Vandaag lopen Hans en ik in Deventer een rondje. Aangezien het land nog steeds is lockdown zit heb ik een route van het internet geplukt. Na een stevig ontbijt in het hotel van der Valk Deventer lukt het ons de auto op de route te zetten in het Havenkwartier en met een blik op de gps gaan we op pad. Het Havenkwartier is een karaktervol gebied waarin industrieel erfgoed, creatieve ondernemers, kunst en cultuur, horeca bouwen en wonen gecombineerd worden met een nog werkzame binnenhaven. We zien een zwarte silo dat een restaurant blijkt te bevatten maar die is nu helaas dicht….onze auto parkeren we aan de overkant ervan.
Het eerste stuk lijkt op papier wat saai maar in de praktijk toch erg leuk. Een flink stuk over een grasdijk langs de Veenoordkolk en de Teugse kolk. Dit zijn waterplassen die gegraven zijn voor de aanleg van de A1. Het werden donker en koude plassen van wel 10 tot 15 meter diep. Geen goed leefgebied voor dieren, planten en mensen.
Inmiddels is dit veranderd. Dankzij een groot gebiedsproject is de natuur weer tot leven gekomen. Het is inmiddels een grote plas geworden met een normaal rivier peil gemiddeld tussen de 2 en 4 meter diep. Hierdoor kan het licht de water bodem bereiken en komt er meer zuurstof bij de bodem. Dus kunnen er meer dieren en planten leven.
Hierna lopen we door een stukje industrie terrein met zicht op grote, markante gebouwen. Zoals een pand met gekleurde glazen die veranderen van kleur als je van richting verandert. Heel apart! Geleidelijk aan komen we weer in de buurt van waar we gestart zijn en lopen richting het centrum van Deventer.
We lopen door een aparte wijk, Knutteldorp genaamd. Dit is een stadse wijk met een dorps karakter, ontworpen door dhr W.P.C.Knuttel in de jaren 1921 - 1930. De wijk telde destijds 334 arbeiderswoningen. De belangrijkste kenmerken zijn de toegangspoorten. Vanaf de jaren 70 is het dorp grondig gerestaureerd. Vanaf 1994 zijn bijna alle huizen in Knutteldorp afgebroken en zijn er nieuwe huizen gebouwd. Wel is het oorspronkelijke stratenplan hetzelfde gebleven. Het enige bouwwerk dat is blijven staan is het poortje tussen de Almensestraat en het Bellendonkplein.
Na wat heen en weer gedrentel, we kunnen de routebeschrijving niet zo goed volgen komen we weer in het centrum van Deventer aan. Op de Brink is het wat drukker maar niet zoals je zou verwachten op een gewone zaterdag zonder lockdown. Bij Kaldi halen we een cappuccino to go en eten onze meegebrachte lunch op. Helaas geen bankjes in de buurt maar een stuk beton. Gelukkig hebben we matjes bij ons!
Na de lunch en koffie nog een klein stukje door het centrum en genieten hier van de mooie gebouwen, kerken en straatjes. Volgend jaar gaan we terug in de zomer als alles weer open mag en het zonnetje schijnt op de terrassen. Lijkt mij heel gezellig
De wolken worden steeds donkerder en als we op weg zijn voor het laatste stukje langs de IJssel naar de auto, gaat het steeds harder regenen. Op weg naar het hotel breekt de hemel open. Wat een mazzel dat dit niet tijdens de wandeling gebeurde!
We hebben genoten van deze mooie en verrassende route van 11 km door Deventer! Echt een top tien notering! Enige minpuntje vond ik dat de beschrijving van de route verstopt zat in de beschrijving van wat we te zien kregen, dat werkte soms verwarrend, is veel leeswerk en het had soms wat heen-en-weertjes tot gevolg!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten