Totaal aantal pageviews

zaterdag, april 02, 2016

Naaldwijks wandelevenement 2-4-2016 / 22,5 km

De eerste tocht van april is tevens de laatste want ik kan de hele komende maand niet lopen vanwege andere afspraken! Tja, het leven bestaat uit meer dan wandelen......
Vandaag dus een tochtje in Naaldwijk starten, samen met Hans. We kiezen voor de 21 km route en die start vanuit sporthal de Pijl in Naaldwijk.
Op zaterdagochtend rijden we daar naartoe, een klein half uurtje rijden. We zien een mooi plekje dichtbij en we gaan ons aanmelden. Vlakbij de ingang staat Mieke haar wandeltocht te promoten, zij gaat later een stukje kuieren hier maar dan de 30 km route. Ik zeg haar gedag en na de opstart rituelen kunnen we vertrekken om 8.50 uur. Het weerbericht is heel positief voor vandaag maar bij de start is het nog fris.
De routebeschrijving is duidelijk en overzichtelijk, ik vind het alleen wel jammer dat de gelopen afstand er niet bij staat.......
Het is een druk bezochte tocht, je kan hier diverse afstanden lopen zoals 10, 15 en 30 km. En soms moet je goed opletten dat je niet een splitsing over het hoofd ziet, de pijlen zijn met onopvallend geel gemaakt maar verder is er prima gepijld. Het eerste stuk vanuit de sporthal gaat langs de vele kassen en tuinderijen waar het Westland om bekend staat en we lopen de nieuwe brug over de rijksweg over, de Snelbinder genaamd. Die is zo genoemd vanwege zijn uiterlijk......het is inderdaad net een snelbinder als je hem vanaf de bovenkant bekijkt.
Dan gaan we een tunnel onder de weg door, blijken we uit te komen bij de rijksweg en ik zie dat we een heel stuk langs deze weg moeten lopen. Wat een herrie en een stank, beetje jammer is dit. Aan de rechterkant zien we een bedrijven terrein, ook niet bepaald aantrekkelijk maar we lopen er wel op los te speculeren wat dat nou voor bedrijf is, dat Natures Pride.....
Ik hoor twee dames achter me kwebbelen en mevrouw zegt aan het eind van haar relaas: "Tja....dat is de andere kant van de keerzijde...." En ik dacht huh?? Ik lig helemaal in een deuk want ze haalt twee gezegdes door elkaar!! Dit zal later tijdens de tocht nog vaak terugkomen.....
En al lachend komen we eigenlijk ongemerkt aan het eind van die lange rechte weg naast de rijksweg. Er wordt maar weer eens een paaldans fotootje gemaakt, ook leuk!!
Na 7,2 km komen we bij de eerste rust, we moeten daarvoor een stukje van de route af en een drukke weg oversteken. Daar worden we goed bij geholpen door de vrijwilliger die hier de mensen veilig over laat steken en dat is wel nodig want het is een af en aan rijden van vrachtauto's! De rust is gesponsord door Trefzeker, een verhuurbedrijf. Hier is gezellige muziek en veel bankjes dus er is voor iedereen een plekje. De koffie is echt heerlijk en dat voor maar €0,50 waar zie je dat nog? En er is zelfs gratis een broodje te krijgen! Lekker hoor, even de benen van de vloer!
Na de pauze lopen we weer de drukke weg over op weg naar de volgende rust. In de verte zie ik Nel en Marga lopen en ik roep en zwaai naar ze, wel jammer dat ze net de andere kant op gaan, ze lopen een andere afstand.
We lopen nu richting Maassluis en ik herken gedeeltes van vorige wandeltochten vanuit VTM. De bekende Weverskade zit er dit keer ook in, een leuk paadje langs een watertje met heeeel veel bruggetjes en leuke huisjes. Dus al huisjes kijkend en foto's makend, zoals (weer) een paaldans foto en een Brugmomentje komen we vlakbij de Nieuwe waterweg aan. In de verte zien we een groot gevaarte waarvan ik denk dat het een pontonboot is, maar het is een kabellegger volgens Hans. Bij een Shell station probeer ik naar het toilet te gaan maar dat mag niet!! Balen.....nou ja, de volgende rust is nu niet ver meer.
We mogen nu een trappetje op om aan te komen bij de oever van de Nieuwe Waterweg. Ik zie een paar hele grote schepen voorbij komen en maak er een foto van. Dit vind ik wel lekker lopen, er staat nauwelijks wind en de temperatuur is goed.
Aan het eind van deze weg lopen we richting manage De Nieuwe Oranjehoeve op 12,2 km waar een mogelijkheid is om te pauzeren, maar ik ga daar alleen even naar het toilet. We hebben allebei nog niet echt de behoefte om weer te rusten dus we lopen door.

In het verlengde van de Nieuwe Waterweg maar dan niet langs de oever maar door het weiland zien we de stormvloedkering van Hoek van Holland in de verte en horen de vogeltjes fluiten. Wat een rust hier....we komen eventjes bij en de zon probeert door het toch wel dikke wolkendek te komen. Hier voelt Hans iets onder zijn voet en als we een bankje zien ga ik zijn voet even afplakken.

Dit loopt voor hem een stukje lekkerder en dan komen we aan bij de derde en laatste rust op een unieke plek volgens de routebeschrijving. We hebben er nu 17,2 km op zitten. Omdat dit de tiende editie is van deze wandeltocht, krijgen we hier een verrassing en treed er een artiest op, Ed Citroen. Het is er gezellig druk en er is heerlijke tomatensoep te krijgen. Hier hebben we wel zin in en ik geniet van de gezelligheid hier, het zonnetje is ook een klein beetje doorgebroken.
Er is ook een mogelijkheid om de tuin te bekijken, er staat een oude brandweerwagen en een straaljager opgesteld maar wij laten de tuin voor wat hij is.
De traktatie is een zure bom met worst of een plakje cake, wij nemen de bom. Die is zuuuuur! Maar de worst is lekker.....
Vanaf hier is het nog maar vier kilometer. Het Oranje gemaal zet ik even op de foto en een fietser wordt kwaad op een van de wandelaars omdat hij/zij niet uitkijkt. Fietsers zijn wat intolerant vandaag want vanmorgen was er ook al een fiets schermutseling.
In de route zit nog een leuke verrassing: de weg loopt door een bakkerijtje heen waar je ook wat lekkers kan nuttigen, je kan er zelfs lekker buiten zitten! Het laatste stuk lopen we langs sportvelden zoals een hockeyveld en een voetbalveld om daarna aan te komen in het centrum van Naaldwijk.
Hier zien we een hoop hardlopers zich warm lopen voor een hardloop wedstrijd die kennelijk vanmiddag gaat beginnen.
Een mevrouw wil nog even een Brugmomentje van ons maken als we bijna bij de finish zijn, daar komen we aan om 13.40 uur. En dan zien we dat de auto wat ongelukkig staat geparkeerd, het stukje weg waar wij staan is afgesloten in verband met de hardloopwedstrijd. Dan maar snel afmelden en vragen of we eruit mogen.
Na het afmelden krijgen we NOG een verrassing: allebei een plantje en een komkommer! Dan mag de route wel ietwat saai zijn geweest, de verzorging is perfect! Dat is dan weer de andere kant van de keerzijde, hihi!

De volgende wandeltocht is op 1 mei, de bevrijdingstocht in Dordrecht!
foto's staan hier

2 opmerkingen:

André van de Hoef zei

Leuk verhaal. Over 6 weken hier in Scherpenzeel.

Frans zei

Mooi verslag en een leuk haar knipje 😎