Totaal aantal pageviews

maandag, maart 28, 2022

Tilburg De Moerenburg route 25-3-2022 / 15 km

De route van deze rondwandeling voert ons door het stroomgebied van de Voorste Stroom tussen Tilburg en Oisterwijk. De route ontleent haar naam aan het voormalige Huis Moerenburg, dat aan het begin van de wandeling ligt. Het Huis Moerenburg is rond 1310 een van de eerste drie stenen huizen in Tilburg en maakt daarmee een belangrijk onderdeel uit van de Tilburgse geschiedenis. De wandelroute verloopt door het westelijk deel van het Groene woud, een gebied in de stedendriehoek Tilburg, 's Hertogenbosch en Eindhoven, dat in 2005 is uitgeroepen tot Nationaal Landschap vanwege zijn unieke kwaliteiten. Het is een natuurontwikkelingsgebied geworden waar natuurbehoud van het historisch erfgoed en natuurontwikkeling op verantwoorde wijze wordt nagestreefd. Vanaf Café Zomerlust wandelen we langs het voormalige Huis Moerenburg en onder de A65 door om dan na oversteek van de Voorste Stroom via het buitengebied Laag Heukelom en de Oisterwijkse Hoeven het Landgoed Ter Braakloop te betreden. Dan gaat het terug naar de Voorste Stroom en de buitenwijk van Oisterwijk. Door het beekdal van de Voorste Stroom gaat de route nu westwaarts richting Laag Heukelom en vandaar over de spoorlijn van Tilburg naar Oisterwijk door de Enschotse Akkers. Over het oude pelgrimspad keren we terug naar het vertrekpunt bij Café Zomerlust.

Dit is de routebeschrijving die ik op wandelzoekpagina.nl gevonden heb. Hans en ik gaan met de auto naar het beginpunt. Het café is echter dicht. Jammer, nu zit een starters bakker er niet in. Het is heerlijk weer, mijn vestje wat ik voor de zekerheid aan had gedaan kan uit.

Als eerste komen we aan bij wat ooit een statig huis moet zijn geweest en waar de route naar vernoemd is, het Moerenburghuis. Ik had niet gelezen dat deze route voor 80% onverhard is, dat heb ik geweten! Gelukkig heeft het een tijd niet geregend….. Waar ooit het huis stond, staat nu een leuk kunstwerk.

Dan steken we de A65 over, eigenlijk onder drie viaducten door en lopen we langs weidevelden en door bos. Het is een lang stuk en onverhard maar we gaan op een rust af, café Mie Pieters. Een heerlijk terrasje en dus tijd voor koffie met een stuk taart. Helaas is de taart van de dag nog niet gearriveerd dus wordt het appeltaart met slagroom, ook goed.
Na dit aangenaam verpozen moeten we weer op pad, we hebben na de tocht nog een afspraakje met Jan en Carla die in Tilburg wonen.
We lopen richting landgoed Terbraakloop en zijn we even de weg kwijt. De beschrijving is wat onduidelijk hierin. Uiteindelijk komen we er wel uit en lopen weer op de route. Bij een spoorweg overgang zien we een picknick bankje, even de benen van de vloer. Het is warm en best pittig lopen. Eventjes maar hoor, en dan gaan we weer verder dwars door een boomgaard tot aan een autoweg die we weer onderdoor gaan. Tot aan de finish zien we geen bijzonderheden meer en komen we weer aan bij het parkeerterrein bij het café. Het terras zit nu vol maar wij gaan een hapje doen bij Jan en Carla die al op ons zitten te wachten, het is vrij laat geworden uiteindelijk. Ik vond dit mooie maar zware 15 km!
 Klik voor meer foto’s hier

Geen opmerkingen: