Totaal aantal pageviews

zondag, november 25, 2018

Fjoertoer Egmond 2018 / 19 km


Met Hans ga ik zaterdagmiddag naar Akersloot, daar is een van der Valk hotel waar we een nachtje verblijven. Na het inchecken gaan we eigenlijk meteen weer weg omdat we in Egmond aan Zee worden verwacht voor een rondje Fjoertoer. Deze wandeltocht hebben we beiden nog nooit gelopen. Ik ben heel benieuwd. Het moet een sprookjes achtige wandeling worden met allerlei licht- en vuur voorstellingen langs de route, het thema is Middeleeuws Egmont, met een 't' want zo schreef je het vroeger.
De organisatie is van Le Champion en kunnen we een goed verzorgde wandeling verwachten. De inschrijving is via internet zo geregeld en twee weken vantevoren krijgen we onze stempelkaarten zoals we gewend zijn van deze organisatie. Een duidelijke uitleg over waar, wanneer en hoe en de wandeling kan beginnen!

We rijden vanaf ons hotel in Akersloot naar Egmond aan Zee, nog zo'n 25 minuten karren. Maar vlakbij Egmond is het al druk, stapvoets rijden we het dorp in op zoek naar een parkeerplek. We willen hem in de Duinstraat kwijt, waar onze B&B zit van een andere wandeltocht in Egmond. Gelukkig is er net een plekje vrij!! Mazzel zeg!
In hotel Zuiderduin kunnen we onze "goodiebag" ophalen, een tasje met een petje en een key-cord, we doen deze meteen in de rugzak van Hans, hebben we niet nodig onderweg want wij dragen liever een muts tegen de kou! In het hotel is het druk!! We komen Charlotte nog tegen vlak voor de start, ik maak even een praatje en we zijn net op tijd om het startsein mee te maken van onze "groep". De start is verdeeld over verschillende starttijden, dat is wel handig in verband met de hoeveelheid mensen die eraan meedoen!! Zo kunnen we optimaal genieten van de route zonder opstoppingen e.d.

Het eerste stuk van de route gaat door Egmond heen, we komen in de Duinstraat aan en zien Cindy (de B&B eigenaar) met haar gezin buiten zitten. We gaan er heel eventjes naartoe, even gedag zeggen. Ze zijn heel verrast ons te zien. En we gaan weer verder, de duinen in. Daar zien we eerste "voorstelling", een soort van slak! Ik probeer een foto maken maar is helaas niet gelukt, het begint al te schemeren. We lopen de "noordroute", richting Egmond aan den Hoef en Bergen aan Zee. Er zijn ook diverse verzorgingsposten waar we langs lopen. Bij de eerste krijgen we een mandarijn en een flesje water. Ik wil het flesje niet maar krijg hem toch in mijn handen geduwd "want je moet veel drinken"! De straten zijn mooi verlicht door allerlei potjes met waxine lichtjes en veel huizen zien er ook mooi verlicht uit. De Slotweg waar we doorlopen, doet mee aan een wedstrijd, wie het mooiste aangekleed is. Ze hebben zeker hun best gedaan, het ziet er prachtig uit! De route loopt door een slot heen en zien daar allerlei portretten hangen van de "edelmannen en -vrouwen" van Egmond. We zien ook vuurspuwers langs de route, in het plaatsje Egmond aan den Hoef. Vanaf hier is het best wel saai langs fietspaden die enkel "verlicht" zijn met fietslampen om de 100 meter. Soms zie je echt geen hand voor ogen, het is dat er af en toe mensen voor ons lopen die als een soort kerstboom versierd zijn met lichtjes......

Bij de schaapskooi krijgen we een gevulde koek of een appelflap en er staan dixies, we stoppen hier alleen om te plassen en gaan dan weer door, richting Bergen aan Zee. Dat is ook een aardig stuk in het donker. Af en toe worden we verrast met een licht-voorstelling maar mijn maag begint toch wel te knorren nu. Ik heb trek in iets warms! Bij de rust plek Huize Glory, die paars verlicht is, kunnen we even zitten in de tent met een beker erwtensoep. Die is heel erg lekker!! Ik kom hier een beetje bij. Bij het verlaten van de rustpost krijgen we een zoute kaasstengel. Het is lekker fris en droog buiten en gelukkig waait er niet al te veel wind maar ik begin het nu een beetje koud te krijgen. Opgefrist gaan we richting het strand maar om daar te komen moeten we het duin weer af wat best lastig is als je niets ziet!! Schaars verlichtte paden brengen ons naar Bergen aan Zee, ik struikel nog over een steen wat mijn linkervoet niet leuk vindt!

Bij het restaurant de Zilte Zoen willen we ons even echt gaan opwarmen, met een lekkere bak cappuccino en een appeltaart. Hmmm.....wandelen is leuk!! Het is er druk maar plek genoeg om te zitten. Eigenlijk is dit het verlengde van de eerste rust, want die hebben we net achter ons gelaten. Hierna gaan we niet meer rusten dus moeten we het er nu even van nemen toch?? Na de rust gaan we het strand op voor het laatste stukje van de route, nog zo'n 5 km! Een prachtig lint wandelaars zien we opdoemen, bijna iedereen heeft wel iets van een lichtje bij zich......het strand is goed te belopen, het is eb. En ook hier worden we getrakteerd op allerlei voorstellingen, zoals een soort paard met vleugels, een verlicht schip en een vuurspuwende draak. In de lucht zien we een soort kwallen, erg mooi om te zien.
In de verte zien we de finish opdoemen, de mensen van de zuidroute komen hier het strand op dus het wordt drukker en drukker. Eindelijk kunnen we een finish-foto maken en lopen daarna het centrum van Egmond in, linea recta naar onze auto. We zijn moe van al de indrukken en na een half uur rijden duik ik het bad in op onze hotelkamer.
We hebben genoten van deze wandeling al had ik er wel een andere voorstelling van gemaakt, ik had meer spektakel verwacht! Maar desalnietemin was het een goed georganiseerde wandeling, ik kijk er met plezier op terug.

klikkerdeklik voor foto's

Geen opmerkingen: