Totaal aantal pageviews

zondag, september 08, 2019

Wereldhavendagen tocht 7-9-2019 / 19 km


De eerste wandeltocht na de vierdaagse zit er weer op! Waarvan hier het verslag.
In het eerste weekend van september organiseert de gemeente Rotterdam de Wereldhavendagen met allerlei activiteiten in en rondom de haven en de Nieuwe Maas. De wandeltocht wordt georganiseerd door BoTu, een wandelvereniging uit de wijk Bospolder Tussendijken.
Zo ook vandaag, zaterdag 7 september. Hans en ik gaan met de metro naar het startbureau want de auto kan je daar niet kwijt en metrohalte Marconiplein is vlakbij. Om 10.15 uur zijn we ingeschreven en kunnen na een praatje met vrijwilliger Dick en Mirjam die ook een kort rondje gaat lopen, op weg. We schrijven in voor 22 km maar omdat we vrij laat starten korten we de route wat in. En het regent vaak onderweg, soms zo hard dat we af en toe moeten schuilen! Want als we er goed en wel 3 km op hebben zitten duiken we de Kunsthal in, het regent nu wel erg hard. En een cappuccino gaat er altijd wel in.
Als het wat opgeklaard is, lopen we de stad in. Vlakbij de Kunsthal staat een nieuw kunstobject, en we maken tijd voor een paar foto’s. Het heet “Solitario” en is gemaakt van goudkleurige velgen en whiskyglazen. Het staat daar omdat er een tentoonstelling is van de Portugese kunstenares Joanna Vasconcelos.
De route is elk jaar hetzelfde dus we kunnen die wel dromen en lopen de stad in richting het Maritiem museum. En af en toe spettert het wat. Soms zo hard dat we even moeten schuilen. Bij de Oude Haven zingt een Shantikoor op een terrasje, dat klinkt heel gezellig maar wij lopen nu door.
De route van 22 km gaat naar de Admiraliteitskade en Oostplein en aan het einde van de straat regent het weer zo hard dat we onder een afdakje van een flatgebouw schuilen. Twee dames komen uit het water van de Haringvliet, zij hebben daarin gezwommen! Kennelijk kan dat heel goed al is het een raar gezicht als je ineens twee zwemsters ziet verschijnen.
Kris-kras lopen we door de straatjes achter de Maasboulevard, kijken hier en daar naar binnen en dan is de volgende rust bij de roeivereniging Nautilus, een eigen rust van de wandeltocht. Daar drinken we een bekertje koffie die we via internet moeten betalen omdat we geen kleingeld bij ons hebben. Dat is ook een goeie oplossing als je geen pinapparaat hebt!
Langs de Nieuwe Maas lopen we richting de Willemsbrug, parallel aan de Maasboulevard. We genieten van het mooie uitzicht en de activiteiten die op het water plaatsvinden zoals een roeiwedstrijd en er varen grote rondvaartboten langs.
De Willemsbrug moeten we oversteken omdat we naar het Noorder Eiland gaan, maar we hebben honger en steken een stukje af. Handig als je de weg goed kent! Bij het Wilhelminaplein steken we onder de weg door om de stoplichten te vermijden en komen uit op het plein vlakbij de Erasmus brug waar we een tante van Hans tegenkomen. Zij is met haar kleinkinderen op pad. Na een kort praatje zoeken we een eettentje op want we hebben nu best trek gekregen!
Bij “Vers010” is het gezellig druk en een lekkere tosti gaat er altijd in, Hans krijgt een driedubbele clubsandwich!
Ons buikje rond gegeten lopen we de Erasmusbrug op, het is behoorlijk druk. Daar loop ik een oude buurvrouw tegen het lijf, wat grappig is want vlak daarvoor kwam ik nog een oude buurvrouw tegen! We roepen wat naar elkaar maar tot een gesprek komt het niet, daar is de tijd te kort voor.
De drukte van de Parkkade en de Veerhaven slaan we over, we lopen achter de tentjes door. We blijven nog wel even staan bij een zeemeerminnen voorstelling, maar veel is er niet te zien door de drukte. We merken wel dat er wat minder tentjes staan dan gewoonlijk, zou dat door het slechte weer komen???
Bij de ingang/uitgang van de Maastunnel staan veel mensen met kleine kinderen in een lange rij voor een ritje met een legervoertuig. Het ziet er spectaculair uit! Je kan er ook camouflage verf krijgen voor op je gezicht, je ziet diverse jochies ermee lopen.
Via het park lopen we richting de Euromast en komen we bijna aan het einde van de tocht. We slaan het rondje Mullerpier over om langs de Westzeedijk naar Delfshaven te lopen. Nabij bij het beeld van Piet Heyn lassen we een bankjes rust in, we zijn allebei erg moe! De laatste loodjes wegen zwaar hahaha!
Zelfs het Dakpark slaan we over, je kan mooi parallel daaraan lopen. Uiteindelijk hebben we er 19 km op zitten en melden ons af en na een complimentje gegeven te hebben aan de organisatie gaan we weer richting het metro station.
Moe maar voldaan komen we weer thuis, het was een heerlijk dagje buiten spelen, ondanks de regen.




foto’s

1 opmerking:

Anoniem zei

Hallo Ineke,
Wat een leuke wandeltocht door Rotterdam gezellig het is net of ik zelf
mee wandel heel veel bekende plekken.
En zoals altijd heel erg leuk geschreven!
Alleen wat jammer van het regenweer, maar dat is weer iets dat je niet in de hand hebt.
Met vriendelijke groeten,
Jan