Totaal aantal pageviews

maandag, mei 25, 2015

Lentefeest wandeltocht DIOS Den Hoorn 24-5-2015 / 25 km

Het belooft vandaag een prachtige lentedag te worden en mijn plan is om een tocht te gaan lopen in Den Hoorn bij de wandelvereniging DIOS. Daar heb ik nog nooit gelopen en ben benieuwd wat ik voorgeschoteld krijg. Hoewel ik wel enig idee heb want het Westland is mij niet helemaal onbekend, mijn familie woont daar grotendeels, van mijn moeders kant. Het toeval wil dat mijn neef en zijn vrouw in de organisatie zitten........

Het parkeren is ook goed geregeld, een klein stukje van de startlocatie. Maar we lopen zo te kletsen dat we de startlocatie voorbij lopen en we weer terug zijn bij de parkeerplaats. Ik dacht nog:"goh, wat een hoop mensen die allemaal tegelijk naar de start lopen" maar zij waren al begonnen met de tocht! Hihi.....dan maar een paar extra meters lopen, 25 km is toch niet veel??

Als ik de startlocatie binnenkom, een grote tent, zie ik Elly staan en ik groet haar even. Het aanmelden gaat naar mijn idee niet zo efficiënt, je moet namelijk eerst gaan betalen aan een apart "loket", dan krijg je een kaartje waar je je naam op invult, pas dan krijg je een routebeschrijving.......ik begrijp het nut daarvan niet maar oké, we kunnen op pad maar niet nadat we eerst effe een bakkie doen! Het sanitair is hier ook goed geregeld, er staat een mobiel toilet en is erg netjes.

Bij het bekijken van de routebeschrijving bekruipt mij het gevoel dat we te maken hebben met een onervaren wandelvereniging want de afstanden staan er niet bij! Dat is voor mij wel een punt, ik wil graag weten waar de rusten zitten en op hoeveel km we dan zitten zodat we een beetje de tijd kunnen indelen! Soms kunnen we een rust overslaan namelijk maar een paar medewandelaars weten dat de eerste rust op zo'n 11 km zit en de tweede op 16 km.

Het eerste stuk gaat door een stukje van Den Hoorn, langs de kerk waar ik wel eens geweest ben met mijn ouders, voor bruiloften en begrafenissen alweer een tijd geleden maar ik herkende wel de omgeving......
De route gaat langs veel kassen met planten waar het Westland bekend om is. Erg inspirerend vind ik het niet maar we hebben genoeg stof tot kletsen dus ik verveel me niet. We komen door het kleine plaatsje Schipluiden, waar mijn moeder vroeger gewerkt heeft ze komt oorspronkelijk uit De Lier en dat is vlakbij.

We lopen een stukje langs het kanaal de Gaag. De Gaag is een kanaal van ongeveer 2 km lengte tussen Schipluiden en Den Hoorn. Het deel na Den Hoorn tot Delft wordt de Buitenwatersloot genoemd. Bij Schipluiden komt de Gaag samen met de Vlaardingervaart. De Oostgaag gaat ten zuidwesten van Schipluiden verder richting Maasland en gaat verder over in de Westgaag.
In 1998 werd een aquaduct onder de Gaag geopend (Gaag-aquaduct) ten behoeve van de A4.

We komen ook leuke bruggetjes tegen die mooie brugmomentjes opleveren. En natuurlijk de plaatsnaamborden Den Hoorn en Schipluiden, die worden (sinds kort) op de bekende wijze vereeuwigd, met mij ernaast......
Het lange pad langs de Zweth is best saai maar het is prachtig weer en we praten ons er wel doorheen! Aan het eind van dit pad zit de rust weet ik, ik ben er al eens eerder geweest.

Bij paviljoen De Zweth kunnen we even de benen strekken en we trakteren onszelf op een heerlijk bakkie koffie in de zon! Wat is dit genieten........we hebben er inderdaad 11 km op zitten als ik dat vraag aan een medewandelaar die wel een goede app heeft aanstaan. Dat krijg ik als tip mee want mijn Runkeeper doet het alweer niet!

De route tot de volgende rust gaat weer langs een stukje van de Zweth en over schelpenpaadjes, dijkjes en parkjes. Mede door het mooie weer verveelt dit niet en voor we het weten zijn we alweer aangekomen bij de volgende rust bij de boerderij van de familie Kleyweg. Als ik koffie ga halen zie ik Jolanda staan achter de tafel en ik vraag of zij Jolanda "van Kees" is, en zij antwoordt met een vragende blik: "ja dat klopt en Kees staat daar!" Hij zegt dat ik onherkenbaar ben met mijn petje en bril en dan ziet hij het ook! Wat grappig dat ik ze hier tegenkom!

We gaan eventjes zitten hier in de zon. Omdat het nog ongeveer 9 km is tot de finish stappen we weer snel op nadat ik mijn fles water laat bijvullen. Het is dorstig weer!!

Na ongeveer 5 km lopen we door een leuk parkje en we besluiten hier even van de zon te genieten we hebben nog tijd zat! Op een bankje zitten, kijken naar de vogels en eenden en de mensen die op het gras zitten, dan gaat de tijd veel te snel en stappen we weer met goede moed op voor de laatste km's die door de bebouwde kom van Den Hoorn gaan. Even is er verwarring, we missen een pijl doordat we wederom te veel lopen te kletsen maar gelukkig wordt die fout snel hersteld en komen we weer op het goede pad. De bepijling is overigens uitstekend: grote duidelijke krijtpijlen dus daar ligt het niet aan!!

En ineens hoor ik harde muziek en zie de tent van waaruit wij vertrokken zijn vanmorgen aan het eind van de straat opdoemen......we zijn weer terug! We melden ons af en vragen een stempel met een plaatje en we maken nog even een praatje met de organisatie. We krijgen ook een appel mee maar dat willen we niet want daar gaan je handen zo van kleven en ik hou niet van appels. Wel lief trouwens, een appel als beloning!

We gaan nog even nakletsen buiten in de zon waar het gezellig is en er een artiest op het podium staat te zingen. Na verloop van tijd nemen we afscheid van elkaar en ik kijk terug op een heerlijke, zonnige wandeldag met veel afwisseling. Ik heb genoten!!! En de nieuwe schoenen die ik voor het eerst aan heb zitten geweldig!!

1 opmerking:

Perry van empel zei

wat een leuke fotos,zo val je ieder geval wel op onderweg (: