Totaal aantal pageviews

zondag, april 26, 2015

Zeemansloop 2015 / 30 km

De Zeemansloop in Scheveningen is één van mijn favoriete wandeltochten! Ten eerste omdat ik Scheveningen een heerlijke badplaats vind, ik hou van strand en duinen, maar ook omdat deze tocht altijd heel afwisselend is en goed gepijld.
Als ik mijn auto parkeer kom ik Ilonka tegen, zij had een ander tochtje gepland vandaag maar is toch deze kant op gekomen, ze gaat 40 km lopen. Ik ga voor de 30 dat vind ik lang zat! En als ik de trap af loop voor de start, word ik geroepen: "hee, jij bent toch Ineke? Ik herken je van het forum". Helaas herken ik haar niet......en een minuut later is het weer: "hee, Ineke!" En ik maak kennis met Sandra, een van de beheerders van de Facebook groep "vierdaagsevrienden". We lopen het begin van de tocht samen op, gezellig! We zijn net 300 meter verder, roept Maarten vanaf zijn fiets: hee Ineke! Hij gaat lopen in zijn "achtertuin".

Als we bij de eerste geplande rust komen nemen we afscheid van Sandra, wij lopen nog even door....nadat het kleinste koffiehuisje op de foto is gezet.
De route gaat voornamelijk door stedelijk gebied en door de statige straten van Wassenaar. Natuurlijk wordt er ook een foto gemaakt bij een plaatsnaambord!

Ik heb het reuze naar mijn zin maar na ongeveer 14 km gelopen te hebben krijg ik wel erg veel zin in een bakkie. Bij de eerste gelegenheid vlakbij Duinrell is het erg druk en er is maar één persoon in de bediening......dan maar naar de volgende, een Pannenkoekhuis met op het terras een heel stel schitterende tulpen in volle bloei. Daar komen we Annika en Maike tegen! Zij gaan net weg en bevelen ons de heerlijke appeltaart aan. We zwaaien hen uit en bestellen een lekker bakkie, met appeltaart en die was inderdaad verrukkelijk!

Maar omdat we nog best een eindje moeten lopen gaan we weer op pad richting het duingebied van Meijendel. Dat is een 2000 ha groot gebied dat aansluit aan boswachterij Hollands Duin en is daarmee het grootste aaneengesloten duingebied van Zuidholland.
Het is een waterwingebied dat beheerd wordt door Dunea. Aan de rand staat een monumentale watertoren dat in de periode 1924-1928 een PTT ontvangstation was voor de radiotelegrafie-verbindingen met Java.
In het duingebied staan ook bunkers uit de Tweede Wereldoorlog die nu gebruikt worden door vleermuizen als winterslaapplaats.

In boerderij Meijendel, genoemd naar de vele meidoorns die hier groeiden, is een rust gepland, maar wij lopen even door omdat we een andere rust in gedachten hebben.....
We zien langzamerhand de hoge flatgebouwen van Scheveningen opdoemen en zijn dan bijna aan het eind van de tocht gekomen. Een heerlijk stukje over de boulevard vanaf het Zwarte pad is het sluitstuk van de tocht. Hier nemen we nog een uitgebreide pauze in strandtent Summertime voor een heerlijke tosti. Dat gaat er wel in en het is genieten van het uitzicht op het strand. Er is een activiteit gaande daar en het duurt even voordat we zien wat het precies is, een "man of steel run". Het is druk bezocht, maar lijkt me zeer zwaar, rennen over het strand!

Het laatste stukje naar de finish gaat langs de vuurtoren maar we lopen rechtstreeks naar de finish in plaats van de beschreven route. Als we ons gaan afmelden zien we Annika en Maike nog, zij vragen ons mee te gaan naar Simonis voor een visje. Na een stempeltje gehaald te hebben kletsen we nog even met de vrijwilligers om een complimentje te geven voor de tocht: we hebben weer genoten en de bepijling was erg goed, hoewel Annika en Maike een andere ervaring hadden op de 40 km route.....

In het visrestaurant praten we nog even na onder het genot van een portie kibbeling! Beter kan je een wandeldag niet afsluiten! Ik heb dan ook echt genoten vandaag.

1 opmerking:

Fred van der Horst zei

mooi verslag Ineke,mijn verslag staat inmiddels ook op mijn homepage gr Fred