Totaal aantal pageviews

zondag, mei 22, 2016

1ste Kenndymars Cuijk 21-5-2106 / 80 km

Vrijdagochtend word ik laat wakker, lekker uitgeslapen begin ik aan de dag. Er moeten nog allerlei zaken geregeld worden als voorbereiding voor de 1ste Kennedymars van Cuijk die morgenochtend vroeg gaat starten, mijn 8ste keer!
Dus na het opruimen, boodschappen doen en inpakken rijden we toch nog ietwat aan de late kant naar Cuijk waar ik een nachtje zal slapen in een B&B. Het zal een kort nachtje zijn......want de start is al om 05.00 uur! Het is de eerste keer dat ik een zogenaamde "dag Kennedymars" ga lopen en ben best wel nerveus!
Bij de B&B aangekomen worden we hartelijk ontvangen door de eigenaar Ruud, en drinken nog eventjes een lekkere bak koffie alvorens hij ons wegwijs maakt in zijn leuke stulpje dichtbij de start.
Hier kunnen we heerlijk nog eventjes relaxen en later op de avond rijden we naar het centrum van Cuijk voor een hapje eten in bistro Bij ons thuis, in de straat waar we ook tijdens de Nijmeegse voorbij komen! Wat apart want nu is het erg stil.........

Om 4.30 uur die zaterdagochtend kom ik bij de startlocatie aan, het is dan al erg druk maar het aanmelden gaat heel soepel. Ik zie al diverse bekenden die deze mars ook gaan lopen en ik begroet een paar walkers van het walkersforum die aan een tafel zitten te wachten op het startsein. Ik ga even later maar vast naar buiten, het is er erg warm!
Mijn wandelmaatjes zijn inmiddels ook gearriveerd en we wachten buiten op het startsein, die we kennelijk missen want de groep is al in beweging en het is nog geen vijf uur! Nou ja, dan gaan we maar lopen, de zonsopgang tegemoet. Eerst door de straten van Cuijk om dan aan te komen in het centrum, een bekend stukje van het Nijmeegse vierdaagse parcours! Wauw......heel leuk om hier weer te lopen! Bij de kade van de Maas wacht ons een prachtige zonsopgang, zonder de gebruikelijke drukte en geen ponton brug. Maar niet minder indrukwekkend! Kippenvel!!!
Al snel zie ik een plaatsnaambord en een foto is snel gemaakt om de spieren los te maken voor een paaldansmomentje, er zullen er nog veel volgen vandaag!
Ik ben in het gezelschap van een groepje walkers en het is reuze gezellig om met elkaar op te lopen. De groep is niet constant bij elkaar maar dat geeft helemaal niets. Na vijf kilometer moet ik erg plassen en ik zie iemand zijn deur open maken om de hond uit te gaan laten en ik vraag of ik naar het toilet mag, een andere wandelaarster gaat mij net voor dus ik moet mijn wandelmaatjes even verlaten. Na deze sanitaire stop ga ik alleen verder en kom in de staart van het peloton terecht. Dan zie ik in de verte een bekende lopen, tenminste dat denk ik. Als ik hen passeer vraag ik: "ben jij Monique?" En ze bevestigd mijn vraag waarna we samen al kletsend verder lopen. Gezellig want alleen lopen is niet zo leuk!

Al kletsend lopen we rond de Kraaijenbergse plassen, een mooi natuurgebied waar ook het plaatsje Linden aangedaan wordt. Wederom een plaats waar we tijdens de Nijmeegse doorheen lopen. Nu is het er erg stil! En ook weer tijd voor een paaldans momentje vastgelegd door Monique. Ik maak een foto van de lege plaats waar Gerard met zijn camper staat tijdens de Nijmeegse, een fijne rustplek op de vierde dag.
We boffen met het weer vandaag, het belooft een warme dag te worden en de wandelroute is tot nu toe erg mooi met diverse ondergronden en uitzichten. We arriveren bij de eerste rust, watersportcamping 't Loo die naar mijn gevoel al snel verschijnt. We worden hier verwend met allerlei broodjes en fruit plus koffie of thee. We zoeken een plekje in de buitenlucht om even bij te komen, de eerste kilometers zitten erop! We mogen eerst nog even in de rij staan om ons nummer door te geven voor registratie in de computer maar later blijkt dat de site niet meer bereikbaar is.
De route gaat hierna weer verder richting Beers, ook alweer een Nijmeegse doorkomstplaats! Ik herken de kerk van Beers die ik al in de verte zie. Als ik op weg naar de tweede rust in Beers weer naar het toilet moet, duik ik de bosjes in zodat ik mijn maatjes kwijtraak maar als ik klaar ben zie ik ineens Monique weer lopen en samen lopen we al kletsend naar Beers. We lopen door prachtige natuurgebieden en boerenlandschappen, ik geniet! Ik herken het kruispunt en de stoplichten die we ook tijdens de Nijmeegse moeten passeren. Hier is de tweede rust bij 't Wapen van Beers. Mijn wandelmaatjes zitten hier ook al en weer zijn er broodjes, krentenbollen, fruit en/of koffie en thee! Prima verzorging hoor! Hier hebben we de beschikking over onze tas en ik doe mijn vestje erin, die is niet meer nodig! Het is er gezellig en doet denken aan de Egmondse Tweedaagse met Friese dumkes en lekkere drankjes behalve de gluhwein! Maar, al is het gezellig, het is weer tijd voor actie want we moeten nog 59 km lopen!

Na Beers (jammer genoeg hier het plaatsnaambord gemist) komt Mill en bij deze rust wacht ons een stuk appeltaart en hier zal Hans mij opwachten voor de morele steun!
Op de route daarnaartoe lopen we langs Kasteel Tongelaar en Cobie neemt een kijkje op het informatie bord. Maar ik maak een foto van de ingang waar een pop staat gemaakt van pannen en loop door in de prachtige natuur, ik verbaas me elke keer weer over deze route want hij is zo anders dan welke Kennedymars ook!
In Mill is de derde rust op 30 km bij buitencentrum de Valkhoeve. Hier krijgen we een stukje appeltaart met!! Dat is genieten zeg, want de zon schijnt inmiddels uitbundig en we hebben een mooie plek in de zon! Hier staat Hans mij op te wachten volgens afspraak, hij kan mij goed volgen op de "findmymobile" app. Ik maak nog een foto van een stel schattige spaarvarkentjes, die net geboren zijn en lekker liggen te woelen in de aarde. Wat een schattig gezicht!
We stappen weer op en gaan onze tocht vervolgen en ik voel me nog prima en heb nergens last van! Er zit misschien wel een recordtijd in!
We gaan op weg naar alweer de vierde rust in Sint Hubert en lopen langs de prachtigste huizen en lanen met mooie rodondendrons die nu allemaal in bloei staan. Genieten dus! Er is ook tijd voor een Brugmomentje met zijn allen hoewel we dan een soort van opstopping veroorzaken, maar we vinden dit leuk voor later......
Op 40 km zit de Camping Rossem's Troost, daar krijgen we weer onze tas en ik maak van de gelegenheid gebruik om mijn outfit aan te passen, ik breek door mijn deo heen! Het is wel lekker om in frisse kledij en een korte broek te lopen dus zogezegd zo gedaan. Hierbij verlies ik bijna mijn zonnebril maar gelukkig vind ik hem even later weer terug.....en Hans wacht ook hier weer op mij, hij haalt vast een colaatje, hier is geen verzorging inbegrepen. Wel kunnen we gratis gekoeld water halen en dat is wel fijn! Het is dorstig weer!!
Soms worden we voor de gek gehouden want ineens zien we in het bos een eindje verderop mensen lopen terwijl wij een afslag naar rechts moeten maken. Als we de lus gemaakt hebben, komen we weer uit op datzelfde pad! Het is een leuke lus hoor, lekker kuieren over bospaadjes vind ik heerlijk! We zien zelfs Schotse Hooglanders in het water die de wandelaars aan zich voorbij zien lopen. Er zitten er zelfs een paar in het water! Jannie maakt er een foto van.

Op weg naar Haps waar de vijfde rust is en daar wacht ons een broodje worst. Nu beginnen de kilometers wel te tellen, we hebben er inmiddels 49 km gehad. In de Mariamolen staat een rij voor de broodjes en het gaat traag, ik zie een lege stoel en plof neer, ik heb er effe geen zin meer in om te wachten. Maar Hans is er ook en wil voor mij een broodje halen gelukkig, ik heb wel behoefte aan iets zouts. Na een groepsfoto gaan we weer verder en hier kom ik Monique weer tegen. Ze wil graag met ons verder lopen want haar maatje is uitgevallen. Helaas is er in de molen geen toilet maar ik moet weer erg nodig en in het plaatsje Haps zien we een man zijn tuin besproeien, ik besluit de gok te wagen en ik vraag aan hem of ik van zijn toilet gebruik mag maken en het mag! Ik ben daar wel blij om. Even verderop hebben mijn maatjes een cafetaria gevonden en tevens een toilet, vanaf hier lopen we weer samen. Aike heeft zichzelf getrakteerd op een ijsje.
Gelukkig komt hierna een waterpost, want het is dorstig weer en in de molen was geen water, een verbeterpuntje voor de organisatie....en we hebben geluk met het weer want stel dat het had geregend, hier is geen mogelijkheid om dan droog te zitten!
De waterpost is zes kilometer vanaf de molen en naar mijn gevoel duren die kilometers een eeuwigheid, ik zit er best doorheen nu. Ik maak ook geen foto's, ik kom drie wandelmaatjes tegen die een sneller tempo hebben dan ik maar ik probeer ze wel bij te houden zodat die zes kilometer snel voorbij zijn. En inderdaad, sneller dan ik verwachtte komen we daar aan, een kar van de sponsor en organisatie en Remy himself reikt ons een flesje water aan. We rusten hier niet lang en gaan snel weer verder, op weg naar de zesde rust waar ons een portie frites wacht! Jammie......
Tijdens deze vijf kilometer loop ik met andere wandelmaatjes dan waarmee ik gestart ben maar ik zal hen later wel weer treffen dus dat is niet erg. Juist leuk voor de afwisseling. In het plaatsje Beugen (nog nooit van gehoord) kom ik de straatnaam Brouwersstraat tegen en daar maak ik natuurlijk een foto van.
Dan zien we dat we bij Baktaria (een ander woord voor snackbar) de Aanloop zijn aangekomen en daar is het een drukte van belang. Ook hier is Hans weer om mij bij te staan en hier is de tas beschikbaar. En maar 1 toilet........ook een verbeterpuntje want de toiletvoorziening vind ik wat karig! En hier ontdek ik een blaartje tussen mijn tenen en die behandel ik zelf alvorens door te lopen.....Na de heerlijke snack besluit ik met drie andere wandelmaatjes verder te gaan, en ik zit in mijn bekende 60-kilometerdip....heb er ff geen zin meer in maar toch gaan we weer in de benen voor het slotstuk van de tocht. Er wacht ons nog 20 kilometer!
En ik blijf me verbazen over de route want het is nog steeds even mooi en verrassend! Al zullen de asfaltjunkies onder ons dit niet beamen...
Op weg naar de tweede waterpost moet ik weer erg nodig en ik ben blij als we er eindelijk zijn na vijf kilometer. Ook hier geen toilet helaas...... Ik zoek een plaatsje achter de dijk waarvoor ik een trappetje op moet en weer af, even andere beenspieren aan het werk zetten!
Na deze rust laat ik mijn wandelmaatjes gaan, zij lopen toch een tikje sneller dan ik en dat kan ik nu niet meer volhouden. Ik kom twee dames tegen waarmee ik gezellig kletsend naar de volgende rust loop en ik leer van een van hen dat we langs een klooster lopen, een erg mooi gebouw. Het is het oudste klooster van Nederland, een zgn. kruisherenklooster.
Het Pannenkoekhuis de Zeven Dwergen op 68 kilometer verschijnt onder aan de dijk waarop we lopen en in de verte zie ik Hans al staan die mij opwacht. Hij gaat voor mij een pannenkoek halen die er gretig in gaat, ik heb best honger nu! Vanaf hier is het nog tien kilometer en ik voel helaas een blaar(tje) onder mijn hak. We zien nu al Cuijk in de verte, we zijn erg dichtbij de finish maar we mogen nog een rondje maken. Dat vind ik ook wel jammer, een extra (ander) lusje zou beter zijn. Het begint ook te schemeren en ik laat mijn wandelmaatjes weer lopen het gaat nu echt te snel!! Ik kom Cora tegen die door een blessure niet zo best vooruit komt maar ze loopt toch stug door en ik besluit een eindje met haar op te lopen al gaat het nu wel heeeeel erg langzaam. Zij heeft vorig weekend een Kennedymars in 12 uur(!) gelopen en is nu Kennedyvriend maar moet nu daarvoor de prijs betalen.......Ze heeft geen reflectie materiaal en het wordt nu echt donker, het is veiliger om bij haar te blijven. Maar omdat we al een hele tijd niemand voor ons zien en ik ook niet ingehaald word door mijn andere wandelmaatjes beginnen we ons zorgen te maken of we wel goed zitten. Een telefoontje naar de organisatie levert niets op en de gps laat zien waar we zijn maar niet waar we naartoe moeten! De pijlen zijn niet goed zichtbaar.....en dan zien we wandelaars aankomen en dat blijken de walkers te zijn! Zij vertellen ons dat we goed zitten en op weg zijn naar de laatste rust, die is bij Van de Valk waar ons een pastamaaltijd wacht. Al snel zie ik het bekende logo de toekan verschijnen in de verte....

Pasta, daar heb ik helemaal geen zin in, mijn trek in eten is verdwenen. Hier is Hans ook weer en ik heb wel trek in een lekkere cappuccino die hij voor me gaat halen. De stoelen zitten heerlijk maar ja, de laatste zes kilometers moeten nog gelopen worden!!
Nu is het echt heel donker en ben ik blij dat ik weer in de groep loop. Eindelijk komen we in het centrum van Cuijk aan en ineens is daar het einde in zicht en we hebben zelfs nog tijd over, het is inmiddels 0.25 uur als ik mij af ga melden. Na een felicitatie en een medaille en het doorgeven van mijn startnummer krijg ik een oorkonde met mijn gelopen tijd, 19 uur en 26 minuten. Ik ben moe maar heel trots, ik heb mijn 8ste Kenndymars uitgelopen! Ik neem afscheid van mijn wandelmaatjes en stap in de auto met Hans die mij naar huis rijdt waar we 1,5 uur later aankomen. Ik kijk terug op een zeer geslaagde dag en wil de organisatie en vrijwilligers bedanken voor deze eerste Kennedymars van Cuijk, alles was (bijna) perfect geregeld!!
481 wandelaars zijn gestart waarvan 454 hem hebben uitgelopen. Een mooi resultaat voor de organisatie!!
bekijk hier vast alle foto's

4 opmerkingen:

Anoniem zei

De foto's zijn in ieder geval al heel erg leuk. Iets zegt me dat ik volgend jaar ook om 05:00 uur aan de start sta :)

André van de Hoef zei

Ja, dat vind ik ook, mooie foto's. Op mijn lijstje staat ook nog een "overdagse" Kennedymars dus wie weet!

Fred van der Horst zei

Prachtig en leuk verslag Ineke en chapeau ... ( schrijf ik dat goed ? ) petje af hoor voor jou .. wat een prachtige prestatie !

Frans zei

Toppertje 👍🏼👍🏼👍🏼
Diepe buiging en ik doe het jou echt niet na .
😎