Totaal aantal pageviews

zondag, september 24, 2023

100 bruggentocht Leiden 23-9-2023 / 19,5 km

 



Zaterdagochtend rijden Hans en ik naar Leiden waar we de 100 Bruggentocht gaan doen. Nog nooit gelopen, en het is ook de tweede keer georganiseerd door deze organisatie. Via internet ingeschreven en op het stadhuis aldaar je stempelkaart en routeboekje ophalen. We zijn lekker op tijd en het is niet druk. Na wat foto’s weer naar buiten om de 1e brug van de 100 te bedwingen. Helaas is het weerbericht niet al te best, het wordt een regenachtig dag!

De bruggen in Leiden, het zijn er veel want Leiden is een waterstad. Bruggen van honderden jaren oud en die gloednieuw zijn. Grote bruggen die het zware verkeer aankunnen en kleine bruggetjes voor voetgangers. En al die bruggen over al dat water voeren de wandelaars langs de rijke geschiedenis van de stad.

We gaan eerst even schuilen in een koffie tentje maar het is druk en er is weinig personeel. We wachten maar tot het een beetje droger wordt en uiteindelijk komt de cappuccino die helaas wel lauw was maar goed van smaak.
De bruggen en bruggetjes volgen elkaar snel op. En de routebeschrijving kan in de tas blijven want fout lopen is niet mogelijk, er is uitstekend gepijld d.m.v. krijtpijlen en bordjes. Ook de bruggen zijn genummerd zodat je weet waar je ongeveer bent.

Aan het begin van de route mogen we een stukje door de Hortus Botanicus, de botanische tuin van Leiden. Het is een tuin waar studenten van de universiteit de planten kunnen bestuderen. Het hoofd van de Keizerlijke tuinen in Wenen, Carolus Clusius, werd aangezocht om de tuin aan te leggen. Naast de kas zien we een reconstructie van de oorspronkelijke tuin. Ik vind het het erg mooi en het is hier rustig.

Hier is de eerste stempelpost. Je moet dus stempeltjes verzamelen. Dat gaat een beetje onhandig vind ik: een jongeman staat met een stempelkussen in zijn hand, zonder tafeltje en zonder bescherming tegen de regen. De volgende stempelpost missen wij en wij niet alleen er zijn er veel meer. De derde post moeten we zelfs voor in de rij gaan staan! De goede man zat wel dit keer maar niet onder een afdakje…..

Er zijn geen rustposten maar dat is niet zo gek, met zoveel horeca om ons heen is er keus genoeg. Bij het 50ste bruggetje gaan we naar de Mac voor een grote cappuccino en een schoon toilet. Heerlijk even de voetjes van de grond.
We vervolgen de route en zien ineens stempelpost 2 die wij gemist hadden. Het is een kiosk met wederom een lange rij. Wij slaan over……stempel 3 hebben we immers al.

Het druppelt nog steeds af en toe en soms moeten we echt schuilen, zo hard dat het regent. Dat is wel jammer maar het blijft toch wel een leuke wandeling, er is zoveel te zien! Als we langs een verzorgingstehuis lopen hoor ik ineens: daar loopt een RWV-er (ik heb de badge op mijn tas) en zijn het Veronica en Frans. Bij de volgende stempelpost blijven we staan vanwege een kleine rij en zij lopen op hun eigen tempo weer door.
We hebben nog niet gegeten en zoeken een bankje die niet op de route ligt. Bij een vijver met bootjes gaan we even zitten om wat te eten. Daaarna lopen we weer verder richting de Meelfabriek. We moeten daar langs en omheen en daar kom ik Caja tegen, hè hallo en dag! En lopen weer verder. We moeten een flink stuk langs water lopen en weer terug tot de Zijlpoort. Daarin huist een restaurant en willen wat gaan drinken hier maar het is ontzettend druk en heel erg warm dus we lopen linea recta weer naar buiten. Dan maar even op een bankje verderop.

Dit is onze laatste rust want we mogen nog twee kilometer tot de finish. Bij de 100ste brug, de eeuwen oude Visbrug, laten we ons vastleggen op de foto door andere wandelaars en wij doen het voor hun. Ons wringend door de mensen massa vanwege de markt komen we uiteindelijk weer bij het stadhuis en nemen onze medaille in ontvangst.
Nog een fotootje en dan op naar de parkeergarage om de hoek. We moeten 21 euro aftikken! Wat een geld…..en de wandeling was ook prijzig. Wel jammer want je krijgt er niets voor behalve een mooie medaille en een luxueuze routebeschrijving in de vorm van een boekje met foto’s en uitgebreide tekst. Die ga ik later op gemak doorlezen, maar eerst naar huis en een warme douche!!



Klik hier voor meer foto’s

1 opmerking:

Anoniem zei

Klein beetje onderzoek kan veel geld schelen met parkeren. Met een klein kwartiertje lopen kan je gratis parkeren of op een goedkoper terrein net naast de binnenstad. De kosten voor het uitzetten ( de pijlen enzo daar betaal je natuurlijk ook voor).