Totaal aantal pageviews

zaterdag, september 19, 2020

Rondje Rockanje 19-9-2020 / 20 km




Het is vandaag, 19 september, heerlijk weer, echt uitzonderlijk voor half september! Wij gaan vandaag de virtuele Dam tot Dam lopen en doen ook mee met de World Cleanup Challenge, puin ruimen onderweg. We hebben vandaag gekozen voor een rondje uit de lijst van de site opvoorneputten.nl, Kreken en meanderen. 

Die ochtend rijden we naar het beginpunt van onze tocht, bij het Quackjes strand in Hellevoetsluis. We “moeten” vandaag 20 km tippelen en de route is 17,3 dus we plakken er een stukje aan door de auto iets verder weg te zetten. Het is precies 1,2 km lopen naar het beginpunt. 
Het puinruimen begint al goed: we hebben al bijna een pedaalemmerzak vol! En ineens zie ik een oud klasgenoot aan komen fietsen met zijn vriendin. Even gezellig staan kletsen en weer door.......na ongeveer 1 kilometer de volgende, een vriendin van de marathon! Hans zegt het lijkt wel of we in de supermarkt lopen (daar kom ik ook vaak bekenden tegen).
Na ruim 1,5 km dijk komen we in een wat rustiger en mooiere omgeving, de St.Annapolder. De Schapengorsdijk vormt een grens tussen de duinen en de polder. De dijk is niet recht maar meandert door de dijkdoorbraken uit het verleden, waaronder de beroemde Elizabethvloed in 1421. De St.Annapolder is ontstaan na de herstel werkzaamheden. Vele eeuwen later is in deze polder het Annabos aangelegd. We lopen langs en over bruggetjes en waterpartijen en het is hier erg rustig en stil.
In het koeienveld


Na dit mooie gebied krijgen we weer een taai stuk voor de kiezen......rechttoe rechtaan over de weg en af en toe razen er auto’s en landbouw trekkers langs ons heen waardoor we in de berm moeten springen.
We lopen tot het gehucht Tinte en twee wandelaars die ons voorbij liepen komen nu weer terug. Ze hebben respect voor wat wij aan het doen zijn: puin ruimen. Wel leuk dat het gewaardeerd wordt, zij zijn niet de enigen die dat laten blijken!
Na een bankjes rust lopen we weer verder en al snel gaan we verkeerd, we mogen over een laarzen pad lopen! Een klein heen-en weertje is wel nodig en lopen terug naar het begin van het laarzenpad. Het is te bereiken via een smal bruggetje......brrr....wel spannend! Het is een leuk pad, over gras waar ook een stel koeien staan te herkauwen. Ze kijken ons lodderig aan, ze zijn niet gewend aan pottekijkers. Dan zien we een brede brug, althans het water is breed maar de brug niet. Echt eng! Aan het eind van de brug staan een paar paarden en twee tiener meisjes die de paarden proberen weg te sturen maar zij zijn net zo nieuwsgierig als de koeien en blijven gewoon staan. Gelukkig komen we heelhuids aan de overkant. Dit stukje is 3,6 km tot het volgende knooppunt maar wij besluiten dit niet helemaal uit te lopen anders wordt het zo laat. Het is wel een mooi pad. Het is een broedplaats van veel vogels en zwanen die ook talrijk aanwezig zijn.
Op weg naar Rockanje lopen we langs de oudste molen van Voorne Putten. Hij is in 1718 gebouwd en je kunt er helemaal omheen lopen omdat hij op een rotonde staat. We maken er een foto van en van het plaatsnaambord.


Eindelijk bereiken we het centrum en zoeken we een terras op. Die vinden we bij De Jongens. Heerlijke cappuccino hebben ze hier! Genieten......dat hebben we wel verdiend! Lekker uitrusten op het buitenterras in de schaduw.
Na de rust lopen we om Rockanje heen en lopen door mooie straten met prachtige huizen. Langs de Duinzoom is het stil en heerlijk rustig lopen zo door de duinen. Even hebben we een schrikmomentje, Hans struikelt over een boomstronk! Maar verder geen gevolgen gelukkig en weer door langs het Quackjes water. Een duinmeer dat ontstaan is in de 17e eeuw. De merkwaardige naam is waarschijnlijk te danken aan de kwak, een vogel die hier veel voorkwam en nu zeldzaam is. 
En dan zien we het bord waar we vanmorgen gestart zijn. Ondertussen hebben we drie zakken vuil gevuld. De laatste zak kunnen we niet kwijt, op de parkeerplaats staan geen bakken.....raar eigenlijk!



We hebben genoten van deze dag, een mooie afwisselende, avontuurlijke en soms zware tocht! De app van de Dam tot Dam liep vast helaas en mijn telefoon is ook leeg. 
Na een mailtje naar de organisatie krijg ik snel bericht terug: we staan genoteerd en de medaille is onderweg! Goeie service van Le Champion!


Meer foto’s

Geen opmerkingen: