Totaal aantal pageviews

zondag, januari 31, 2016

Rhoonse griendentocht 30-1-2016 / 25 km

De hemelsluizen zijn open gegaan vanochtend en het zal, volgens de weerberichten, de hele dag regenen. En toch ga ik vandaag een rondje Rhoonse Grienden lopen met mijn wandelmaatjes Ruud, Manon en Annika. Goed ingepakt tegen de regen ga ik samen met Hans op Rhoon aan, hij zal mij afzetten voor de deur want hè.....ik hou van wandelen en niet van lopen!

Na een kleine D-Tour vanwege een afsluiting van de Botlektunnel komen we aan in Rhoon en het startbureau, de sporthal van Rhoon is nog aardig leeg. Ed en Erik zitten al een bakkie te doen, te wachten op de andere dappere dodo's. Ik klets nog wat met Danyell en Ruud en Manon die ook inmiddels zijn gearriveerd.

We wachten dan nog eventjes op Annika die met het OV naar Rhoon komt en iets voor negenen arriveert. Dat is ook de starttijd van de tocht en de meesten staan al in de starblokken. We krijgen een routebeschrijving van Larissa en dan kunnen wij ook van start, de regen in!

We lopen het oude Rhoon in, langs het Kasteel van Rhoon. Een mooi wit monumentaal pand waar nu een restaurant gevestigd is. Na een paar straatjes raken we ineens het spoor bijster want op een t-splitsing missen we een pijl! En dat kan niet......bij RWV zijn ze altijd heel secuur met pijlen dus we zitten fout! Dat wordt dus teruglopen! Maar het duurt niet lang voordat we weer op de goede weg zitten.
We komen de wijk weer uit om vervolgens op de weg uit te komen vanwaar we gestart zijn maar dan een stukje verder.....dat is het eerste lusje.

Dan volgt een flink stuk bebouwde kom door Poortugaal om vervolgens uit te komen bij de eerste rust in de kantine van PSV, de Poortugaalse voetbal vereniging. Een mooie kantine waar je gezellig kan zitten en even bijkomen van de regen.
Na de rust gaan we richting de grienden maar omdat het hoog water is en het door de overvloedige regenval het gebied overstroomd is kunnen we daar niet komen en worden we omgeleid.
De Rhoonse Grienden zijn net als de Carnisse Grienden en de Ridderkerkse grienden zogenaamde zoetwatergetijdegrienden aan de Oude Maas. De grienden liggen buitendijks en staan onder invloed van eb en vloed. Twee maal per etmaal staan grote delen van het gebied onder water. Het gebied kent hierdoor een bijzondere flora en fauna. Op de knotwilgen groeien mossoorten, planten en paddenstoelen. Voorkomende planten in het gebied zijn de beschermde spindotterbloem, gele lis, kattenstaart, bittere veldkers en zomerklokje.

We lopen over een heel lang fietspad. Jammer want dat is best een beetje saai maar omdat we zo lopen te kletsen met elkaar verveelt het geen moment. Ik heb hier vaker gelopen en gefietst dus ik ken het gebied heel goed.
De tweede rust is een eigen rust van RWV buiten op een parkeerterrein. We kunnen wel overdekt zitten al regent het nu niet meer zo hard. Even lekker bijkomen met een verse soep van Gijs met ballen van Astrid. Heerlijk om de handen mee op te warmen, hij is goed heet!
Er staan ook drie toiletten, maar die ga ik nog niet bekijken, straks als we de lus van de 25 km gehad hebben komen we hier weer dus dan zal ik ze even keuren!

Na de soep gaan we weer verder richting Carnisse Grienden, weer over een lang fietspad. Rechts van ons zien we al een gedeelte van de grienden die goed onder water staan. Onderweg komen we weer een bruggetje tegen en ik vind het nu tijd voor een Brugmomentje en achter ons lopen mensen die van ons die foto willen maken.

In de grienden is een leuke brug dat overdekt is met kippengaas om de gladheid tegen te gaan. Een heel bijzonder bruggetje, wat eigenlijk niet echt een brug is maar een vlonder. Hier worden ook weer diverse foto's gemaakt. Ik hang nog in een boom bij gebrek aan een paal hahaha!

De weg terug naar de rust gaat over gras langs de Oude Maas wat flink drassig is een een lang modderpad zodat mijn broek onder de modder komt te zitten. Mijn schoenhoezen die ik vandaag voor het eerst nodig heb voldoen ook niet, mijn voeten zijn kleddernat geworden! Een miskoop van de eeuw! Maar ja, daar zijn trainingstochten voor, om daar achter te komen.

Zoals gezegd komen we na een tijdje "modderen" langs het golfterrein aan bij dezelfde rust als daarnet en we komen Ed en Erik tegen die net weer vertrekken. Zij hebben de route ingekort: in plaats van 40 km lopen zij nu 30 km.
Er is nog steeds soep en die gaat er gretig in alsook een stukje wandelgebak (ontbijtkoek). Ik ga nu ook even de dixie keuren. Er is zelfs stromend water om je handen te wassen en er hangt een spiegeltje aan de deur, om de doorgelopen mascara weg te werken (hij was toch niet waterproof genoeg!). De dixie is goedgekeurd!

We maken ons op voor de laatste 5 km naar de finish en er staat een harde, en koude wind! En het gaat nu ook weer eventjes regenen maar niet veel. Onderweg zien we een stel die foto's maakt van elkaar en Annika vraagt of zij soms een foto moet maken van hun twee. Dat doet ze dan ook en vraagt aan de man of hij een foto van ons wil maken. We staan er weer leuk op!

Annika raakt aan de praat met de man en vergeet ineens dat ze een paraplu had. Die heeft Ruud meegenomen! Ik klets wat met de dame die bij hem hoort maar haar tempo is veel te hoog dus ik laat haar weer verder lopen.
In Rhoon aangekomen hang ik nog de paaldanser uit, maar het effect is minimaal omdat het geen paal is maar het idee is leuk.
Na de kinderboerderij gepasseerd te hebben lopen we het viaduct over de Groene Kruisweg over en zijn we weer bij de finish gearriveerd.
Hier melden wij ons af en ik bel Hans dat hij me kan halen. We bieren nog even na met z'n allen en dan komt er weer een einde aan deze leuke maar natte wandeldag. 208 wandelaars hebben zich vandaag ingeschreven.
De natte voeten hadden verder geen nare gevolgen gelukkig en ik kijk terug op een geslaagde wandeling, ik heb genoten!
bekijk hier de foto's

4 opmerkingen:

Ruud zei

Leuk verslag Ineke. Niets aan gelogen alleen die ballen van Gijs staat er een beetje raar. 😀😀😀

Ineke zei

Inderdaad.....ik heb het aangepast😝

André van de Hoef zei

Leuk verslag weer Inek. Jammer dat ik de originele versie van de ballen van Gijs niet heb kunnen lezen.

André van de Hoef zei

Leuk verslag weer Inek. Jammer dat ik de originele versie van de ballen van Gijs niet heb kunnen lezen.