Totaal aantal pageviews

zondag, december 12, 2021

Rondje Zwartewaal 11-12-2021 / 13,5 km









Zaterdagochtend, ik heb moeite met opstaan vandaag maar we besluiten toch maar een stukje te gaan wandelen, even een frisse neus halen! Ik heb nog een route liggen die ik van Danyell heb gekregen, een wandel knooppunten rondje vanuit Zwartewaal. Dat is hier om de hoek dus spullen ingepakt en naar het beginpunt gereden. De knooppunten heb ik even in de computer gezet zodat we kunnen zien hoe het rondje eruit ziet. Wel veel polder maar ach…..het is lekker dichtbij dus vooruit maar weer.


Het begin is makkelijk te vinden want het centrum van Zwartewaal is niet groot. We lopen het dorp uit richting de Put van Heenvliet. Het is een voormalig zandwinput en is ontstaan in de 70’er en 80’er jaren van de 20e eeuw, tijdens de grootschalige zandwinning voor de aanleg van infrastructurele werken in de regio Rotterdam. Na de zandwinning was een diepe put ontstaan, waarin flora en fauna moeilijk gedijden. Daarnaast bestonden er, vanwege de diepte en de steile oevers, veiligheidsrisico’s. Het totale gebied is ongeveer 45 ha groot, waarvan 30 ha plas. De plas is op de diepste plekken ongeveer 35 meter. Er zijn plannen om de plas te hervormen voor recreatieve doeleinden. 
We zien wat schaapjes op het grasrandje waar we langs lopen en hebben een goed gesprek en ik maak een paar foto’s. We moeten de dijk op en een stukje over het gras lopen en hier hebben we wat twijfels over de route, er staat geen duidelijke pijl. Dan lopen we Heenvliet in via een mooi parkje. Hier is het lekker rustig en zien een zwerfsteentje liggen met “Stay strong” erop. Ik laat het liggen maar maak er wel een foto van.

Als we Heenvliet uitlopen zien we in de verte het restaurant De Beren en hebben even de neiging naar binnen te lopen maar we zijn nog maar net onderweg en willen wel voor het donker terug zijn. Dus helaas, vandaag geen Berenbezoekje.
Dan gaan we de polders in. Helaas zijn dat geen wandelpaden en rijden de passerende auto’s de vouwen uit onze broek! Dit loopt niet prettig maar we vermaken ons wel door commentaar te geven op de vele boerderijtjes die we passeren. Verder valt er niet veel over te vertellen en kijken we uit naar de finish. Het begint ook al een beetje te schemeren omdat we laat op de dag begonnen zijn aan deze wandeling.

Eindelijk zien we het plaatsnaambord van Zwartewaal en maken tijd voor een foto. Geen bruggetjes gezien op deze tocht dus helaas geen brugmomentje meegemaakt. Na ruim 2,5 uur lopen stappen we in de auto en niet veel later plof ik op de bank! Best pittig tochtje zo door de polders van Voorne-Putten!  

Geen opmerkingen: