Totaal aantal pageviews

zondag, mei 28, 2023

Klompenpad Griezeveensepad Voorthuizen 27-5-2023 / 13 km



Vandaag combineren we een bezoekje aan mijn schoonouders in Voorthuizen met een Klompenpad die daar ook start. Het belooft mooi weer te worden dus lekker in de korte box, heerlijk.

De weg er naartoe is druk, het pinksterweekend is begonnen en veel mensen gaan met dit mooie weer op pad. Dus later dan gepland komen we aan bij de start plek. 
Wij zijn in het verleden heel vaak langs dit eethuisje De Heuveltjes gereden, nooit geweten dat er een grote parkeerplaats 🅿️ achter zit!
We bekijken het Klompenpad bord, het pad heet Griezeveensepad, 14 km. Het begint erg mooi, door het Wilbrinkbos. Via de app van het Klompenpad krijg je allerlei historische informatie. Zoals een hessenweg, zo heet de net overgestoken Apeldoornse weg. Die is al ontstaan in 1200! Na een minuut of 10 worden we in de war gebracht door de bepijling. Je kan deze route namelijk ook in omgekeerde richting lopen. Na wat heen en weer gedraal vinden we de weg weer, we mogen via een leuk opstapje naar een weiland en een stukje over iemands terrein lopen. Er staan veel koeien en in de weideperiode staan zij altijd buiten, eten van vers gras, klavers en kruiden. Er mogen geen honden los lopen die het vee en wild kunnen verstoren. Gelukkig hebben wij geen hond!
Hierna lopen we over lange, rechte wegen en ook rijden er auto’s af en aan. Dat loopt erg onrustig! Sommige bestuurders nemen het niet zo nauw met de snelheid waarmee ze rijden! 
We zijn toe aan een rust en op mijn bankjes app zie ik dat we een bankje naderen, nog 500 meter wandelen over de Hunnenweg. Deze weg herkennen we omdat wij van 1997 tot 2002 een stacaravan hadden in Voorthuizen op camping de Zanderij en hebben hier veel gefietst. Uit de informatie blijkt dat hier vroeger grafheuvels lagen. Er lag een lint van zeven grafheuvels evenwijdig aan de andere weg: de Zevenbergjesweg. De grafheuvels lagen op particulier terrein en zijn allemaal leeggeroofd en geplunderd. Hierdoor is er niets bekend geworden over de structuur.
Dan kruisen we de Hogeboeschoten weg. Bekend van camping de Zanderij, hier was de hoofdingang. Boe betekent hut of kleine behuizing. Schoten betekent afgeperkte ruimte of afgeschoten stuk land. Boeschoten is een eeuwenoude landbouw enclave. Er wordt al gesproken over Ricolt van Boeschoten in 1326. In deze bossen komt de zeldzame boom marter voor. Helaas niet gezien. We zien trouwens weinig tot geen dieren! Wel horen we veel vogel geluiden. Een omgevallen boom lijkt op een bizon als je je ogen een beetje sluit……en een mooie, witte pauw achter een hek. Het is stil in de bossen en we komen weinig mensen tegen.


Met een paar ommetjes lopen we terug naar de Apeldoornseweg om die weer over te steken. We lopen een langgerekt stuk over het Kieftveen. Sommige beweren dat de naam komt door al de ruzies in de 17e eeuw over het alleenrecht om het Kieftveen als wasplaats te gebruiken. Kieft betekent kijven wat weer ruzie maken betekent. We lopen langs de heg van diverse chaletparken. Jammer want je ziet niets.
In deze omgeving schijnt de wulp of heidehutter veel voor te komen. Een grote, bruine vogel met een lange kromme snavel. Hij heeft een kenmerkend geluid dat ver kan dragen. Als je eenmaal weet hoe hij klinkt zal je dat niet snel vergeten. Er zit een geluidsopname in de app, dat is dan wel weer leuk. Maar we hebben hem vandaag niet gehoord.
We zijn bijna aan het eind van de route gekomen en zijn het ook een beetje zat. Door de warmte misschien? Mijn benen lijken wel lood en ik ben blij dat Hans voorstelt om een stukje af te steken, waardoor we sneller bij de auto zijn en naar zijn ouders kunnen rijden. Dat is ongeveer 1000 meter van de parkeerplaats vandaan! Eindelijk bijkomen in de schaduw met een groot glas water! 

Dit Klompenpad vond ik de minst leuke tot nu toe. Veel recht-toe-recht-aan en weinig te zien of te beleven. Geen aanrader dus. Maar de route is over het algemeen goed aangegeven en de app die erbij hoort erg leuk omdat je veel informatie krijgt over de route.

Geen opmerkingen: