Totaal aantal pageviews

dinsdag, oktober 06, 2020

Rondje Oudewater 5-10-2020 / 13 km

 Meer foto’s

Op maandag 5 oktober gaan Annika en ik een rondje Oudewater lopen. Het aanbod van rondjes is groot en deze tocht spreekt ons wel aan: Zwerftocht door het groene hart. 

Beschrijving

Oudewater is een stad en gemeente in de provincie Utrecht. De plaats verkreeg stadsrechten in 1265 en is daarmee de oudste stad in het Groene Hart. Oudewater ligt aan de monding van het riviertje de Lange Linschoten in de Hollandse IJssel. 

Met de uitgeprinte route in de hand gaan we, na een bakkie koffie, op pad. Maar dat blijkt niet erg eenvoudig te zijn! De omschrijvingen zijn zeer onduidelijk, de plattegrond erbij zou handig kunnen zijn als daar ook straatnamen bij staan maar nee, die moeten we van Google maps halen. Die wordt regelmatig geraadpleegd en na het zoveelste rondje gaan we het maar eens vragen aan een wegwerker. Hij wijst ons de goede kant uit maar inmiddels zijn we al ruim drie kwartier aan het zwerven! Met recht een zwerftocht te noemen.....
Veel water in Oudewater


Bij de volgende vertwijfeling....lopen we nu goed? komt er een dame uit een van de twee huizen waar we tussendoor moeten. Ja.....jullie zitten goed! Een lange, onverharde weg ligt voor ons. Ze zegt: het is wel 5 km hoor!! Dat weten we want dat staat op de beschrijving maar wat ze niet vertelde is dat er enorm veel hekjes bedwongen moeten worden! Waardoor de “snelheid” er wel uit gaat. Het is ondertussen genieten van de natuur. We zien koeien, stieren, zwanen families, vogels en schaapjes. Er is veel te zien maar ook opletten geblazen omdat we over een natuurpad lopen en die zijn niet altijd even egaal. En je kunt erop wachten: ook dit keer kus ik de grond! Mijn enkel zwikt over een putje en daar lig ik......gelukkig geen erge schade behalve een vuile broek! De spieren worden aardig aangesproken en dus ook de klimspieren!! 
Annika in goed gesprek met de koetjes


We komen hier geen mensen tegen behalve een dame die de hond uitlaat. We laten haar voorbij gaan en vragen haar hoe lang dit pad nog is. Ze zegt nog een half uur minstens maar dat blijkt een stuk korter te zijn. Uiteindelijk komen we in bewoond gebied en gaan bij een bushokje even rusten en wat eten.
De weerverwachting is niet best maar tot nu toe blijft het droog. Behalve een paar druppels tijdens deze rust geen regen gezien.
De Wilhelmina Pruisenbrug


Na een leuke hefbrug, de Wilhelmina van Pruisenbrug besluiten we naar Oudewater terug te lopen via de dijk. We zijn klaar met die beschrijving en zijn bang dat we te lang onderweg te zullen zijn, Annika heeft vanavond nog een afspraak.
Zo gezegd zo gedaan, het is een mooie route want er staan mooie stulpjes hier en daar. Al is het wel vaak de berm in springen vanwege de auto’s die voorbij komen, het is een smalle weg!
Gezellig kletsend komen we alweer aan in Oudewater en maken er nog een rondje, het is een leuk stadje. Uiteindelijk staat er 13 km op de teller, de oorspronkelijke route is 19. 
Als afsluiter gaan we nog even wat drinken bij een tentje in het dorp, een gezellig einde van een leuke wandeldag. Annika bedankt voor het lachen en de route.


Nog even een hapje en een drankje doen bij Lumiere

Geen opmerkingen: