Totaal aantal pageviews

maandag, april 20, 2015

Delft 19 april 2015 / 25 km

Een tochtje in Delft, dat gaat het worden vandaag. Het is zondag 19 april en om 8.15 uur melden wij ons aan voor de route van 25 km. De tocht wordt georganiseerd door Stichting Speeltuin Bomenwijk Delft. Maar eerst even een bakkie en wat kletsen met medewandelaars.
Als de koffie op is vertrekken we, de route gaat voornamelijk door de bebouwde kom. Na wat straatjes kris-kras doorlopen te hebben, lopen we langs een kanaal, het Rijn-Schiekanaal. Jammer dat dit vrij saai lopen is, ik zie ook wandelaars aan de overkant dus de route gaat ook weer terug langs het kanaal.....
Wel leuk is dat we een voetgangers- en fietsersbrug mogen oversteken wat lijkt op de Erasmusbrug. Tijd dus voor een Brugmomentje!

En dan komen we in het centrum van Delft. Dat is dan wel weer leuk, Delft is een prachtige stad met mooie gebouwen en monumenten. Tevens de geboortestad van mijn vader en we lopen zelfs langs zijn ouderlijk huis. En ook de Nieuwe Kerk en het mooie stadhuis zit op de route. De geur van gist zal voor mij altijd verbonden blijven met Delft, we lopen langs de oude, nog steeds werkende fabriek.

Door een ijzeren poort lopen we over het Prinsenhof voorheen het Agathaklooster. Op de achtergrond is de toren van de Oude Kerk goed te zien. Op de voorgrond de kloosterkapel, de latere Waalse Kerk
Museum Prinsenhof is een museum aan het Sint Agathaplein. Het behoort tot de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten.

We lopen langs de Rietveldsche Toorn, deze staat ook op het wandelplaatje voor in het boekje. De Rietveldse Toren (abusievelijk ook Sint-Joristoren genoemd) is een oude waltoren in Delft, gelegen aan het eind van de Oosterstraat, tegenover het Rietveld. Op de gevelsteen staat als bouwjaar 1448 (juister volgens onze tijdrekening 1449), maar dat is alleen het jaar waarin toestemming werd gegeven tot het bouwen van de waltorens. De juiste bouwdatum is niet bekend. Het zal in het begin van de 16de eeuw geweest zijn.

Op de markt zien we de Nieuwe Kerk. De toren is met zijn 108,75 meter na de Domtoren in Utrecht de hoogste kerktoren van Nederland. De kerk is verder bekend vanwege het praalgraf van Willem van Oranje. Onder het praalgraf bevindt zich de grafkelder van het Koninklijk Huis. Met uitzondering van zondag is het kerkgebouw de hele week te bezichtigen, en ook de toren kan beklommen worden. Het kerkgebouw zelf wordt nog elke zondag tweemaal gebruikt voor diensten van de plaatselijke PKN-gemeente.

Er is een rust gepland op 9,2 km in een horeca gelegenheid, maar we lopen nog even door om op de Beestenmarkt in een rustige tent wat te drinken. De cappuccino en de appeltaart laten we ons goed smaken! Een klein mannetje van twee turven hoog komt binnen met zijn ouders en roept:"gezellig hè mamma?" Er is kennelijk een feestje gepland hier, je kan er ook brunchen.

Na de rust lopen we de binnenstad uit, langs het nieuw gebouwde treinstation van Delft. De omgeving is ingrijpend veranderd, ik herken het niet meer terug.
De volgende rust is in een sportkantine van voetbalvereniging Full Speed. Het zonnetje schijnt en we gaan lekker buiten in de zon zitten, genieten van de meegenomen boterhammen en een kop thee.

Het is erg gezellig maar we moeten nog een stukje lopen, we zitten nu op 17,3 km.
De laatste 7,7 km zijn niet echt inspirerend. Ik zie een plaatsnaambord van Delft en we dollen een beetje om de verveling te verdrijven: ik "klim" in de paal en er wordt een foto van gemaakt......lachen!!
We komen langs de Oostpoort.
De Oostpoort is de enig overgebleven stadspoort van de stad Delft. De poort werd rond 1400 gebouwd. De torens werden in de 16e eeuw verhoogd.
De Oostpoort bestaat uit een landpoort en een waterpoort die met elkaar zijn verbonden door resten van een stadsmuur.
Tegenwoordig is het gebouw in gebruik als woning en kunstgalerij.

Hier genieten we nog even van het mooie weer op een bankje, niet ver van de finish. Daar melden we ons af, halen een stempel voor in het boekje en kletsen nog even gezellig na. Ik stap met een voldaan gevoel in de auto om weer terug te rijden naar Spijkenisse. Dit was een mooie, zonnige en gezellige wandeldag!!

1 opmerking:

Ikke zei

Leuke foto's , en mooi verslag .