Totaal aantal pageviews

zondag, maart 20, 2016

Paastocht Gouda 26-3-2016 / 40 km

Voor de tocht van vandaag heb ik gekozen voor de Goude Paastocht georganiseerd door de wandelvereniging DES en ik heb met Annika afgesproken om daar de 40 km route te gaan lopen, de eerste van dit jaar! Het beloofd een heerlijke zonnige dag te worden dus met goede zin rij ik zaterdagochtend vroeg naar de kantine aan de Calslaan in Gouda. Daar aangekomen word ik netjes naar een plekje heel dichtbij de deur geloodst, dat zie ik graag want ik hou wel van wandelen maar niet van extra lopen hahaha.
In het startbureau is het erg druk, om 7.45 uur staan de mensen al te trappelen voor vertrek. Buiten zie ik Jan en Ton en zeg hen even gedag alvorens mij aan te melden voor de tocht. Dan zie ik Annika zwaaien naar me en ze zegt dat zij ons al heeft aangemeld. Voordat we vertrekken ga ik nog even Robert gedag zeggen, hij gaat met zijn maten 25 km lopen. In het voorbij gaan zie ik Hetty en Ed ook nog even, zij loopt de 25 met Jaqueline en Ed loopt ook 25.
Maar ik wil graag nog wat kilometers maken in verband met de komende Kennedymars in mei dus voor ons wordt het de 40 km route.
De zon schijnt uitbundig maar er staat naar later blijkt een straffe wind! Wij stappen vrolijk verder over een leuk pad door bebost terrein. Ik ken dit gedeelte niet van Gouda en ik ben aangenaam verrast. Leuke trappetjes en doorkijkjes worden ons voorgeschoteld. Maar we lopen zo te kletsen dat Jan ineens zegt: "Hee, ik zie geen pijlen meer, volgens mij klopt dat niet!". Wandelaars voor ons en achter ons kijken met ons mee hoe nu verder. We vragen aan een paar locals waar we zitten en die wijzen ons de juiste weg. Nou ja, een paar meters extra vandaag daar komen we ook wel overheen! Hier haakt Franci bij ons aan, ik herken haar van de Kennedymars in Vijfhuizen, ze loopt de rest van de tocht gezellig met ons mee.

We lopen een stukje langs de geluidswal van een rijksweg en dat komt me wel bekend voor van een eerdere tocht hier. Na de Coenecoopbrug lopen we het natuurgebied 't Weegje in, een extra lusje voor ons 40-km lopers.
De eerste rust is pas na 10,6 km en die bereiken we nadat we een heel stuk langs de Gouwe gelopen hebben met de wind pal in ons gezicht. En het waait behoorlijk!! Gelukkig wordt dit stuk langs de Gouwe onderbroken door deze rust, de kantine van v.v. Donk. Hier zijn ze niet berekent op de vele wandelaars, de wachtrij voor de bar is lang maar ik ga er toch maar in staan. Nadat we onze consumpties op hebben en ook nog even naar het toilet zijn geweest (maar twee toiletjes dus hier ook een rij!) gaan we weer op pad, hier komen we straks nog terug voor de derde rust. Jan zegt als geintje: "Zal ik hier maar blijven wachten op jullie, lekker in het zonnetje?"
Nu gaan we weer verder langs de Gouwe om bij de twee sluizen aan te komen. De weg wordt onderbroken door een sluis die open gaat, maar we hoeven niet erg lang daarop te wachten, we kletsen hier nog wat met medewandelaars en maken een paar foto's.

We lopen richting Beierschewegje, de weg die mij ook bekend voorkomt van een eerdere tocht. Ik zal vaker dit soort momenten beleven want de route komt me erg bekend voor helaas, ik weet nu ook waar we heen gaan! Lange, rechte polderwegen.....hmm! Daar heb ik eigenlijk niet zo'n zin in maar ik ben in goed gezelschap en we kletsen ons er wel doorheen. Ongemerkt gaan die kilometers wel onder de voeten vandaan!

Een heel lang onverhard pad wat goed te belopen is wordt onderbroken door een paar selfies, brugmomentjes en een Brugselfie om de sleur te doorbreken. En het waait ook nog eens behoorlijk we moeten ons echt schrap zetten tegen de wind in!
Na bijna 3 km tegen de wind in opboxen laten komen we eindelijk aan in Gouderak. Hier zie ik een bekend figuur en denk: "hee dat lijkt Charlotte wel!" En als ze zich omdraait worden we enthousiast begroet, het is toch Charlotte! Gezellig kletsend lopen we de tweede rust tegemoet, bij snackbar Hapsikee. We hebben er nu 21 km op zitten. Hier hebben ze lekkere soep en daar nemen we het er even van want die wind is best heftig.

De soep smaakt heerlijk maar we moeten ons opmaken voor de rest van de tocht. Vlakbij deze rust is de aanlegplaats voor het pontje die ons overvaart naar Moordrecht. We missen bijna de boot want als we erop springen vaart ie meteen weg en nog geen twee minuten later zijn we alweer aan de overkant. We kunnen nog net een paar foto's van elkaar (laten) maken.
Helaas moeten we hier weer afscheid nemen van Charlotte want de 25-km route gaat net de andere kant op dan wij gaan. Wat nu volgt is met geen pen te beschrijven zo saai! Alleen maar polderwegen die ook nog eens druk bezocht worden door auto's en tractoren waardoor we steeds de berm in moeten om ze te ontwijken en de wind speelt ons ook parten!

En als ik het plaatsnaambord van Moordrecht zie krijg ik het weer, er moet een foto gemaakt worden van een paaldansmomentje. Dat onderbreekt ook de saaiheid want we zijn er allebei een beetje klaar mee en die derde rust komt ook maar niet!
Als we de eindeloze Oost Ringdijk over lopen zien we ineens een klein figuurtje in de verte naar ons zwaaien. Het is Charlotte en het lijkt of ze een foto van ons probeert te maken dus wij zwaaien naar haar. De foto is erg leuk geworden!
Maar we lopen ons ongerust te maken want we lopen nu al meer dan twee uur en nog steeds geen rust in zicht. We zien wandelaars teruglopen en ik denk: nee hè moeten we datzelfde saaie stuk WEER lopen???
Eindelijk komen we dan toch bij de rust aan van v.v. Donk op 31,5 km waar Jan al buiten zit met zijn sigaartje. Hier is de rust weergekeerd want we zitten natuurlijk in de achterhoede. Dus nu geen wachtrijen bij het toilet en de bar!

Nadat we ons opgeladen hebben voor het finalestuk is de wind nog steeds niet gaan liggen en lopen we weer hetzelfde stuk langs de Gouwe en naar de twee sluizen. Dat is wel jammer van deze overigens goed georganiseerde tocht!
Als we nog ongeveer drie kilometer moeten lopen besluiten we gezamenlijk nog een bankjesrust in te lassen en hier blijkt dat mijn telefoon leeg is. Gelukkig heb ik een batterij bij me en ik sluit hem aan.

Het laatste stuk van de route is mij ook bekend, een stuk bebouwde kom en we bereiken al huisjes kijkend snel de finish. Nou ja snel? We zijn de laatsten van de 760 deelnemers! Na nog een finishdrankje en wat nakletsen gaat ieder zijns weegs. We nemen afscheid van elkaar en ik stap weer in de auto met een moe maar toch wel goed gevoel want ik heb weer 40 km op de teller!
Annika, Jan, Charlotte en Franci bedankt voor de gezelligheid onderweg!foto's

1 opmerking:

Frans zei

Leuke foto's !! .... En nog een vrolijk Pasen toegewenst 😎