Vandaag starten we op ongeveer tien minuten rijden vanaf ons hotel De Uitkijk in Hellendoorn. Gisteren zijn we in dit kleinschalige hotel aangekomen en hebben er heerlijk gegeten en geslapen. Na een ontbijt wat aan onze tafel geserveerd werd, gaan we op pad, de route is van de app Eropuit.
Vanaf het Buitencentrum met een heel groot parkeer terrein lopen we meteen op de route, we mogen de paarse pijlen volgen. Later worden dat gele en blauwe pijlen, het is goed aangegeven.
Al snel lopen we in een mooi bos en passeren een grote schaapskooi. Mooi gebouw wat onderdak biedt aan de 600 schapen die de hei bevolken. Zij grazen de ongewenste grassen uit de hei en sinds kort wordt de kudde bewaakt door Pyrenese berghonden. We zien inderdaad een paar schapen, geen 600, en ook geen berghond. Maar het is een leuk weetje.
Dan passeren we een Joods monument en werkkamp Twillaar op een open plek in het bos. De barakken die er toen stonden zijn vervangen door gras heuvels maar zo kan je de contouren zien van het kamp. Op deze plek was van 1940-1947 Rijkswerkkamp Twillaar ingericht, een arbeidsproject voor werkeloze mannen. Zij ontgonnen de woeste grond en legden de paden aan door de bossen en over de hei. In de Tweede Wereldoorlog werden er ook Joden tewerkgesteld, waarvan een groot aantal gedeporteerd werd en nooit meer terugkeerde. Laten we hen niet vergeten, vragen deze bronzen lijsten met portretten van Joodse mannen.
En dan is het klimmen en klauteren geblazen over de stuwwal en als we op de helft van de klim zijn nemen we plaats op een bankje om van het uitzicht te genieten. En de stilte……
De Sallandse heuvelrug kent veel open plekken door de stormen in 2018 maar er werd ook bewust gekapt om de heide ruimte te geven. Dit is belangrijk voor de insecten en daar profiteren de korhoen kuikens van.
We lopen over een aantal “bergen”. De Sprengenberg, Haarlerberg, Noetselerberg, Archemerberg, Hellendoornse berg, en de Grote Koningsbelt, met 75,5 m de hoogste van allemaal. We lopen door een zee van paars, on-Nederlands mooi. En buitenlands pittig! Na een lang fietspad waar wij niet op lopen maar er naast, nemen we even rust op een bankje bij een kleine parkeerplaats en eten iets zouts om het verloren zout aan te vullen.
We gaan de Sprengenberg op, met heel smalle paadjes en veel klim- en klauter werk. We stoppen even om twee oudere heren te laten passeren, zij bedanken ons en er ontstaat een leuk gesprekje…….en we gaan weer door.
Langs het fraaie, uitgesleten pad over de Noetselerberg zie je veel grillig gevormde eiken. Uit de bast van jonge eiken werd vroeger run gewonnen, een soort looistof die gebruikt werd bij het bewerken van leer. Hellendoorn stond bekend om dit leerlooien. Als de jonge stammen zo’n 7 cm dik zijn, werden ze gekapt en ontschorst. Dat gebeurde in mei, als de sap stroom in de boom het grootst is.
De route gaat langs stokoude jeneverbesstruiken, grillige eiken en witte berken, die de vroegere bewoners aanzagen voor spookhazen, grijze veulens en witte wieven. Op een mistige dag zie je waarom.
De Sallandse Heuvelrug is ontstaan door een kilometers dikke gletsjer die de aardbodem vooruitschoof en plooide. Deze enorme stuwwal vormt de grens tussen Twente en Salland.
Na 12 km wandelen zijn we sneller dan gedacht weer terug bij de auto. We hebben genoten van deze duidelijk aangegeven route met extra informatie uit de app. Die informatie heb ik verwerkt in dit verslag, ik hoop dat u ervan genoten heeft.
1 opmerking:
Hallo Ineke,
Na een lange periode mijnerzijds weer een reactie op deze wandeltocht.
De omgeving mij niet geheel onbekend, het is een prachtige omgeving,
Je hebt het omschreven hoe het werkelijk daar is, prachtig en duidelijk.
Er zijn passages beschreven die ik niet wist, heel mooi.
Groeten,
Jan
Een reactie posten