Totaal aantal pageviews

zondag, mei 31, 2015

11e Schuiteman Accountants Wandelfestijn 30-5-2015 / 40 km

Vandaag staat er een wandeling op het programma van 40 km die ik meestal rond deze tijd in Voorthuizen loop. Ik ga daarom al op vrijdagavond richting Voorthuizen samen met Hans om te logeren bij zijn ouders op het chalet op het park De Vier jaargetijden. Ideaal, want dat is dichtbij het startbureau van de organisatie Schuiteman Accountants die deze tocht organiseert. Het is in een ruimte van kerkgebouw Bethabara waar een groot parkeerterrein bij zit. Als ik daar aankom op zaterdagmorgen 7.15 uur word ik dan ook door een van de 48 vrijwilligers naar een plekje gewezen.
Het inschrijven is zo gepiept en na een bakkie, een praatje met die of gene en een toiletbezoek kunnen we op pad. De weersverwachting is wel aardig, er wordt af en toe een buitje voorspeld en het is bewolkt. Heerlijk weer om te wandelen vind ik.

Als we goed en wel een minuut of tien op pad zijn, lopen we alweer verkeerd. Omdat we wandelaars voor ons hebben lopen we er automatisch achteraan maar je moet goed op de pijltjes letten die soms niet logisch hangen (als je rechts loopt, verwacht je ook rechts een pijl, deze stond links). En soms is het ook gewoon goed opletten en niet teveel kletsen zoals wij doen!!

Maar de fout is snel hersteld en na een paar straatjes door Voorthuizen komen we aan bij de ingang van het Wilbrinkbos.
Een groot bosrijk landgoed met een landhuis, houtwallen, heide en vijvers en vennetjes. Op het landgoed ligt een bewoonde dassenburcht. In het meertje komt de zeldzame kamsalamander voor. In de oude bosgedeelten leeft de boommarter en de groene specht.

We lopen door een voor mij bekend gebied omdat wij hier zeven jaar op een camping gestaan hebben toen de kinderen nog klein waren. Maar ik kom ook op plekken die ik nog nooit gezien heb want toen wandelde ik nog niet.
De rododendrons staan in dit jaargetijde mooi in bloei en de verschillende kleuren komen vandaag mooi uit in het zonnetje dat naderhand toch is gaan schijnen.

Na ruim 10 km komen we aan bij de eerste rust waar een toilet staat en al wachtend in de rij krijg ik een bakkie koffie maar het duurt niet lang voor ik aan de beurt ben dus toch maar even zitten om het op te drinken. Het is niet ons plan hier te gaan zitten omdat op 16 km weer een rust is maar staand drinken is niet zo fijn........

Na een goed kwartiertje gaan we weer op pad en dit keer hebben we geen fout gemaakt door een pijl te missen en komen we alweer snel aan bij de volgende rust met wederom een toilet, goed geregeld!! En het is tijd voor een lekkere soep, dit keer kippensoep en hij smaakt heerlijk, een beetje vettig maar dat komt de smaak ten goede! Het is altijd fijn om wat zout binnen te krijgen tijdens het wandelen vooral bij warm weer.....
Bij deze rust komen we na een lusje van 10 km weer terug.

Dit stuk parcours, de extra lus voor de 40 km-lopers is werkelijk schitterend! Over heeeel veel heuvels in het bos en zandpaden en een groot stuk over de hei. Gelukkig met de wind in de rug. Het is echt genieten en we vinden het eigenlijk jammer dat we na 10 km alweer bij de rust zijn aangekomen. Daar horen we dat we de laatsten zijn en er wordt ook al opgeruimd. Er is nog wel voldoende te krijgen, we nemen nog even een bakkie! Ook horen we dat er net twee geitjes zijn geboren en we gaan even op kraamvisite......schattig zeg! De geitjes zijn uitgeput en worden door de moeder schoongelikt.

En dan is het tijd voor de laatste 14 km. Een flink stuk langs de provinciale weg en langs een groot klimparadijs waar het gezellig druk is met klimgeiten jong en oud.
Ik loop er nog steeds fris bij en ben ook blij met mijn nieuwe schoenen die zo lekker zitten. Al snel komen we op voor mij bekend terrein, we zijn vlakbij de camping.. Helaas lopen we er net niet langs. De laatste rust moeten we even zoeken, de pijl is al weggehaald. Maar hier zijn ze echt al aan het opbreken, de vrijwilligers staan nog even na te kletsen. Wel mag ik gelukkig nog even van het toilet gebruik maken en krijgen we een flesje Extran mee voor onderweg. Op voor de laatste 4 km!

Het parcours gaat nu over wegen waar ook auto's mogen rijden en dat is soms lastig want af en toe moeten we de berm inspringen om een auto te ontwijken! Er is ook een autorally aan de gang zien we, met oude auto's die naar diesel stinken!!!
We mogen weer een stukje door het Wilbrinkbos maar dan zien we ineens geen pijlen meer. Op gevoel gaan we verder en dan zien we een pijl maar die blijkt daar door lolbroeken geplaatst te zijn, dat horen we van een vrijwilliger die ons terug roept. Hij neemt ons mee om ons op de goede route te zetten......

Tegen sluitingstijd komen we aan in een mooie nieuwbouwwijk van Voorthuizen en we ruiken de finish al. Niet helemaal op tijd komen we daar aan maar we kunnen gelukkig nog een stempel en een plaatje krijgen. Ze zijn er al druk aan het poetsen en het zuigen, de dag is ten einde! Ook krijgen we nog drie doosjes eieren mee en een leuke medaille. Ik kijk terug op een heerlijke wandeldag, ik heb genoten van de volle 40 km! Volgend jaar hoop ik hier weer te lopen!

Geen opmerkingen: