Totaal aantal pageviews

zaterdag, oktober 08, 2016

RS80 Rijswijk 8-10-2016 / 25 km

Vandaag ga ik op pad voor een wandeltochtje in Rijswijk van de RS80. Zij organiseren een serie zogenaamde "Randstadtochten" en vandaag is de tweede van deze tien tochten.

Na een voorspoedige reis richting het startbureau in de kantine van wielervereniging De Spartaan in Rijswijk meld ik me aan nadat ik de menigte bespied heb op bekenden. Velen staan al buiten te wachten op een routebeschrijving, je mag echt pas om 9.00 uur weg! Ik heb me net ingeschreven als ik eerst Ron zie binnenkomen en dan André met hen ga ik dit lusje lopen. In de kantine zeggen we Ed nog gedag, hij gaat zijn eigen lusje lopen, we zien hem wel onderweg.

Nadat iedereen is ingeschreven zijn de routebeschrijvingen inmiddels uitgedeeld en de menigte lopers is op pad gegaan, wij gaan er achteraan. We lopen langs een groot parkeerterrein, en wat blijkt? Ik had mijn auto daar kwijt gekund, maar ik ben gewoon naar de wielerbaan gereden en heb de koets daar neergezet!

Na een parkje doorgelopen te hebben en een lange weg komen we al snel in Delft aan, want deze stad ligt vlakbij Rijswijk. We lopen de mooie ophaalbrug over en langs de oude maar nog steeds in werking zijnde gistfabriek. Na een kilometer of vijf is er wat verwarring over het verloop van de route want we lopen een brug over naar de overkant van het water waar we eigenlijk langs moeten lopen maar die weg is afgesloten met hekken. Mensen die de 15 km route lopen vragen ons of ze wel goed gaan maar we hebben nog geen opmerking als "splitsing" gezien dus we denken van wel. Na ongeveer 300 meter langs het water zien we een grote groep lopers op de brug staan die we naar ons idee over moeten. Wat is er aan de hand? Wij gaan even in conclaaf en bekijken Google maps. Dan zien we een loper druk pratend en wijzend onze kant op komen, hij zegt dat we een stukje terug moeten, naar het bruggetje dat we over hadden moeten steken! En jawel hoor, daar zien we een hoop pijlen en aanwijzingen. We zitten weer op de route.
We lopen nu de mooie binnenstad van Delft binnen, daar kan ik echt van genieten, die kleine steegjes en leuke bruggetjes en straatjes. Er is een markt waardoor het wat lastig lopen is want je kunt niet echt snelheid maken maar desondanks geniet ik ervan. We passeren zelfs de geboortestraat van mijn vader, de Brabantse Turfmarkt.

De schilder Vermeer is bekend van zijn "Meisje met de Parel" en "Het melkmeisje" maar ook van "Zicht op Delft". Laten we nu langs zo'n stadsgezicht lopen! Andrè heeft later het schilderij opgezocht op internet en de gelijkenis is treffend met de foto die ervan genomen is! Het schilderij is van 1660 en 356 jaar later is het nog steeds herkenbaar.
Vlakbij de rust die er zo aankomt is het bijna 11.00 uur en Ron ziet een bankje waar we deze traditie in ere kunnen houden. Ron slaat over maar Andre en ik gedenken de gevallenen in de oorlog met een slokje Liquor 43. Lekker!!

Het is tijd voor een pauze en die is niet ver meer, op bijna 10 km is die in de Kortegaard, een scouting locatie. Andre gaat in de rij voor de koffie en cake, ik zoek het toilet op. We gaan er lekker bij zitten in de zon. Ik heb niet zo'n zin in koffie en cake en eet mijn bammetjes op, ook lekker......
Na de pauze lopen we de plas rond waar we twee huisjes zien van de scouting en een touw toestel waarin Ron een speeltuig ziet, hij is echt aan het buitenspelen als hij erop klimt, gelukkig haalt hij hiermee geen nat pak!
Na een aantal straten waar veel studentenflats staan, lopen we een groot stuk over de faculteit van Delft, de TU. Het is er rustig want het is weekend en we bekijken de gevarieerde (lelijke) bouw met veel belangstelling.
Een rondje om de botantische tuinen en dan komen we weer in het centrum van Delft en lopen we door de Oostpoort als we even een fanfare band voorbij hebben laten gaan. Er wordt vandaag veel gemusiceerd valt ons op.

Het centrum van Delft komt weer dichterbij als we op ongeveer 14 km zijn. We bereiken het marktplein en het ziet er zo gezellig uit met al die terrasjes en het is heerlijk weer dus ik krijg zin in een lekker bakkie in de zon. Ik haal de jongens over ergens te gaan zitten, twee kilometer voor de eigenlijke rust. En we nemen er heerlijk de tijd voor, de jongens bestellen er zelfs een gebakje bij, ik hou me in.
We zitten op het Marktplein waar ook de Nieuwe kerk staat, een imposant gebouw en erg oud, bouwjaar 1381.
De toren is met zijn 108,75 meter na de Domtoren in Utrecht de hoogste kerktoren van Nederland. De kerk is verder bekend vanwege het praalgraf van Willem van Oranje. Onder het praalgraf bevindt zich de grafkelder van het Koninklijk Huis.
Het is genieten op het terras maar we mogen nog een stukje en André zegt dat we niet bij de rust in Het Rieten dak gaan zitten. Dus de laatste 9 km lopen we door als we de rust voorbij lopen........André is streng hoor #knipoog

Er zit ook een erg lang stuk (wel 2220 meter dus ruim 2 km!) in de route als ik de routebeschrijving bekijk, een lang stuk langs het water. We doden de tijd door naar de kano's te kijken die af en toe voorbij varen met hun coach die aanwijzingen schreeuwt al fietsend naast de kano (dus niet in de boot). En we verwonderen ons over sommige reacties van fietsers, wij lopen weer over een fietspad bij gebrek aan een voetpad. Wat kunnen sommige mensen zich opwinden zeg!

We applaudisseren voor een fanfare bandje die staat te spelen aan de overkant.
Aan het eind van dit pad moeten we de Oversteek over, een fietsbrug die lijkt op de Erasmusbrug in Rotterdam. Ik zeg: lijkt, omdat het maar een klein bruggetje is.
Na de Oversteek lopen we een klein stukje parallel aan het water en zwaaien naar bekenden aan de overkant, zoals wij dat net ook gedaan hebben toen we daar liepen. Het bandje is inmiddels weer vertrokken.

Het laatste stukje van de routebeschrijving klopt niet helemaal, we lopen een parkje door om vervolgens de finish in de verte te zien. We steken de straat over naar de wielervereniging en als we het startbureau betreden zeggen de barmedewerkers: daar komen 3 x 2 bier........en melden ons af. Na nog een Radlertje (dus geen bier voor ons, verkeerd ingeschat!) en wat nakletsen in de stralende zon en dat vind ik bijzonder want het is al oktober, stappen we weer op om naar huis te gaan. Ik neem afscheid van mijn maatjes en rij naar huis, moe maar voldaan want het was een gezellige, zonnige dag.
PS: we hebben Ed niet meer gezien onderweg, hij liep toch sneller dan wij!

Ik heb genoten van deze wandeltocht en ik heb geen last meer gehad van mijn beenblessure en daar ben ik heel content mee!
Bedankt RS80 voor de organisatie! Jammer van de paar kleine foutjes in de route maar ja, je kan niet alles hebben.....

bekijk hier alle foto's

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo Ineke,

Wederom een heel mooi verslag, zoals je het verslaat is het net of je er bij bent.
Zonder inspanning en moe te worden
Je bent nu zonder Hans gaan wandelen?

In ieder geval ik heb er van genoten, ook hele mooie, leuke foto”s.

Groetjes,
Jan

Mirjam Klever zei

Goed verhaal van een hele leuke route zo te zien aan de foto's. Delft is altijd leuk . . . We boffen maar met het weer :-)