Totaal aantal pageviews

zaterdag, april 30, 2016

Odoorn 5-5-2016 / 30 km

Woensdagmiddag 4 mei vertrekken Hans en ik om naar Schoonloo te rijden. Dat ligt helemaal in Drenthe en dat is best een eind rijden. We zijn van plan om in Odoorn, een plaatsje vlakbij Schoonloo, een dag mee te lopen met de Drentse wandelvierdaagse die daar georganiseerd wordt. En omdat het zo'n eind rijden is, heb ik een b&b geregeld zodat we uitgerust aan de etappe kunnen beginnen.
We zijn goed en wel onderweg als we op de radio horen dat de A12 is afgesloten vanwege een ongeluk, we moeten omrijden via Amsterdam! De navigatie op de telefoon heeft al aangegeven dat er trubbels waren want hij geeft aan: rij via Gorinchem! Ok, dan gaan we maar terug want Amsterdam is helemaal een reis om de wereld! Maar ja, het is inmiddels spitsuur en is het overal druk dus we komen van de ene file in de andere, het is niet alleen Hemelvaartsdag morgen maar ook Bevrijdingsdag.......en ik bel de b&b eigenaar dat we "wat later" zijn. Na 4,5 uur (het is normaal 2,5 uur rijden) komen we aan! Tussendoor wel even wat gegeten en even gerust hoor, dat dan weer wel want zo lang autorijden is niet verantwoord.
We rijden het erf op en worden na aanbellen begroet door Annie de eigenares en ze laat het verblijf zien. Ik schrik: de kamer is klein en ruikt erg muf!! De slaapkamer is ook klein maar voldoende en de badkamer sober maar schoon. Het is voldoende voor 1 overnachting dat wel maar we zijn beter gewend! Het ontbijt staat al klaar dus geen vers gebakken broodjes morgenochtend en de koffie moeten we zelf zetten.....

Na een gebroken nacht, ondanks de goede bedden, maken we ons op voor de wandeldag. We worden uitgezwaaid door de eigenaar, kletsen nog wat. Het belooft een zonnige dag te worden en rijden naar de startlocatie, het is een klein stukje rijden. We komen al wandelaars tegen als we bijna bij de tent zijn waar het startbureau zit. We schrijven ons in en gaan in de rij staan. Ja, een rij want de organisatie schrijft ieders naam over van het inschrijfbiljet op een startkaart. Waarom??? Zo niet nodig en tijdrovend. De prijs is ook niet mis: 6,- p.p. We krijgen er niets voor, ja een hele stapel papier want we krijgen het hele programma mee terwijl we maar 1 dag lopen! Na een toiletbezoek waar ook al 0,50 voor wordt gevraagd gaan we op pad.

Bij het verlaten van het start-finish terrein komen we Rob Keetlaer tegen die aan zijn tweede lus begint van de Kennedymars die woensdagavond om 22.00 uur gestart is. Hij is dus al een tijdje onderweg! We lopen een stukje met hem op en al kletsend komen we na 6,1 km bij de eerste stempelpost, buurthuis De Miet. Ik moet nodig naar het toilet maar de rij is erg lang dus ik besluit verder te lopen, dan maar even een plekje in het bos zoeken! We gaan dus meteen weer verder en laten Rob hier achter, hij gaat even van zijn rust genieten. Helaas moeten we nog een flink stuk door akkervelden voordat we het bos bereiken maar uiteindelijk lukt het om ergens achter een boom mijn blaas te ledigen.......wat een opluchting want dat loopt een stuk prettiger!

Na dit stukje akker-bos komen we aan bij de tweede rust op 9,1 km en dat is een acceptabele afstand om even te gaan zitten, genieten van de zon op het terras. We zijn te gast bij een Huifkarrencentrum en heet Rij Maar An. Gelukkig gaan er net een paar mensen weg zodat wij plaats kunnen nemen en Hans gaat een bakkie koffie halen. Een groepje wandelaars komen bij ons aan de tafel zitten en we kletsen wat. Dat is het leuke van wandelen, er is altijd tijd voor een babbeltje! We hebben zicht op de drie huifkarren die volgeladen met toeristen in de bossen van Drenthe gaan rijden. Lijkt mij zeer oncomfortabel maar de wagens zitten vol!

Ongeveer vijf kilometer volgt tot de volgende rust maar daar is weinig over te vertellen helaas, het is erg saai recht-toe-recht aan. Soms afgewisseld door een stukje bos waarin we een leuk stel honden tegenkomen, bordercollies. Ze lopen ook deze wandelroute met hun baasjes en op dit stukje mogen ze los lopen. Een grappig gezicht, het zijn enthousiaste beestjes die al spelend met een stok hun rondjes rennen. Er lopen trouwens veel honden-met-baasje mee, iets wat we niet vaak tegenkomen op wandeltochten. Meestal is dat verboden.
De derde rust is weer bij De Miet en daar komen we Albert en Meintsje tegen, we staan even met hen te kletsen en maken een foto van elkaar. Snowy is er natuurlijk ook bij. Zij vervolgen hun weg als wij nog even een drankje nemen. Het is jammer dat je voor het inschrijfgeld niets krijgt en de consumpties zijn niet goedkoop.

Na de rust moeten we nog ongeveer 5,3 km lopen na eerst een Brugmomentje vastgelegd te hebben, de brug over het Oranjekanaal. Even verderop zien we een prachtige boom in de bloesem staan, die gaat ook nog op de foto. Daarna lopen we een stukje bos in om dan weer over een akkerveld te gaan. Het laatste stuk is lang, recht en saai en ik ben blij als we de tent zien om ons af te melden. Nog even een finishfoto en dan snel naar huis. We willen bij het Pannenkoekhuis De Snoepert wat gaan eten maar daar kunnen we niet lekker buiten zitten, ja op picknickbanken maar ik ben toe aan een lekkere stoel in de zon! We rijden daarom door naar Schoonoord en zien een terras langs het kanaal, hetzelfde kanaal waar we vandaag drie keer langs zijn gelopen! En na een heerlijk drankje (helaas geen eten want ze zijn met een verbouwing van de keuken bezig) rijden we op huis aan, een tochtje van 2,5 uur.

Ik moet zeggen dat het mij enorm is tegengevallen want ik had zulke goede berichten gehoord over Drenthe. Naar mijn idee heb ik niet de leukste en mooiste stukjes gezien op deze dag en ik verwacht ook niet dat we hier nog een keer terugkomen. Maar het is weer een ervaring rijker en we hebben desondanks wel genoten van het heerlijke wandelweer.

De volgende tocht is een Groene Wisseltocht in Gouda a.s. zaterdag

hier de foto's

1 opmerking:

Frans zei

Schrale troost ....jullie hadden in iedergeval prachtig mooi weer .
Nog 73 dagen tot de vierdaagse 😎😎