Totaal aantal pageviews

zaterdag, oktober 01, 2016

Vrijbuiter tocht Gouda 1-10-2016 / 15 km

Na een maand niet gelopen te hebben kan ik vandaag eindelijk weer genieten van een wandeltocht! Ik moest verplicht rust houden ivm een beenblessure. Ik ga het vandaag weer proberen en Hans gaat gezellig met mij mee, 15 km lopen in Gouda georganiseerd door DES. Het startbureau is in een winkel, als we een bedrijven terrein oprijden komen we daar pas achter. Aanmelden is zo gepiept, ze hoeven mijn doopceel niet te lichten! Er is vandaag regen voorspeld maar daar merken we voorlopig nog niets van.

Het eerste stuk is mij wel bekend van andere tochten van DES, bijvoorbeeld de Paastocht. Vanuit het bedrijven terrein zit je zo op de Coenecoopbrug. Die steken we over en gaan het trappetje af naar natuurgebied 't Weegje, mij ook bekend. Het is er heerlijk rustig en we genieten van het mooie weer, en dat in oktober!!

We lopen door waterrijk gebied en daardoor komen we veel bruggetjes tegen en dat nodigt weer uit tot veel Brugmomentjes. Het spoor lopen we twee keer d.m.v. tunneltjes onderdoor en we horen de brommers op het circuit vlakbij het spoor. We lopen er niet langs maar gaan weer een natuurgebied in. Aan de linkerkant zien we een soort bungalowpark, en al lopend bedenken we wat voor bewoners er nu wonen, asielzoekers, jongeren of Polen? Maar dan komen we tot de ontdekking dat we een aanwijzing gemist hebben en we zien twee wandelaars ons tegemoet lopen......he hoe kan dat nou? Die vertellen ons dat we een stukje terug moeten om via een klaphekje de polder in te lopen, dit is een speciaal wandelgebied. Er staat ook een bord maar omdat we ons meer op de linker kant concentreerden hebben we die over het hoofd gezien. Nou ja, we hoeven gelukkig niet al te ver terug te lopen.

Dit gedeelte van de route heb ik ook nog nooit gezien, een hele lange vlonder door de polder heen! Prachtig hoor. Aan het eind van het wandelpad lopen we de weg weer op en zien de rust al in de verte, vv Donk. Maar we mogen nog eventjes er naartoe lopen, een km of drie.

Ik zie de Gouwe ook in de verte, en ik vermoed dat we daar een stukje langs moeten lopen en inderdaad, de ingang van v.v. Donk zit aan de weg langs de Gouwe. Die bereiken we na 7,1 km en nemen het er even van, ik wil het vandaag rustig aan doen.
Na een lekkere cappuccino vertrekken we voor de rest van de route. En het is nog steeds lekker weer, wat boffen we toch!
De route leidt ons een stuk langs de Gouwe richting de sluizen. We genieten van de mooie bootjes die er varen op het water zodat de saaiheid doorbroken wordt en zijn voordat we het weten bij de sluizen aangekomen. Ik doorbreek de saaiheid ook door een paaldansfoto te (laten) maken. Ik zie de speeltuin waar ik eerder een rust heb gehouden tijdens een "DES-tocht". We hebben al gezien dat we terug weer langs het water mogen lopen. En lopend met de molen in het vizier lopen we toch weer verkeerd! De routebeschrijving is soms niet helemaal duidelijk! Door een vriendelijke man die uit een eettentje naast de molen komt worden we erop gewezen dat we de andere kant op moeten.....

Na de molen lopen we weer een industrie terrein op en daarvoor moeten we twee drukke straten oversteken. En dan lopen we een smal paadje op wat ook dienst doet als fietspad. We moeten uitwijken voor twee fietsers, eentje voor en eentje achter ons. En terwijl ik denk:"jeetje, het is opletten hier" struikel ik ergens (?) over en ik lig weer op mijn plaat!! Pff......gelukkig geen al te grote gevolgen (geschaafde knie) maar ik ben erg geschrokken en Hans niet minder! Een fietsster stapt af en even later ook een man die beide vragen of ze kunnen helpen. Maar gelukkig ik kan met een beetje hulp weer opstaan en mijn weg enigszins wiebelig vervolgen. We hoeven nu ook niet al te ver meer.
Als we langs een sportterrein komen en ik een bankje zie, wil ik toch nog eventjes zitten, wat drinken en bijkomen. Dat duurt niet lang want ik ruik de stal en gaan we weer op pad, op naar de finish!
Vlakbij de finish raken we nog even verward over de route: gaan we wel goed? Maar gelukkig zien we snel de goede richting en komen we even later aan bij de winkel, De Vrijbuiter. We melden ons af en krijgen een cadeautje mee: een leuke bidon en we mogen ook nog wat te snoepen meenemen, een gevulde koek gaat er bij Hans wel in!

Omdat we geen koffiehoekje kunnen ontdekken (later hoorde ik van een medewandelaarster dat die er wel was, in de winkel!) gaan we nog even iets lekkers drinken en eten aan de overkant van de winkel, in een leuke lunchroom.
Nadat we lekker bijgekomen zijn stappen we weer op voor de terugreis.
Ik heb, ondanks de val genoten van deze tocht. Hoewel we af en toe een pijl misten en de beschrijving niet altijd helemaal klopte is de tocht voor herhaling vatbaar!
Van mijn beenblessure amper last gehad dus de test is geslaagd!

bekijk hier alle foto's

1 opmerking:

Anoniem zei

Hallo Ineke, de eerste wandeltocht weer gewandeld na je blessure, en nog nadelige gevolgen daarvan ondervonden of is het helemaal over?

Wat een mooi verslag zoals gewoonlijk, en hele prachtige natuurfoto s.
In ieder geval jullie hebben lekker genoten, buiten het vallen natuurlijk, heb je er nog nadelige gevolgen aan overgehouden.
Heel leuk dat Hans ook mee wandelt, gezellig zo met z”n tweetjes.

Groetjes,

Jan