Totaal aantal pageviews

zondag, mei 10, 2015

Kennedymars Hilversum 8-9 mei 2015 / 80 km

Ik ben de hele dag al best wel nerveus want ik ga vandaag van start voor mijn zesde Kennedymars in Hilversum georganiseerd door wandelvereniging de LAT. Hier heb ik nog nooit gelopen en ben best wel benieuwd hoe een en ander zal gaan.....
Spulletjes inpakken voor onderweg, en voor in mijn weekendtas met schone kleding e.d. en extra schoenen en wandel-eten (mmm pannekoeken!) en dan maar wachten tot het tijd is om te vertrekken. Ik heb met Margriet afgesproken haar op te halen bij metrostation Heemraadlaan en op de afgesproken tijd komt ze aangelopen, wij waren net een minuutje eerder.

De reis verloopt voorspoedig en ik meld me aan bij de voorinschrijving, mijn nummer is 60. Je krijgt een bonnenboekje mee, dit is voor de controle onderweg. Een mooi systeem, zo kunnen ze precies zien wie er uitgevallen is en hoeveel er nog op pad zijn op bepaalde rusten. Maar ik dacht eerst dat dit consumptiebonnen waren hahaha!!

We zijn ruim op tijd voor de start aanwezig waardoor ik nog gezellig kan kletsen met veel bekenden die hier ook lopen, zoals Diny en Bertus, en Bernard, Ilonka, Paul en Berend. De kantine is vrij klein waardoor het best krap is. En als het bijna tijd is voor de start ga ik nog even op de foto met mijn wandeldinnetjes Annika en Maike die in de verzorging zitten dit keer. En daar verheug ik me nu al op, vertroeteld worden door die twee!!
Bij de start krijgen we nog een toespraak van de organisatie en wordt het wandellegioen van 250 personen weggeschoten! Voor de organisatie een record op deze 30ste Kennedymars.

En dan gaan we op pad. We blijven nog lang in een grote groep lopen, Marijke en Peter, Alfred, Mike en Arian lopen bij mij. Maar toch is het tempo wat sneller dan ik gewend ben, en blijf bij Arian lopen, we hebben hetzelfde tempo.
Wat het weer betreft zou het bewolkt blijven met af en toe een buitje regen, en op dit moment is het nog droog maar daar zou later verandering in komen......nu is het nog zacht en best benauwd.

In het donker lopen blijf ik bijzonder vinden. We komen langs het mediapark wat overdag een kleurrijk geheel is maar wat je nu niet kunt zien.
We lopen ook door straatjes van Hilversum met op het terras zittende mensen die ons allemaal nakijken: wat zij DIE nou aan het doen? Sommigen wensen ons succes. Onderweg krijgen we een stroopwafel van de organisatie.

We lopen ook langs Naarden-Vesting, dat overdag al indrukwekkend moet zijn maar 's avonds met de verlichting helemaal! Naarden is een van de best bewaarde vestingsteden in Europa en vooral beroemd om zijn unieke stervorm. De vesting heeft zes bastions, een dubbele omwalling en dubbele grachtengordel. Er is goed te wandelen over de verdedigingswerken. De omvangrijke, uitstekend gerestaureerde vesting, waarvan de meeste delen uit de 17e eeuw over zijn, is voor het grootste deel vrij toegankelijk.

Het Arsenaal zit ook op de route. Wat jammer dat het zo donker is, misschien ga ik hier nog eens overdag naartoe! Het gebouw doet tegenwoordig dienst als bedrijfsruimte (woninginrichting studio Jan des Bouvrie en restaurant Het Arsenaal van Paul Fagel). In het klein Arsenaal aan de noordoostzijde zit een theater studio.

Als we inmiddels 12.7 km gelopen hebben zien we, na een flink stuk over een industrie terrein, de eerste rust opdoemen. Heerlijk even de benen van de grond en een kopje thee drinken bij Annika en Maike, de topverzorgsters van de LAT.
Maar we rusten niet lang en na ongeveer vijf minuten gaan we weer op pad, inmiddels is het clubje waar ik bij liep verder gelopen, ik blijf bij Arian.

De route leidt ons door Naarden langs het Naarderbos, de jachthaven en de golfbaan tot we in Muiderberg aankomen om daarna over lange, lange Dijkweg en Noordpolderweg aan te komen in Muiden. Het heeft af en toe gedruppeld maar niet genoeg om een regen outfit aan te trekken. Hier zien we het Muiderslot af en toe in de verte, mooi verlicht in het donker. De tweede wagenrust is op 21,5 km en dat vind ik best ver!! En ook geen toiletten aanwezig......wel weer even de voeten van de vloer en een krentenboterham plus thee gepakt. Hier vergeet ik mijn waterfles bij te vullen maar gelukkig ziet Arian onderweg een drinkwater punt zodat ik die fout kan herstellen. Nu begint het wat harder te regen, dus toch maar een poncho aan.
De binnenrust waar ik mijn tas kan krijgen zit pas op 33,7 km dat betekent nog 12 km bikkelen, mijn voeten doen zeer vanwege de nieuwe zooltjes in mijn schoenen en ik moet heel nodig naar de wc! De route door Diemen is niet spectaculair, ik vind deze stad niet erg mooi, een beetje zielloos allemaal.
Als we tegen elkaar zeggen dat de rust nu toch wel eindelijk mag verschijnen staan we ineens ongemerkt voor de deur van de Schakel, het verenigingsgebouw waar we eindelijk naar het toilet kunnen en ik mijn schoenen en sokken kan wisselen!!
Hier klets ik wat met Alfred, Mike en Jos. Bernard zit er ook al. Berend is op 22 km gestopt vanwege klachten aan zijn enkel.
Hier kom ik lekker bij met mijn voeten op een stoel en een heerlijke pannenkoek. Brood krijg ik niet weg en ik krijg van Jos uitleg hoe dat komt. Je bent nooit te oud om te leren! Ik doe een droge jas aan en we kunnen weer vertrekken, wat voelt dat goed die andere schoenen! Ze zijn weliswaar versleten, maar ze lopen zoooo lekker! Die slijtage zal me later opbreken, maar daarover later meer......

Nu is het weer 12 km tot de volgende rust....pfff ik zie er nu wel tegenop. Ook omdat het nu heeeeel hard is gaan waaien en we straks een flink lang stuk langs het Amsterdam-Rijnkanaal moeten lopen! Het Amsterdam-Rijnkanaal is een kanaal tussen Amsterdam en Tiel. Het verbindt de Amsterdamse haven met het Ruhrgebied en is het drukst bevaren kanaal van de wereld. Hij is 59 km lang. Aldus Wikipedia!
Maar het stuk langs het riviertje de Gein is ook erg lang! Toch is het best mooi met al die mooie huisjes en tuinen, we zien telkens de oevers van het kanaal in de verte en weten dat we daar straks langs moeten lopen. Maar eerst nog een rust in een boerderij dat heet "Hier is 't" en dat denk ik ook als ik hier aankom! Eindelijk weer vertroeteling door Annika en Maike en ik maak er dankbaar gebruik van, een thee en een koek laat ik me goed smaken!! Voor we vertrekken ga ik nog even "mijn neus poederen" achter een schuurtje en als ik net klaar ben komen een paar wandelaars me vragen waar de rust is! Nee...... Niet hier maar in de schuur! Pfff...net op tijd hahaha!

En dan......een flink stuk afzien in de vorm van bikkelen langs het kanaal door die keiharde wind! We worden nog net niet uit onze verschoning geblazen!! We zien in de verte een brug waar we over moeten maar het is net of die brug niet dichterbij komt. In gedachten zeg ik een mantra op: "bier, bier, ijskoud bier!". Gesprekken kunnen we bijna niet voeren, zo hard waait het! Eindelijk mogen we de brug op! Er is een vrouw bezig die trap op en neer aan het rennen, ik ben al blij als ik boven kan komen!!! Ik moet even uitblazen en geniet van het uitzicht op het kanaal.

De trap af naar beneden gaat een stuk makkelijker en de route gaat verder, een stukje terug langs het kanaal maar nu met de wind in de rug! Gelukkig gaan we niet lang daarna de polder in, richting Loenen aan de Vecht. Vanaf de laatste rust tot aan de volgende tassenrust is weer 10 km! De route is best mooi, we genieten van de mooie huizen en theehuisjes langs het water en ik ga op de foto met een plaatsnaambord, Vreeland en even later ook met het bord van Loenen aan de Vecht.
Ineens ben ik er helemaal klaar mee.....ik wil zitten! En dan zien we op de weg "rust" met een pijl, maar waar IS die rust?? We moeten een paar bochtjes om, een echt "rondje om de kerk" .......en dan is daar eindelijk het Cultureel centrum 't Web. Hier zien we Alfred weer en Mike. Marijke en Peter zijn er ook, Peter zit buiten een peukje te roken. Zij vertrekken weer als we het er uitgebreid van nemen, Marijke zegt dat je hier lekker kan eten en ik heb best trek in iets hartigs. Ik bestel een broodje kroket voor ons allebei met een colaatje......heerlijk even bijkomen, het is best zwaar!! We horen van de organisatie dat er nog 44 mensen op weg zijn naar deze rust dus we zijn nog lang niet de laatste.....

Maar lang en uitgebreid zitten, daar komt een einde aan omdat we nog een aardig eindje moeten kuieren en wel 24 km! Ik wissel mijn shirtje voor een shirtje met lange mouwen en een andere jas, ik heb het toch wel koud gekregen.
Gevoed en gelaafd gaan we weer op pad voor de volgende 9(!) km tot de volgende rust. Lopen langs de Vecht is leuk, er is vanalles te zien waardoor je lekker wat afleiding hebt. Maar na 5 km ga ik sloffen en kan ik mijn voeten niet goed meer optillen, en als we een boerderij tegenkomen met een bankje buiten gaan we even zitten. Vijf minuutjes maar, en dat is genoeg om ons weer op te laden voor de rest. Ook ga ik even "mijn neus poederen" achter een grote auto in een grasveld.........
Na een lang fietspad komen we bij de een na laatste wagenrust waar we ongeveer tien minuten rusten met een thee en een paar stukjes fruit. Van de vriendelijke verzorging krijgen we nog wat chocolade mee voor onderweg. Wat nog wel even vermeld mag worden: de verzorging is perfect!!

Zeven aanwijzingen op de routebeschrijving leiden ons naar de volgende rust dus dat betekent lange, lange wegen want we moeten nog 9 km! Gelukkig met de wind in de rug waardoor het leed verzacht wordt.....
Ik krijg een app van Hans dat hij onderweg is naar de laatste rust waar we elkaar ontmoeten. Hij zal vanaf daar een stukje mee lopen, gezellig!
Als we eindelijk bij de rust op 72,5 km aankomen, komt Hans ook aangelopen. Ik neem weer een bakkie thee die helaas naar koffie smaakt.....brrrr....
Ik zeg tegen de verzorging dat ik het zo jammer vind dat er zo weinig sanitaire voorzieningen zijn en hij brengt me spontaan naar zijn eigen huis, naar het toilet! Dat vind ik erg lief en het loopt een stuk prettiger als we ons opmaken voor het laatste stuk van 5,8 km. De finish wacht ons op 78,3 km.......

Dit laatste stuk kost me eigenlijk niet meer zoveel moeite! Hans loopt het stukje onverharde pad met ons mee en gaat dan weer terug op weg naar de auto waarna hij naar de finish rijdt om mij op te wachten.
We worden getrakteerd op een prachtig stukje parcours, door het bos en over de hei, een cadeautje! Dat maakt alles goed en ik loop volop te genieten!
We hebben dit stuk best snel gelopen want ik kom binnen op een voor mij heel snelle tijd: 17u20m heb ik er over gedaan! Moe maar heel voldaan neem ik de medaille en de felicitaties in ontvangst en ga nog even wat drinken en kletsen met andere wandelaars zoals Alfred en Mike. Nog even de dag afsluiten met een drankje.....ijskoud bier!!! Genieten dat ik het wéér gedaan heb. Helaas wel een blaar op mijn rechtervoet en ja......die schoenen zijn nu echt versleten!!! Ik moet er helaas afstand van doen.......

Hans heeft een kwark-smoothie gemaakt voor me en dat is heerlijk en goed voor het herstel, ik drink het in de auto op. Na een goed uur rijden komen we thuis, ik spring onder de douche.....nou ja springen? En val daarna meteen in slaap, ik ben versleten! Na vier uur word ik wakker, nog even wat drinken en eten en dan gaan de luikjes weer dicht.

Organisatie de LAT bedankt voor deze bijzondere Kennedymars!

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Leuk verslag! Laat ik nou die heerlijke stroopwafel helemaal vergeten zijn totdat jij erover begint!
Haha, dat 'neus poederen' hou ik erin :)

Margriet

Henk-Jan van der Klis zei

Leuk verslag, ik heb een verwijzing opgenomen aan het eind van mijn verslag van de 30e Kennedymars Hilversum.

Fred zei

Leuk verslag. Helaas kon ik dit jaar niet meedoen, maar van vorige edities weet ik dat de verzorging inderdaad goed is. Ik zelf vind overigens de rusten in Hilversum prima verdeeld over de afstand, maar dat is uiteraard een persoonlijke zaak.

Monique zei

Ik lees dat ook jij genoten hebt van deze heerlijke tocht. Wat is er onderweg veel moois te zien, wat een perfecte verzorging.
En dat broodje kroket in 't Web..... een van de lekkerste broodjes kroket die je maar kunt krijgen toch?
Wat zou het jammer zijn als dit echt de laatste editie zou zijn van deze KM.

Ikke zei

Diepe buiging.... Knap , ik doe het jou niet na .

Unknown zei

Dag Ineke,
We willen aan de deelnemers en vrijwilligers van de Kennedymars van Hilversum een nieuwsbrief sturen met een korte terugblik
Mogen we daarin fotos van jou gebruiken, natuurlijk met naamsvermelding?
We horen graag van je
Paul Altena
sv De LAT

Ineke zei

Ja hoor dat mag!