Totaal aantal pageviews

zondag, februari 27, 2022

Leiden 26-2-2022 / 14 km










We hebben dit keer gekozen voor een hotel arrangement in Leiden inclusief wandeling met een mini-break. Dus na het uitchecken laten we de auto bij het hotel staan en lopen richting centrum, zo’n 3 km verder. 

Het is prachtig weer, lekker fris met een uitbundig zonnetje, dat maakt het allemaal wat vrolijker. De route start voor ons vlakbij het treinstation, en lopen langs het museum voor volkenkunde en eigenlijk is het niet meer dan de vestinggracht rondlopen. Die bestaat uit een langgerekte route langs deze gracht. De gracht is een zes kilometer lange vesting gracht sinds 1659. Deze singels vormen een van de grootste stadverdedegingswerken in Europa en vormden tot 1896 de stadsgrens. Toevallig heb ik ook een Trage tocht uitgeprint die min of meer dezelfde route is. 
We kunnen gelukkig weer ergens op een terras neerstrijken en hebben trek in een bakkie met! Bij café De Vriend gaan we op een bankje in de zon zitten, wat een rijkdom!
Ik herken dit etablissement van een rust tijdens de RS80 wandeling vanuit Leiden! Al wandelend herken ik dingen van die wandeltocht.
De route laat ons veel verschillende bezienswaardigheden zien zoals de Morspoort, een van de twee overgebleven stadspoorten van Leiden. Morsch betekent moeras: buiten deze toegangspoort was namelijk een drassig weidegebied.
Molen De Put dankt zijn naam aan molenaar Jan Janszoon Put. De originele molen is in de 17e eeuw afgebrand en herbouwd: de Korenbloem. Deze werd in 1817 gesloopt. Pas in de jaren 80 van de vorige eeuw werd de molen herbouwd.
Op het Rembrandtplaats staat een kunstwerk van de Duitse kunstenaar Stephan Balkenhol en herinnert ons aan de schilder Rembrandt van Rijn. Hij werd geboren in het huis dat hier aan de Weddesteeg stond.
We lopen langs begraafplaats Groenesteeg. De hekken zijn “versierd” met doodshoofden! De begraafplaats is gesticht in 1813 op een van de bolwerken van Leiden, omdat Napoleon het niet meer goed vond dat er in kerken werd begraven.. Sinds 1975 wordt hier niemand meer begraven. Dankzij de inzet van verontruste burgers is de begraafplaats weer prachtig gerestaureerd.
De Meelfabriek bestaat uit 13 gebouwen en hier werd ooit voor een derde van Nederland meel geprobeerd van de verschillende soorten graan die werd aangevoerd over de aangrenzende singels. In 1988 werd de fabriek gesloten om bedrijfseconomische redenen. Er zijn plannen om het een multifunctionele bestemming te geven met onder meer appartementen, horeca, winkeltjes en kunstgalerijen. Het is een historisch herkenningspunt in de stad en maakt deel uit van het Nederlandse industriële erfgoed. Hier lopen we een heen-en-weertje omdat de fabriek “in de weg staat” van de route, we moeten iets afwijken maar uiteindelijk komen we weer terug op de route.
De Zijlpoort is de tweede nog bestaande stadspoort. Hier stroomt de Oude Rijn de stad binnen. Lang geleden werd in de poort vergaderd door de rederijkers, later kwam er een school voor arme kinderen en in de negentiende eeuw werden er stadsgoederen opgeslagen. Nu is er een horeca gelegenheid gevestigd en kun je er zelfs trouwen.
De begraafplaats Zijlpoort is een rooms-katholieke begraafplaats die in 1828 in gebruik werd genomen op het voormalige bolwerk bij de Zijlpoort. Deze begraafplaats is als enige nog steeds in gebruik in de binnenstad. De kapel in de begraafplaats is een rijksmonument.
In de verte zien we een grote hoge schoorsteen, deze is van de energiecentrale EON en is 80 meter hoog uit 1909. In de volksmond ook wel genoemd De Lichtfabriek. Het is een gasgestookte centrale die elektriciteit levert aan het hoogspanningsnet en warmte aan de Leidse stadsverwarming. Hier lopen we ook een heen-en-weertje vanwege onduidelijke aanduiding. Zo wordt de route iets langer dan de 6 km!
Molen De Valk is een markant punt in Leiden. Het is een authentieke stelling korenmolen uit 1743. Ooit waren er 19 windmolens op de wallen van Leiden. Op 3 oktober is op het grote plein ervoor elk jaar kermis. Naast de molen staat het oorlogsmonument waar jaarlijks op 4 mei een kranslegging plaats vindt.
Op het plein sta ik even stil bij een groepje jongeren die aan het dansen zijn op house muziek, ik vind het schitterend leuk om te zien! Daar kan ik erg van genieten. Het zonnetje schijnt en mensen zijn blij! Heerlijk!
Zo komen we aan het eind van de Singelpark route. Nu moeten we nog ruim 3 km afleggen om bij de auto te komen en lopen een net andere route dan op de heenweg zodat we een lekker aantal kilometers hebben gelopen! 14 km wordt weer bijgeschreven en we hebben genoten van deze leuke en afwisselende route, er is heel veel te zien. Te veel voor één keer, we gaan nog een keer terug om de Trage tocht helemaal te lopen, inclusief het extra lusje!

Geen opmerkingen: