Totaal aantal pageviews

dinsdag, september 12, 2023

Westerborkpad Hilversum Sportpark - Amersfoort Schothorst 19 + 13 km


  


Juist dit weekend, als de temperaturen op gaan lopen tot wel 32 graden, hebben wij het plan opgevat om een paar etappes te lopen van het Westerborkpad

We dachten etappe 7 en 8 te doen op zaterdag en etappe 9 en 10 op zondag maar dat liep even anders!

 

Dag 1 Station Hilversum Sportpark – Station Baarn (8,1 km) en Station Baarn – Station Amersfoort (10.7 km)


Zaterdagochten rijden wij naar Hilversum Sportpark omdat daar de vorige keer de wandeling eindigde. In een dichte mist rijden we daar naartoe. In een van de straatjes kunnen we de auto wel kwijt en lopen dan de route.

Het begint gelijk al goed, de bewegwijzering is niet te vinden dus daarom is het ook handig een GPS track erbij te hebben. Leve de technologie! En het begint al warm te worden ook al zijn we vroeg op pad gegaan! Dat belooft wat voor de rest van de dag!

 

De route is van Hilversum Sportpark naar Station Baarn. Omdat dit pad als rode draad het spoor heeft, kunnen we makkelijk de route volgen. Het Baarnse bos is stil en verlaten en de mist is grotendeels opgetrokken. We zien wel vaak zogenaamde Jacobsladders door de bossen schijnen door n het weerkaatsende zonlicht. Erg mooi! Na 8 kilometer zweten komen we eindelijk bij het station aan waar we de eerste de beste koffie shop induiken. We verlangen naar een bakkie. Hier is het lekker fris door de airco, een zogenaamde Stations Huiskamer. Ik ga in een van de twee grote, witte stoelen zitten, net een koningin!

 

Maar we hebben ook trek gekregen, hier kunnen we niet lunchen dus dan maar verder. Hans heeft een lunch gelegenheid gezien, een paar honderd meter verder. Het is De Generaal en we kunnen in de schaduw op het terras zitten. Heerlijk mensjes kijken! En lekker eten! Na het eten gaan we weer verder maar we zien op de kaart dat de route niet erg interessant zal zijn: in een rechte lijn naar het eindpunt! En het is heet, niet normaal meer voor september! We kunnen nog afsteken naar Soest maar dat doen we niet, we zijn bikkels! Wel rusten we af en toe. Een keer in het gras omdat er geen bankjes in de schaduw te vinden zijn, en een keer hebben we mazzel met een bankje in de schaduw.

 

Aan het eind van de lange, rechte weg mogen we een stukje van het Klompenpad lopen, lekker in de schaduw. Hans maakt onderweg nog een sanitaire stop en er stopt een auto om te vragen of het wel met mij gaat. Want ik zit te wachten op Hans, op de grond! Toch aardig......

 

Eindelijk komen we aan in Amersfoort. De aanwijzing geeft aan dat we bij huisnummer 22 naar de achterkant van het station kunnen lopen. Maar dit is echt een ellenlange straat, het begint bij huisnummer 520 of zoiets! En dan duurt het lang hoor, voordat je eindelijk bij huisnummer 22 bent! Eindelijk kunnen we naar het station lopen en de trein terug pakken naar waar onze auto staat. Eerst staan we op het verkeerde perron, maar dat komt gelukkig goed. Wat niet goed komt, is dat Hans zijn Barcelonapet heeft laten liggen in de trein, zo jammer! Moet ie morgen in de bloedhitte zonder petje lopen!

 

We checken in bij het Hotel van de Valk in Hilversum zodat we morgen niet al te lang hoeven te rijden om bij het beginpunt te kunnen komen van onze route. Maar eerst even lekker douchen, in bad en lekker eten!

 

Dag 2 Station Amersfoort – Station Amersfoort Schothorst (12,9 km)

 



Iets later dan gepland starten we na een heerlijk ontbijt in het hotel met de tweede etappe dit weekend. Etappe Amersfoort-Nijkerk is de bedoeling oorspronkelijk maar omdat het nog warmer zou gaan worden vandaag besluiten wij om “maar” 13 km te gaan lopen, tot Station Amersfoort Schothorst. Is maar goed ook, want het was nu wel errug warm!!

We lopen via de straten van Amersfoort naar Kamp Amersfoort. Een voormalig concentratie kamp.

Over het kamp heb ik het volgende gevonden qua informatie:

 

Nationaal Monument Kamp Amersfoort, gelegen op de grens van Leusden en Amersfoort, houdt de herinnering in stand van het leed dat ca. 47.000 gevangenen moesten doorstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. In dit concentratiekamp heerste een mensonterend regime van honger, mishandeling, dwangarbeid en executies.

Van oorsprong was Kamp Amersfoort een kazerneterrein van het Nederlandse leger. Vanaf augustus 1941 werden er door de nazi’s verschillende groepen opgesloten, zoals verzetsstrijders, ontduikers van de Arbeitseinsatz, communisten, gijzelaars, (vermeende) criminelen zoals zwarthandelaren, slachtoffers van razzia’s, ca. 2.500 Joden, 271 Amerikaanse staatsburgers, 123 Jehovah’s getuigen en 100 Sovjet-krijgsgevangenen. 359 gevangenen tekenden onder dwang een contract als SS-Frontarbeiter en belandden zo aan het Oostfront. Leden van twee beroepsgroepen werden wegens collectief verzet opgesloten, ca. 400 politiemannen en ca. 300 artsen. Naar schatting driekwart van de gevangenen werd naar andere kampen doorgevoerd voor dwangarbeid, waarvan velen nooit zijn teruggekeerd.

Op de historische plek is in 2004 is een herinneringscentrum gerealiseerd en in 2021 een grote museale presentatie. Daar wordt het verhaal verteld aan de hand van objecten, foto’s, documenten en wisselexposities, in samenhang met de monumenten en zichtbare sporen in het buitenterrein.

 

Wij lopen door het park omringd door herinneringen aan alle verschrikkingen die hier hebben plaatsgevonden. Iets om stil van te worden! We gaan even bij De Stenen Man zitten. Een heel groot wit beeld van een staande man. Hier worden regelmatig herdenkingen gehouden. Er worden ook rondleidingen gegeven, wij passeren vandaag twee groepen.

Bij restaurant Zuiver gaan we eventjes een bakkie koffie drinken om op te laden voor het laatste stukje. We steken de weg over en ik herken stukjes van de Amersfoortse Tweedaagse, de Dodeweg. Ook lopen we langs een Russische begraafplaats en ik voel niet de behoefte om daar een kijkje te nemen. Een klein stukje zandpad leidt ons naar de fietsersbrug, ook bekend van de tweedaagse die ons weer naar de overkant van de A28 rijksweg leidt.

 

We komen weer in de bebouwde kom van Amersfoort en mogen helaas weer een heel erg lange straat door om in het centrum aan te komen. We onderbreken dit eventjes om bij te komen in de airco van het Kruidvat voor wat boodschapjes maar moeten dan toch weer de hitte in! In het centrum is het nog best druk! Wie gaat er nou winkelen in deze hitte??? We zijn toe aan een lekker koud drankje en zien een sapbarretje. Daar bestellen we een large sinaasappelsapje voor Hans en voor mij een large watermeloen sapje. En dat was me toch lekker!! Als we weggaan krijgen we van de barman een klein beetje van een smoothie om te proeven en dat is ook erruggg lekker!!

 

Het laatste stuk is ook weer langs de spoorlijn naar Amersfoort Schothorst, zoveel mogelijk waar het kan in de schaduw lopen. Maar helaas, dat kan niet heel de weg. Eindelijk komen we aan bij het parkeerterrein waar onze auto staat. Op naar huis!! Ik heb een paar water flesjes in een koeltasje gedaan, dat komt goed van pas! Dit waren twee zware etappes mede door het weer, maar er was ook niet zo heel veel te zien onderweg. Amersfoort heeft een gezellig centrum, dat wel! Etappe 10 bewaren we voor een ander moment. We hebben er vandaag 13 km op zitten, en gisteren 18,9 km.

Geen opmerkingen: