Totaal aantal pageviews

zondag, juni 07, 2015

Paleizentocht Baarn 2015


De Paleizentocht in Baarn heb ik nog nooit gelopen, dit komt omdat Baarn nogal uit de buurt ligt maar vandaag maak ik eens een uitzondering, ben wel nieuwsgierig naar die paleizen!
Na een goed uurtje rijden kom ik op de afgesproken tijd aan op het parkeerterrein van kasteel Groeneveld want daar zit het startbureau van de wandelvereniging SGWB die de tocht uitgezet heeft. Het belooft een mooie, zonnige dag te worden, ik heb mijn korte broek en topje aan maar toch ben ik ook blij met mijn kleine vestje, het is nog best fris in de schaduw!
We melden ons aan, de kosten zijn € 7,50 en dat is best duur maar de tocht is ook voor het goede doel dus vooruit dan maar! We krijgen een uitgebreide routebeschrijving in de vorm van een boekje maar we weten dat we die niet gaan gebruiken, er wordt meestal goed gepijld met geel/zwarte pijlen, ook bekend van de Amersfoortse Tweedaagse!
De hoge inschrijfkosten komen ten goede van KIWANIS en UNICEF voor het project stop tetanus bij moeders en pasgeborenen. Deze dodelijke ziekte eist jaarlijks het leven van 60.000 baby's en een groot aantal vrouwen. De gevolgen van de ziekte zijn ondraaglijk: pasgeborenen lijden aan terugkerende pijnlijke spierkrampen en extreme gevoeligheid voor licht en aanraking.
Ik ben blij dat ik mijn steentje aan het project kan bijdragen.

In het boekje staat de route beschreven met een aantal beschrijvingen van een bezienswaardigheid. Leuk voor later! Het boekje gebruiken we bijna niet tijdens het lopen, er is goed gepijld.

Het kasteel Groeneveld is erg mooi en een originele plek voor een startlocatie. Er is ook een leuk terras, na de tocht gaan we hier zeker nog even wat drinken!

De route gaat voornamelijk door het bos, zo ook het Baarnse Bos waar we langs een grote vijver lopen die je links of rechtsom kan passeren. Wij kiezen rechtsom en maken een paar foto's. We raken hier even aan de praat met een medewandelaarster.

Uiteindelijk komen we aan bij Paleis Soestdijk.
In 1638 liet de welgestelde burgemeester van Amsterdam, Cornelis de Graef, in Baarn een buitenhuis bouwen. Deze hofstede werd in 1674 verkocht aan 'Zijne Hoochheid den Heere Prince van Oranje'. Sindsdien bleef Soestdijk ruim drie eeuwen in eigendom van het huis van Oranje.
Van 1948 tot 1980 was het paleis de residentie van Nederland. Soestdijk was naast werkpaleis ook woonhuis. De prinsessen Beatrix, Margriet, Irene en Christina groeiden er op en gingen in Baarn naar school. De laatste koninklijke bewoners waren Prinses Juliana en Prins Bernhard. De goedgelijkende beelden in de tuin zijn ontworpen door Kees Verkade. Aldus de beschrijving in het boekje......
Zo leer je nog een stukje geschiedenis tijdens een wandeltocht!

Hier is een controlepost en we mogen als wandelaars van deze tocht door de tuin lopen van het paleis, dat laten we ons geen tweede keer zeggen! Ik heb het nog nooit van zo dichtbij gezien. Het is erg mooi weer en we maken er natuurlijk ook foto's van. We lopen langs de mooie vijver en achter het huis om naar de Orangerie waar koffie te krijgen is maar ik ga alleen even naar het toilet.

Na het paleis komen we bij een volgende controlepost waar tegen een kleine vergoeding koffie of thee te verkrijgen is maar die slaan we ook over.
In het bos rond de heidevelden van de Stulp zijn nog grafheuvels uit de prehistorie te vinden. In de Stulp werd het hoogveen dat een deel van het land bedekte, vanaf de 13e eeuw gebruikt voor de turfwinning. Op diverse plaatsen zijn nog "wijken" te zien, drie meter diepe sloten waarmee de turfstekers het hoogveen ontwaterden. Momenteel is dit gebied vooral begroeid met heide. Aldus het boekje.....
Hier gaan we wel even zitten, genieten van de rust en en de omgeving en eten we even een bammetje op.

Daarna gaat het toch weer even fout omdat we al kletsend een pijl missen, maar de fout is snel weer hersteld en we hoeven niet ver terug te lopen. We zijn niet de enigen......we komen andere wandelaars tegen die fout lopen! Net voor de laatste controle post gaat het weer -even- fout. Bij het theehuis 't Hoge Erf kunnen we koffie krijgen maar de rij is lang en de bediening is niet erg vlot dus daarom gaan we maar weer verder! Bij de finish is vast wel koffie "met" te verkrijgen!

Het laatste stuk gaat door het park rondom kasteel Groeneveld. We lopen door een mooi gedeelte, omzoomd met Rododendrons waarvan foto.
Als we bij de finish aankomen is het terras behoorlijk vol, ik zie nog net een plekje in de zon! Na het afmelden nemen we meteen daar plaats om nog even van de zon te genieten van een koffie "met", dat is natuurlijk appeltaart! Omdat het vrij laat is geworden besluiten we nog een pannenkoek te gaan eten bij De Smickel......lekker!
Ik heb weer genoten van deze wandeldag: goed georganiseerd, een heel mooie route en heerlijk weer.......wat wil een mens nog meer??
Geen opmerkingen: