Totaal aantal pageviews

zondag, september 27, 2020

Historisch Brielle 26-9-2020 / 15 km

Vandaag gaan Hans en ik voor het eerst sinds 1 maart een georganiseerde wandeltocht lopen! Ik zag de aankondiging op Facebook en in de plaatselijke krant. Een wandeltocht georganiseerd door Stichting Samenwerkende Wandelgroepen Brielle, genaamd Historisch Brielle. Er zijn vijf(!) verschillende afstanden, voor elk wat wils dus. Vanwege de Corona regels kunnen we alleen via internet inschrijven, de kosten zijn 7 euro voor niet-leden van de KWBN en 6 euro voor leden. Je krijgt er een tasje met inhoud (bidon, hoesje, Perskindol monsters) voor, een uitgebreid route boekje en een medaille. Later blijkt, dat je ook nog 2 euro voor het parkeren moet betalen, dat is abusievelijk niet vermeld! Wel in de app die erbij hoort maar die hebben we niet. Wij gaan voor 15 km.

De jongens die aan het eind van het parkeerterrein staan krijgen het wel te verduren qua opmerkingen daar over maar ze blijven beleefd.....bij het aanmelden maak ik er een opmerking over bij de organisatie en ook hier een heel beleefd antwoord. Het is hun eerste wandeltocht en ze nemen het mee ter verbetering! 

Op het terrein van De Brielse Aap, een restaurant op een Ravelijn staat een kas waar het startbureau is. Aanmelden gaat soepel, ik moet wel mijn wandelboekje inleveren voor het stempelen na de wandeling. Dat ben ik  niet gewend want meestal doe ik dat vooraf. Maar zoals zoveel dingen die anders gaan deze tijd leg ik mij erbij neer....

Een Ravelijn is een verdedigingseiland in de hoofdgracht ter dekking van de courtine. Een courtine is een gedeelte van de hoofdwal tussen twee bastions. Op dit Ravelijn is het restaurant De Brielse Aap gevestigd.

We gaan op pad met het route boekje in de hand. Ook wel handig: ze hebben er een hoesje bij gedaan want het wordt regenachtig weer vandaag! We zijn daarop voorbereid maar aan een hoesje heb ik niet gedacht.

En zo lopen we rond half 10 richting het vestingstadje Brielle. Wij zijn wel enigszins bekend hier maar we worden toch verrast met wat we allemaal te zien krijgen onderweg. De route is heel gevarieerd! We zien een molen, de replica van de korenmolen 't Vliegend Hert' uit 1986. Het is een houten open standerdmolen. De naam is ontleend aan  die van een molenaarsfamilie. De molen staat op het Molenbolwerk, een onderdeel van de wallen rondom Brielle. We lopen vaak een stukje op deze wallen. Zo zien we daar Bastion II, het kruithuisbolwerk met het Kruithuisje uit 1633. Dit magazijn herinnert aan het Brielse garnizoensverleden. Hier lag vroeger kruit voor de kanonnen en geweren opgeslagen. Dit huisje staat, omgeven door een kleine gracht, op een van de 9 bastions (bolwerken) van de wallen.  Bij één van die kanonnen maakt Hans een foto van mij.



Als we bij de Langepoort aankomen begint het héél hard te regenen! Hier kan ik even schuilen en een poncho omgooien. Het is een van de twee flinke buitjes, verder blijft het droog en aangenaam wandelweer. De Langepoort is gebouwd in 1704 en 1705 als onderdeel van de modernisering van de Brielse vesting. In 1797 volgde een vernieuwing van de poort. De poortopening is schuin geplaatst, wat een eventuele vijand belemmert om de stad via de poort te beschieten.

Waar tot voor kort scholen stonden, waren honderden jaren geleden twee middeleeuwse kloosters te vinden. Het Sint-Catharinaklooster, ooit het grootste van Brielle is vaak verbouwd en is enkele keren van functie veranderd: van klooster, buskruitfabriek en bierbrouwerij naar commandeurshof. Naast restanten van gebouwen zijn er vondsten gedaan die veel vertellen over de manier van leven. We lopen langs restanten van dit klooster, verwerkt in de nieuwbouwwijk.

Ook zien we hier een sloepenloods en een replica van een admiraliteitsschip.



We lopen langs de Provoost op het St.Catharijnehof wat een militaire gevangenis is geweest. Het is gebouwd in 1668, met in de achterste vleugel 8 cellen. De gevangenis is gebouwd in 1623 door stadsbouwmeester Maarten Cornelisz Payse.

Na ruim 7 kilometer wandelen lopen we de Catherijne kerk binnen waar EHBO zit en een rust. Bij de ingang worden we verwelkomd door twee vriendelijke dames. We krijgen een cijfertje wat aangeeft hoeveel mensen er zijn zodat het niet te druk wordt. We halen hier een bakkie en een taartje voor een schappelijk prijsje en kunnen even lekker genieten aan een tafeltje dat net vrij komt. Alles keurig op afstand. Goed geregeld!


Soms is er verwarring over de beschrijving en komen we er niet helemaal uit. Daarvoor is google maps zo ideaal, je kan precies zien waar je bent. Ook na de rust komen we er niet helemaal uit maar uiteindellijk vinden we de weg. Een dame op leeftijd loopt een stukje mee, zij is inwoonster van Brielle en weet een hoop te vertellen. Helaas loopt ze te langzaam om bij haar te blijven, ik vind het wel interessant wat ze vertelt. In de Voorstraat gaat Hans nogmaals naar zijn sok kijken, er zit iets niet lekker. Er blijkt een steentje in te zitten.

Door een heeeeeel smal straatje (het Maarlands Sloopje) gaan we naar het Zakkendragers huisje met het Maarlands klokje. Het oude huisje is herbouwd. Naast het klokje hangt een replica van een bel die gebruikt werd om schippers te waarschuwen voor hoog en laag water.

Op de Markt komen we Koningin Wilhelmina tegen (1880-1962) een bronzen standbeeld geplaatst ter gelegenheid van de 40e Bevrijdingsdag na de Tweede Wereldoorlog.

Na een paar straatjes door een wat nieuwer gedeelte van Brielle komen we uit bij de volgende rust, alweer in een kerk. De H.H. Martelaren van Gorcum, een katholieke parochiekerk. Hier is een soeppost, de geur komt je tegemoet als je de kerk inloopt. Hier maak ik ook van de gelegenheid gebruik om een kaarsje aan te steken voor Marina, Walkerforever. In gedachten loopt zij altijd met mij mee. Ik ben niet zo van het geloof maar als ik een kerk binnenloop tijdens een wandeltocht moet ik toch even een kaarsje voor haar branden....



Met de soep mogen we plaats nemen in een binnentuin. Hier heerst een serene rust. In het midden staat een buitenaltaar, een ciborium. In 1921 gebouwd op de plaats waar ooit een turfschuur stond. De contouren van deze schuur zijn in steen aangegeven in het gazon. Het koepelvormige monument is voorzien van in de jaren 1921-1926 vervaardigde beeldhouwwerken en mozaiken.

Na deze rust hebben we weer een stuurloos momentje en lopen de verkeerde kant op namelijk de 25 km route. Gelukkig komen we er bijtijds achter en lopen weer terug. Dan is het nog maar een klein stukje naar de finish. Via het terrein van De Plantage, een verpleegtehuis, steken we de Groene Kruisweg over en via een doorsteek naar de Brielse Aap komen we weer aan bij het beginpunt van de tocht.

Hier melden wij ons af en na het krijgen van een mooie medaille en mijn wandelboekje gaan we na een praatje met de vrijwilligers een bakkie doen bij De Brielse Aap. Dat hebben we wel verdiend!



Hier genieten nog na van deze wandeltocht op het terras. Heel afwisselend met leuke informatie over wat we te zien kregen. Dat staat in het routeboekje en daar heb ik gebruik van gemaakt in dit verslag waarvoor dank!

Op enkele schoonheidsfoutjes na was dit een perfect georganiseerde tocht, zeker in deze onzekere tijden zijn wij blij dat we weer georganiseerd kunnen wandelen!

 Klik voor meer foto's

Geen opmerkingen: