Totaal aantal pageviews

zondag, maart 27, 2011

De vrouw in de kooi - Jussi Adler-Olsen


Beschrijving
Op een prachtige winterdag verdwijnt de jonge linkse politica Merete Lynggaard zonder een spoor achter te laten. De media duiken op het verhaal en suggereren van alles: van moord en zelfmoord tot een geplande vrijwillige verdwijning. De politie wordt gesommeerd de verdwijning grootscheeps te onderzoeken, maar Merete is van de aardbodem verdwenen.Brigadier Carl Mørck, hoofd van de afdeling onopgeloste zaken q, forceert na enkele jaren een grote doorbraak in het onderzoek. Samen met zijn assistent Assad is hij een roekeloze crimineel op het spoor die wordt gedreven door haat. Wraak blijkt een cruciale factor in de krankzinnige plot.

Jussi Adler-Olsens Serie q-boeken worden stuk voor stuk internationaal enthousiast ontvangen en bereiken allemaal de bestsellerstatus. Deel 1, 2 en 3 verdreven zelfs de delen van de Millennium-trilogie van Stieg Larsson van de topdrieposities in Denemarken. De vrouw in de kooi is het eerste deel in de Serie q.

Een briljante misdaadthriller die je in een ruk uitleest en waardoor je direct verlangt naar een nieuw deel.jyllands-posten

Origineel en succesvol.politiken

In dit boek komen een moordende druk op de hoofdfiguur en een dramatische race tegen de klok samen met een anarchistisch gevoel voor humor, dat ervoor zorgt dat Adler-Olsens helden en schurken steeds weer voorzien zijn van een geloofwaardig menselijk karakter.der spiegel

NBD|Biblion recensie
Eerste deel van Serie Q, een trilogie* over brigadier Carl Mork van de Kopenhaagse politie. Mork, een lastpost maar een uitstekende rechercheur, is net weggepromoveerd naar een nieuwe baan: hoofd van de onlangs opgezette afdeling Q die bijzondere en onopgeloste oude moordzaken onderzoekt. De eerste zaak die Mork en zijn assistent Assad aanpakken, is de raadselachtige verdwijning, vijf jaar geleden, van de jonge linkse politica Merete Lynggaard. Een zaak die veel aandacht van politie en media kreeg, maar nooit werd opgelost. Merete bleef spoorloos. In de twee verhaallijnen worden zowel het onderzoek naar de verdwijning als de belevenissen van het slachtoffer zelf gevolgd. Merete wordt gevangen gehouden in een afgesloten ruimte, een compressiekamer blijkt al gauw, daar brengt ze al die jaren in toenemende wanhoop door, terwijl haar onbekende bewakers haar observeren. Bijzonder spannende thriller met een interessante, overtuigende hoofdpersoon, een buitenissig, maar goed doortimmerd plot en een explosieve finale. Kreeg drie sterren in VN's Detective & Thrillergids 2010. Van Adler-Olsen verschenen eerder 'De bedrijfsterrorist' en 'Het alfabethuis'. Paperback, kleine druk.

Mijn eigen recensie:
Dit boek leest vanaf de eerste bladzijde als een speer! Je wilt alleen maar meer en meer weten over de afloop van dit buitennissige verhaal. Heel humoristisch ook, je ziet de hoofdpersonen voor je, heel realistisch. Je gaat in de huid kruipen van brigadier Mork en zijn ietwat vreemde assistent. Erg leuk boek, ik verlang naar deel 2 en 3!
Cijfer: 9,5

Geen opmerkingen: