Totaal aantal pageviews

zondag, maart 26, 2017

30 van Zandvoort 25-3-2017Het is weer tijd voor ons jaarlijks uitje naar Zandvoort, daar wordt "de 30 van Zandvoort" georganiseerd door Le Champion. Het is een populaire wandeltocht waar je tegenwoordig zelfs voor 18 km kan kiezen! Ik heb mij via internet al maanden geleden aangemeld, dan wel voor de 30 km. Er hebben zich in totaal 7500 mensen ingeschreven. Hans en ik logeren daar vlakbij de startlocatie op het circuit van Zandvoort en dit jaar hebben we gekozen voor het hotel van Center Parcs.

Vrijdagmiddag rijden we richting Zandvoort en als we daar aankomen zien we al de markeringen hangen voor de wandeltocht. Voordat we bij het hotel aankomen is het inmiddels lunchtijd en in Bloemdaal aan zee strijken we even neer voor een lunch in een strandtent geheten "Het eindpunt". Later blijkt dit een bekende rustlocatie te zijn voor de Kennedymars van Vijfhuizen en de vierdaagse van Haarlem.
Na de lunch is het nog maar een stukje naar Zandvoort waar wij inchecken in het hotel. Even installeren, acclimatiseren en dan nog even de stad in voor een ommetje en uitwaaien op het strand. Het beloofd een heerlijk weekend te worden qua weersomstandigheden en het zonnetje doet goed zijn best, al is het een noordoosten wind die de gevoelstemperatuur wat naar beneden haalt. Met de wind in de rug valt het wel mee.....

Na het rondje Zandvoort kom ik in de kamer er achter dat ik een essentieel onderdeel van mijn bagage ben vergeten, en daar kan ik echt niet zonder dus dan maar weer even de auto in op weg naar de winkels. Via Google vinden we het juiste adres en na mijn aankoop gaan we weer terug om ons op te maken voor het diner.

Zaterdagochtend pak ik mijn wandelspulletjes in en samen met Hans loop ik naar de startlocatie op het circuit van Zandvoort. Daarvoor moeten we een kleine 10 minuten lopen, en als we daar aankomen staan er al een flink aantal wandelaars te trappelen om te starten, het is 7.55 uur. Wij horen het startschot als we de tent binnen lopen. Mijn wandelmaatjes zijn er nog niet en geduldig wacht ik op whatsapp berichtjes dat zij in aantocht zijn. Even twijfel ik om mijn afstand om te zetten in 18 km omdat mijn knie nog steeds niet helemaal hersteld is van de val drie weken geleden maar ik hou het toch op 30, ik zie wel hoe het loopt, en als het echt niet gaat kan ik Hans altijd bellen om me op te halen. Ik vind het veel te gezellig om met dit clubje te lopen, een aantal van hen heb ik een tijd niet gezien, dus het wordt echt gezellig vandaag.
Een voor een druppelen mijn maatjes André en zijn buurman Michel, Ron, Hetty, en Sylvia binnen en als de klok op 8.30 staat kunnen we starten na een "startfie" (selfie van de start) genomen te hebben. Ik neem afscheid van Hans, hij gaat terug naar het hotel en straks zie ik hem weer bij de rust in Duin en Kruidberg als ik op de helft zit.
De route gaat richting het strand waar we kunnen kiezen, 2,2 km over de boulevard of meteen het strand op. De drie voorgaande jaren koos ik voor het strand, nu in verband met mijn knie kiezen Syl en ik om over de boulevard te lopen en de anderen gaan het strand op.
Syl loopt deze tocht voor het eerst en zij verbaast zich erover dat het zo druk is en velen ook voor de boulevard kiezen. We zien heel veel auto's langzaam rijden naar de rotonde, misschien moeten zij nog parkeren en gaan ze 18 km lopen want die starten pas om 9.00 uur. Op 1 km voor de strandopgang zien we een auto langs de kant staan met rook uit de motorkap. De dames staan er naast te kijken en staan op hun gemak te bellen......altijd handig, een brandblusser in je auto #knipoog

Bij strandtent "het eindpunt" in Bloemendaal aan zee gaan we weer het strand op voor de eerste stempelpost en een reepje en we zien de anderen door het mulle zand ploeteren om boven te komen, dat is ons bespaard gebleven! We lopen nu door naar de volgende rust op 8,2 km bij IJmuiderslag maar we gaan eerst een bakkie doen in een strandtent Beach Inn. We kunnen hier heerlijk in het zonnetje zitten en André gaat een bakkie thee voor me halen. De uitbater heeft niet op zoveel toeloop gerekend en het duurt dan ook vrij lang voor we de consumpties hebben maar het is geen straf om in de zon te zitten.

Bij het IJmuiderslag is een stempelpost waar we een flesje water krijgen en er is muziek, erg gezellig hier! Sommigen van ons maken hier even tijd voor een sanitaire stop en dan gaan we weer verder richting de duinen. Het is inmiddels bijna 11.00 uur en dat betekent tijd voor een "11-uurtje", André zijn rugzak kan iets lichter gemaakt worden want hij heeft een borreltje bij zich om deze traditie in ere te houden. Om 11 uur gedenken we de gevallenen in de oorlog d.m.v. een drankje.
En dan wordt het ineens erg druk om ons heen want Truus en haar zus lopen langs en René met zijn dames ook. Dus allemaal een slokje!

Na deze kleine onderbreking gaan we het duingebied in van Heerenduinen. Er volgen een flink aantal zand- en duinpaden en we worden getrakteerd op mooie natuur. De beenspieren worden flink aan het werk gezet doordat het wandelpad stijgt en daalt en uiteindelijk komen we bij de derde stempelpost aan op landgoed Duin en Kruidberg. We hebben er 16 km op zitten. Hans staat al op de uitkijk en hier ga ik even in de rij voor de dixies staan terwijl de rest op mij wacht. Er is gebak voor de wandelaars die gretig aftrek vindt.

De ruïne van Breederode zit in het parcours en daar lopen we langs. Er is een mogelijkheid om er vlakbij te komen maar we lopen er aan voorbij. Ook maak ik tijd voor een paar paaldansmomentjes, en die worden op de gevoelige plaat gelegd.

Bij het openlucht theater Caprera is een stempelpost op 20,5 km waar een gezellige band staat te trommelen en we een krentenbol en een pakje "sap" krijgen aangeboden, hier maken we tijd voor een grote stop in het Pannenkoekhuisje Peper op de heuvel. Het is lente-achtig weer, we kunnen op het terras in de zon zitten, heerlijk! De bediening komt traag op gang maar dat is onder deze omstandigheden niet erg! André bestelt "bruin fruit" en hij neemt de helft mee in zijn bananendoos voor later, Ron geniet van een pannenkoek naturel, en Gery die met Ben een stukje met ons oplopen, geniet van een bijzonder soort theetje!

Nog bijna 10 km naar de finish, die gaan voornamelijk door het bewoonde gebied van Bloemendaal. We lopen langs monumentale huizen, eentje zelfs met een gigantische boomhut in de tuin! En de bloesem staat weer prachtig in bloei, dit vind ik een heerlijk jaargetijde!

In Overveen is de laatste stempelpost op 23,5 km bij restaurant Loetje waar het terras overvol is, we lopen daar aan voorbij nadat we een stempel en een mandarijn krijgen. Staand peuzelen we die op en André probeert zijn schoenen te verkopen en biedt zijn laatste bitterballen aan een paar dames die geïnterviewd worden voor Facebook. Hier nemen we afscheid van Ben en Gery, zij gaan met de trein naar Zandvoort terug.

Bij Kraantje Lek, nog een leuk restaurant op de route maar die laten we voor wat het is, gaan we het Visserspad op voor de laatste 5 km naar de finish. Op dit stuk worden we "getrakteerd" op bordjes, nog 4 km naar de finish, nog 3....enz. Ik ben er even klaar mee, speel zelfs met de gedachte Hans te bellen maar nee......mijn maatjes slepen me door de laatste kilometers. Onderweg kom ik Caja tegen, zij had beloofd naar me te zwaaien als ze me zag en ik loop haar bijna voorbij! We kletsen de laatste kilometers naar de finish, en worden als groep op de foto gezet door Wandelfotografie.

Als we de laatste km ingaan zien we een bordje: verrassingspost. Leuk......wat zal het zijn??? Een toffee van Weerters echte! Nou.....joepie! Het budget was zeker op.....

In het centrum van Zandvoort is het heel gezellig......ik krijg een "Via Gladiola gevoel"! Eindelijk we zijn er! Bij de finish staat Hans ons op te wachten, we maken diverse finishfoto's, laten ons boekje stempelen, een medaille wordt omgehangen en we krijgen een roos. We willen nog even wat gaan drinken maar het is overal overvol, het terras waar we dachten wat te kunnen drinken is een bakkerij en het duurt erg lang voor dat er iemand komt dus helaas pindakaas. Dan maar geen drankje!

Bij het station aangekomen nemen we afscheid van elkaar en Hans en ik lopen naar het hotel waar ik een lekkere douche neem en een coolpack op mijn knie leg. Ik hoop dat de schade niet al te groot is, maar ik heb desondanks enorm genoten van deze mooie en gezellige wandeldag!! Niet in de laatste plaats door het geweldige weer!

meer foto's hier

2 opmerkingen:

Frans zei

Doe je goed mooi meisje uit spijkernisse !!!
Pas goed op je knie ....je gaat voor goud dit jaar !!!!!!!

Noortje zei

Ik baal altijd van die bordjes van de Le Champion tochten waarop staat hoeveel kilometers het nog is naar de finish.