Totaal aantal pageviews

zondag, mei 08, 2016

Reeuwijkse plassen route 7-5-2016 / 22 km


Omdat er dit weekend niet zoveel leuke wandeltochten worden georganiseerd ga ik met mijn wandelmaatje Fred een zogenaamde "Groene Wisseltocht" lopen. Groene wissels zijn tochten uitgezet door de NS. Je kan van diverse treinstations in Nederland zo'n tocht lopen. Wij kiezen de Reeuwijkse plassenroute die start vanaf station Gouda Goverwelle. Dat station is voor ons allebei goed bereikbaar hoewel ik ervoor kies om met de auto te gaan.

De trein van Fred heeft wat vertraging, maar uiteindelijk kunnen we dan toch rond 8.45 uur vertrekken. Het zal vandaag een zonnige dag worden, en warm, daarom laat ik mijn vestje maar in de auto en de zonnebrand gaat ook mee. Een zonnehoed op, een korte broek en topje aan en ik ben klaar voor een dagje in de zon wandelen.

We hebben een routebeschrijving plus kaartje uitgeprint van internet, Fred weet welke richting we op moeten en al snel lopen we in het Goudse Hout, een aangelegd stukje natuur. We lopen op de dijkjes in de plas met aan weerszijde leuke (vakantie?) huisjes. Het ene nog mooier dan het andere. Het is nog vroeg en we kunnen ongehinderd door fietsers en auto's doorlopen. Maar al snel worden we door recreanten ingehaald en sommigen zijn wat ongedurig en maken een opmerking over bellen en niets horen. Fred is niet op zijn mondje gevallen en roept: tja, ik hoorde je niet. Waarop de fietser roept:"Schoonenberg!?" Die naam zal vaker deze dag geroepen worden.....

Omdat de route niet gepijld is moeten we soms zoeken naar de juiste weg maar toch kunnen we aardig doorlopen. Onderweg nemen we natuurlijk de tijd voor een paar brugmomentjes want er zijn bruggen genoeg in deze omgeving. En er wordt gestoeid met een paal in de weg, deze staat er los in en Fred wil ermee op de foto, in zijn hand welteverstaan! Ik lig in een deuk en wil ook wel op de foto, een alternatief paaldansmomentje!

In het plaatsje Oukoop komen we bij de zogenaamde "Kippenkade", een verborgen laantje achter een boerderij die gewoon toegankelijk is voor wandelaars. Gelukkig is het droog vandaag en is het pad goed begaanbaar al moeten we wel in ganzenpas lopen......het is smal. Aan het eind van dit pad wat zo'n kilometer lang is komen we bij een monumentje van een in de oorlog neergestort vliegtuig. We staan er even bij stil en lezen het verhaal wat erop geschreven staat, in 1943 is het neergestort met alle 7 bemanningsleden die daarbij om het leven kwamen......

We moeten een hekje over klauteren om op de dijk te komen die we een stukje af moeten lopen om weer op de route te komen. Aan het einde van de dijk weer een hekje. Gelukkig hebben ze er opstapjes bij gemaakt zodat het niet al te moeilijk is!

Na ongeveer 11 km komen we aan bij een restaurant naast de recreatieplas en we zijn nu wel toe aan een rust. Het is warm en we zijn de zwermen vliegjes zat die voortdurend om ons heen vliegen. We moeten wel even zoeken naar de ingang, die is niet helemaal duidelijk en na een paar extra metertjes lopen om het restaurant heen kunnen we eindelijk op het terras plaats nemen voor een lekker kopje cappuccino "met". Die gaat natuurlijk op de foto en dat noemen wij een "Danyellie".

We besluiten niet helemaal de route te lopen zoals die op het kaartje staat omdat het de bedoeling is dat we 30 km willen lopen. De route is 20 km zoals die aangegeven staat. We gaan daarom "alternatief" lopen wat uiteindelijk niet helemaal lukt omdat we vanwege de hitte toch maar voor de 20 gaan. Het is inmiddels ook veel drukker geworden met fietsers en automobilisten en we moeten voortdurend in de berm springen om ze vrije doorgang te verlenen. Wat natuurlijk weer de nodige uitroepen oplevert: Schoonenberg, Eyewish en Specsavers!

Na 6 km lopen komen we aan in Reeuwijk en zijn we weer toe aan een opkikkertje, het is inmiddels lunchtijd! Hmmm een lekker soepje gaat er wel in. Al dat verloren zout moet aangevuld worden. Helaas is de soep niet wat we ervan verwachtten.....en gaan we weer door.

We lopen weer een stukje terug om op de route te komen en net voordat we de finish bereiken nemen we nog een afzakkertje bij "t Vaantje". Ik ben blij dat we de route toch ingekort hebben want door de hitte kost het me vrij veel moeite. Maar misschien komt het ook doordat ik twee dagen geleden 20 km in Odoorn gelopen heb? Volgens Runkeeper hebben we uiteindelijk 22 km gelopen, toch een acceptabele afstand.

Enniewee.....als we bij het station aankomen rijdt de trein van Fred net weg en ik vraag of hij dan een lift wil tot Rotterdam, ik hoef er niet speciaal voor om te rijden. Zo gezegd zo gedaan nemen we afscheid van elkaar als ik hem afzet vlakbij zijn huis.

Met rode konen van de zon en pijn in de kaken van het lachen kom ik weer aan in Spijkenisse. Ik heb genoten van deze alternatieve wandeltocht en er zullen er zeker meer volgen!
De volgende wandeltocht is a.s. zaterdag in Scherpenzeel, de Andre van de Hoeftocht
bekijk hier alle foto's

2 opmerkingen:

Fred van der Horst zei

Ineke, wat een prachtig verslag ! Ik had al best veel "groene wissels" gelopen maar deze samen met jou is nu al beslist de meest memorabele. Ontzettend veel schik gehad tijdens onze ronde om de Plassen ..dit zijn de momenten waarom ik zoveel van wandelen houd .... ("Joh")!

Frans zei

De " brug moment " foto's en de " paaldans" foto's die snap ik , maar dat je nu
zelfs ook al de paal mee naar huis neemt .....naahhhh!!!
😉
Leuk verslag Ineke 😎