Totaal aantal pageviews

vrijdag, februari 04, 2022

Buitenplaatspad Leyduin 23-1-2022 / 7 km

Op weg naar huis nadat wij in Egmond gelogeerd en gewandeld hebben nemen we de afslag richting Heemstede. Daar gaan we het Buitenplaatspad lopen in het landgoed Leyduin. Dit stukje natuur is bepijld met verschillende routes dus dat is handig, gewoon de paaltjes volgen. Op de parkeerplaats is het best druk. En het is lekker fris wandelweer.


Rijke lieden uit vorige eeuwen ontvluchtten ’s zomers de stank van de stad en lieten buitenplaatsen met grote huizen bouwen in de binnenduinrand. De parken werden vaak ontworpen door tuinarchitecten van naam. Het is er prachtig!

Onderweg komen we langs een oude renbaan en vinkenbaan en er schijnen reeën rond te lopen maar helaas, vandaag niet zichtbaar. 

Het Buitenplaatsenpad is een unieke verbinding tussen historische buitenplaatsen. Al wandelend ga je terug in de tijd. Het pad voert langs eeuwenoude bomen en statige huizen, terwijl we genieten van de schitterende natuur. We bekijken het restant van de oude renbaan op Woestduin en de vinkenbaan op Vinkenduin waar ooit geen vink veilig was. Onderweg worden we vergezeld door talloze vogels. We genieten van de ruimte en de rust. Op de route zien we een berg met daarop een rond gebouwtje. Helaas komen we er niet langs maar dan merken we dat we er alweer zijn en hebben een stukje gemist. Dan maar terug en komen we alsnog op de uitkijk plek. Een mooi gebouwtje waar je in kan en omheen kan lopen.

Uiteindelijk maken we toch een mooie ronde en als we aan het einde zijn gekomen besluiten we nog een bakkie to go te halen, helaas is de gasterij gesloten ivm de Corona maatregelen. Hans haalt een bakkie terwijl ik op een bankje ervoor ga zitten. Genieten van het uitzicht en de koffie. Alles bij elkaar toch nog 7 km gelopen!

Dit was een prachtige wandeling, je kan deze combineren met andere routes die vanuit hetzelfde punt starten. We besluiten dit een keer in de zomer te doen!

Geen opmerkingen: