Totaal aantal pageviews

zondag, januari 24, 2021

Egmond en Alkmaar 23 en 24-1-2021 / 17 en 8 km


Eind januari is het tijd voor de wandelmarathon in Egmond, oh nee, we zitten in een lockdown vanwege dat nare virus! Maar toch rijden we vrijdagmiddag naar Egmond. We gaan vanuit de B&B daar wel een eigen wandeltocht bedenken.

Zo gezegd zo gedaan, zaterdagochtend vertrekken we na een heerlijk ontbijtje van Cindy onze gastvrouw richting strand. Het waait behoorlijk en het is koud. De weersverwachting vertelt dat er af en toe een buitje kan vallen. 
Op het strand is het rustig en het is laag water dus makkelijk te lopen langs de branding. We zien een kite surfer de golven trotseren, mooi om te zien! 
Bij de strandopgang naar Bergen aan Zee halen we even een koffie bij een restaurant met koffie-to-go en gaan op het randje buiten zitten. Gelukkig hebben we matjes bij ons, de stenen zijn een beetje nat en koud. Maar het zonnetje schijnt dus het is geen straf en de koffie smaakt heerlijk! Na de koffie lopen we richting de duinen. In de duinen raken we even het spoor bijster, want zonder pijlen is het lastig en er staan ook geen straatnaambordjes. Maar uiteindelijk komen we er uit, een vriendelijke dame wijst ons de weg.
Duinpaadjes op en af en af en toe door het zand, het is best zwaar. Het is tijd voor thee als we een bankje zien. De matjes komen weer tevoorschijn, het bankje is best vochtig. Na de thee en de krentenbol vertrekken we weer om via De Nollen, een duingebied met allemaal kleine huisjes, weer in Egmond aan te komen. De sporthal biedt een verlaten aanblik, ik mis de bloemenstal, de patatkraam en de muziek! En natuurlijk de vele wandelaars die terugkomen uit de sporthal na de finish of net aankomen. Hopelijk volgend jaar weer! In het centrum van Egmond halen we even een erwtensoep om die in de bed & breakfast op te peuzelen, ik heb best trek gekregen van de zilte zeelucht!

Dag 2 in Egmond maar we gaan na het ontbijt naar Alkmaar om een Groene Stadswissel te lopen. Vanaf het treinstation Alkmaar is de start. Het is even zoeken want je moet het station voorbij lopen en vanaf de grote klok vertrekken. De stad in langs de stadswal die ik herken van de Alkmaarse Tweedaagse. Het is soms opletten geblazen want soms komen we gladde stukjes tegen, het heeft vannacht gevroren!  Daar staat de molen van Piet en een bunker waarin een bloemenwinkel is gevestigd. Dan lopen we langs allerlei watertjes, bruggetjes en door stadsparken. Er is veel te zien. Ook doen we het centrum aan met de Waag en het Waagplein. Nu helemaal stil en verlaten en de terras stoelen en tafels staan opgestapeld. Een trieste aanblik. Er is wel een restaurant geopend waar ze koffie to go hebben en we nemen er iets lekkers bij. Dankzij de matjes kunnen we op het plein op een van de bankjes zitten, alles is nat. Het hagelt af en toe maar niet veel. Door allerlei straatjes lopen we door het centrum te dwalen tot we weer bij de stadswallen aankomen. Dan is het een heen en weertje terug naar het station en de auto. Vlakbij het station staat een oude telefooncel met de telefoon er nog in! Tijd voor een grappige foto. Hiermee komt een eind aan de wandeling. Een leuke zondag ochtend besteding, het was een afwisselende en goed beschreven tocht.


 Foto’s

Geen opmerkingen: