We schrijven ons in en krijgen een routebeschrijving mee, alle afstanden staan hierop. Dus zouden we van gedachten willen veranderen, kan dat ook. Maar, wij zijn niet van het softe soort en gaan ervoor!
Het is vrij mistig als we op pad gaan en ook best koud, maar later veranderen deze omstandigheden want de zon breekt door en heb spijt van mijn dikke jas!
We starten om 8.50 uur en het eerste stuk gaat door bebouwde kom en dan is de rust al na 6 km! Dat is wat vroeg maar Lisette wil toch even een sanitaire stop. Deze is bij een tennisbaan en er staan allerlei leuke beelden, ik neem een prominent beeld op de kiek. We komen onderweg best veel kunst tegen. Ook een leuk beeld van schaatsers (zie foto).
Het oorlogsmonument staat er ook op, dat is vaste prik als je in Den Haag bent. Ook het beeld van Albert Plesman komen we tegen. Hij is geboren 7-9-1889 en overleden 31-12-1953. Hij was een Nederlands luchtvaartpionier en medeoprichter van de KLM.
Hij werd geboren als zoon van een eierhandelaar uit Den Haag. In 1915 was hij gelegerd in Soesterberg alwaar hij als beroepsofficier bij de gemobiliseerde Nederlandse luchtstrijdkrachten, toen de 'militaire luchtvaartafdeling' genoemd, in 1918 zijn militaire vliegbrevet behaalde.Het Ministerie van Verkeer en Veiligheid is gevestigd aan de Albert Plesmanlaan.
Ook komen we een merkwaardig beeld tegen met drie mannen bovenop die in een bepaald compromitterende positie staan! Wat het inhoudt weten we allebei niet (zie foto). Het park wat we vervolgens inlopen is erg heuvelachtig en moeten een supersteile trap op! En ook weer af. Daar gaan de overtollige calorietjes!
Na 14,1 km komen we bij de tweede rust, een hockeyvereniging. Het is er erg druk en de Jozetjes en Annabelletjes lopen af en aan. Ze worden luiddruchtig aangemoedigd door hun ouders. Wij nemen het er even van en eten onze bammetjes op met een lekker bakkie koffie erbij.
We lopen door een mooi park waar we allerlei gevogelte tegenkomen. We vragen nog aan een Wassenaarse dame (ze zag er deftig uit....) of zij soms wist hoe die beesten heten. Maar zij moest het antwoord ook schuldig blijven. We zien een soort eend met hele mooie kleuren. Een voorbijgangster, ook aan de wandel, zei dat ze ook in Afrika voorkomen.
In de speeltuin is het druk en Lisette test een leuke schommel uit. Ze heeft er plezier in dus goedgekeurd! Een foto van de uitbrekende krokusjes mag ook niet ontbreken. Het is tenslotte lente.
Uiteindelijk komen we op de boulevard van Scheveningen. Het beroemde Circustheater gaat ook op de foto en natuurlijk het onvermijdelijke Kurhaus.
De geschiedenis van het Steigenberger Kurhaus Hotel begint in 1818. Het jaar waarin de Scheveninger Jacob Pronk een badhuis sticht. Een houten paviljoen dat door z'n succes al snel uitgroeit tot een echt hotel. Het badhuis wordt in 1885 al het Kurhaus Hotel en kent van meet af aan een kleurrijke geschiedenis.
Niet alleen als imposant gebouw door bouw, brand, verbouw en herbouw, maar toch vooral ook door een rijke schare van bijzondere gasten heeft het Steigenberger Kurhaus Hotel een wereldreputatie opgebouwd. Staatshoofden, vorsten, politici, musici, filmsterren, schilders en poëten veelvuldig bezocht. Koningin Wilhelmina, 13 jaar oud, zet als eerste haar handtekening in het beroemde gastenboek, samen met haar moeder Koningin-Regentes Emma.
Het Kurhaus met z'n toenmalige fraaie Concertzaal vormde dan ook een gewild podium voor wereldberoemde artiesten. In de huidige bar wordt dat ook kenbaar gemaakt door een portretten-galerij van velen die hier ooit heeft opgetreden. Namen als Marlène Dietrich, Duke Ellington, Vladimir Horowitz en Maria Callas zijn hier terug te vinden. Maar bijvoorbeeld ook de Rolling Stones die in het Kurhaus in 1964 het roemruchte maar kortste optreden ooit hebben gegeven. Naast deze wereldberoemde sterren zijn er in het gastenboek van het Steigenberger Kurhaus Hotel namen te vinden van grootheden als Michael Gorbatchov, Kroonprins Harald van Noorwegen, Audrey Hepburn, Sir Winston Churchill, maar ook beroemdheden dichter bij huis zoals Paul van Vliet en leden van het koningshuis.
Tekst ontleend van de officiele site: http://www.kurhaus.nl/overhetkurhaus/
Tot zover de geschiedenis, wij lopen richting de Scheveningse haven. Het is er heel erg druk! Er is een rust gepland in een koffiehuis, maar die stond bol van de rook en dus niet aantrekkelijk om er even te zitten.
Vanuit de haven komen we in een imposant duingebied en daar verblijven we een lange tijd, het hotel Atlanta van Kijkduin is heeeeeeel erg ver weg maar die richting moeten we op.
Er zit een verrassing is: we mogen een duinpad op! Ontzettend stijl en ik heb er nu even geen zin meer in, ik ben het een beetje beu ook omdat we aan rust toezijn en een sanitaire stop maar dat zit er volgens de beschrijving even niet in. Jammer.......
Als we de duinen verlaten komen we in een mooie woonwijk in Kijkduin en dan is het nog een klein stukje naar de finish. Onderweg komen we een restaurant tegen maar dat staat niet tot onze beschikking helaas, we mogen wel van het toilet gebruik maken (gelukkig!).
Maar nu is het echt niet ver meer en wie komen we tegen bij de winkels in Den Haag? Ellie N. van de hondjes. Leuk haar gezien te hebben, zij had de 10 km gedaan met haar hondjes.
Om 14.50 uur komen we aan bij de finish, wat een schitterende tijd! En dat ondanks die vreselijk stijle heuvels! Ik ga mij afmelden en complimenteer de mensen achter de tafel over de werkelijk schitterende tocht. Goed gepijld en mooie omgeving. Beetje jammer van de slecht geplande rusten maar je kan niet alles hebben.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten