Totaal aantal pageviews

zondag, maart 29, 2015

De 30 van Zandvoort 28-3-2015 / 30 km


Op vrijdag 27 maart vertrekken Hans en ik naar Zandvoort want ik ga zaterdag een wandeltochtje lopen. We hebben daar een huisje van Center Parcs gehuurd omdat het best een eindje rijden is vanaf Spijkenisse en het lijkt me wel lekker om meteen na de tocht in een warm bad te stappen in plaats van in een koude auto om naar huis te rijden.......

De wandeltocht die ik ga lopen heb ik vorig jaar voor het eerst gelopen en dat was me toen heel goed bevallen! De route is mooi en goed gepijld door Le Champion die de tocht organiseert. Dat kan je wel aan deze organisatie over laten, tochten van hen zijn altijd goed!

Alleen de weerberichten zijn ronduit slecht te noemen, veel bewolking en regenachtig weer. Nou ja, met een regenjas en -regenbroek is het geen probleem! De wind zou vanuit het zuiden komen en dat komt goed uit omdat we naar het noorden lopen over het strand, dus lekker met de wind in de rug! Alleen met een zonnetje erbij is ziet alles er wel vriendelijker uit maar de afwezigheid ervan heb ik eigenlijk niet gemist.....

De start is vanuit een grote tent op het circuit van Zandvoort. Als we aankomen bij de tent is het startschot net gelost en we zien een lange stoet wandelaars trappelen van ongeduld in de lange rij. Die vermijden wij even door eerst een bakkie koffie te gaan drinken!
Uiteindelijk starten wij ook en we lopen meteen het strand op. Aan het begin heb je nog de keuze uit lopen over de boulevard of over het strand, wij kiezen natuurlijk voor het stand. Het is laag water dus een lekker hard strand om over te lopen.

Bij de eerste stempel post die al op 2,9 km zit gaan we alleen heel even een stempeltje halen want de volgende stempelpost en tevens rust zit op 8 km en daarom lopen we nu maar even door. Ook al vinden we trainen op rusten heerlijk, zo snel is nou ook weer niet de bedoeling!

We lopen zo te kletsen dat we ongemerkt aankomen bij de post in IJmuiden en gaan bij de strandtent vlakbij de strand opgang in paviljoen Beach Inn koffie drinken met natuurlijk een appelpunt erbij. Het is er druk maar kunnen toch nog net een leuk plekje vinden. Er speelt een bandje en het is er reuze gezellig!

Men zegt wel eens:"gezelligheid kent geen tijd" wat in dit geval ook opgaat want we kunnen er niet eeuwig blijven zitten, we moeten nog een aantal km's lopen!
Bij de volgende stempelpost aan het IJmuiderslag staan de Dixies verdekt opgesteld en in tegenstelling tot even geleden is de rij hier helemaal niet lang en maak ik er toch even gebruik van!

Met een lege blaas loopt het veel prettiger en wij vervolgen de tocht richting het Nationaal park Zuid-Kennemerland, een heel erg mooi natuurgebied. Hier staan ook diverse bunkers uit de Tweede Wereldoorlog en ik krijg geregeld uitleg over deze bunkers en dat is best interessant! We gaan zelfs even bovenop een bunker staan om van het uitzicht te genieten en zien van bovenaf de wandelaars voorbij komen.
De route laat ons verder genieten van wat de natuur te bieden heeft. Ik loop te genieten, het pad is best zwaar, veel stijgen en dalen, maar dat vind ik wel eens lekker op zijn tijd, een beetje afzien!

Bij de volgende stempelpost op het landgoed Duin en Kruidberg, we hebben 16,2 km afgelegd, is ook gelegenheid voor een rust. We lopen er alleen even naar binnen om eens het kasteel van binnen te bekijken maar gaan daarna weer verder met de tocht. We hebben een volgende rust gepland bij het Kopje van Bloemendaal, in een Pannenkoekhuis. Bij het kasteel krijgen we ook weer een stempel en een lekkere muffin met een "5" erop, het is de vijfde keer dat deze tocht georganiseerd wordt. De muffin stop ik in mijn tas voor later en we lopen weer door.

We lopen door Santpoort-Zuid waar we de ruïne van Brederode tegenkomen. Ik maak er een foto van en het staat ook als kijktip op de routebeschrijving die we per post hebben mee gekregen. Met de Ruïne van Brederode worden de resten aangeduid van Kasteel Brederode. Het kasteel is in de tweede helft van de 13de eeuw gesticht door Willem I van Brederode (1215?–1285). Deze stamt af van de heren van Teylingen, die verwant waren aan de graven van Holland. Het kasteel vormde onderdeel van de hoge heerlijkheid Brederode, waarmee de heren van Brederode in de 13e eeuw door de graaf van Holland waren beleend.

De naam Brederode verwijst naar een stuk bosgrond (Brede Roede) dat gerooid werd, waarop het kasteel is gebouwd. Eerst bestond het kasteel slechts uit een woontoren. Rond 1300 werd de toren afgebroken waarna Dirk II van Brederode een vierkant kasteel liet optrekken.
Aldus Wikipedia.....toch leuk om langs een stukje geschiedenis te lopen!

Het openluchttheater Caprera is in Bloemendaal en we lopen er langs. Dat is best mooi om te zien zo'n theater. Het is nog volop in gebruik door diverse artiesten.
Na de sportvelden van Bloemendaal is de stempelpost Kopje van Bloemendaal op 20,5 km. We halen weer een stempel en een pakje sap. Boven aan een heuvel is een pannenkoek restaurant waar we even uitgebreid gaan zitten. Er is ook een uitkijktoren en die gaan we natuurlijk even bekijken, ook weer om van het uitzicht te genieten!

Het kopje van Bloemendaal is een 43 meter hoog duin net buiten natuurgebied de Kennemerduinen en landgoed Caprera. Het oorspronkelijke uitzichtpunt werd in 1907, na kunstmatige verhoging van het duin, door Koningin Wilhelmina geopend. In de Tweede Wereldoorlog is er door de Duitsers een bunker gebouwd die met kleine aanpassingen momenteel nog steeds dienst doet als uitzichttoren. Deze toren is in 2008 volledig gerestaureerd en is vrij toegankelijk.

Na een heerlijke pannenkoek met spek gegeten te hebben gaan we weer op pad voor de laatste 10 km. Door Overveen, hier staan veel erg mooie en grote huizen, richting de laatste stempelpost bij restaurant Loetje op 23,5 km waar ook een rustmogelijkheid zit maar waar we niet gaan zitten vanwege de beperkte tijd. Half zes is de uiterlijke finishtijd en we zijn er nog niet! Bij de stempelpost maken we nog even een praatje met de vrijwilligers die kou zitten te lijden! Blij dat deze mensen dat doen voor ons, zonder vrijwilligers geen wandeltochten!!! Hier krijgen we als laatste snack een mandarijntje uitgereikt die we ter plekke oppeuzelen.

Vanaf dit punt gaan we over een stukje landgoed genaamd Duinlust richting de finish in Zandvoort. Het laatste stuk is pittig, er staat een stevige wind die we nu pal tegen hebben! Het venijn zit wederom in de staart, dat blijkt nu wel.
Als we nog 1 km moeten lopen krijgen we nog iets lekkers van de organisatie vanwege het lustrum en kletsen we even met Rina die we hier tegen komen.

Ik finish om 16.45 uur en ik krijg een medaille om mijn nek en een roos, klets nog even met mijn wandelmaatjes en wacht op Hans die me op komt halen om samen weer naar het huisje te kunnen lopen. Hij maakt een paar leuke finish foto's, een herinnering voor later. Deze tocht behoort nu echt tot mijn favorieten, ik heb een heerlijke dag gehad!1 opmerking:

Monique zei

Hoi Ineke, ondanks het wat mindere weer lijkt het me toch weer een gezellig evenement geworden.
Hopelijk kan ik er volgend jaar ook weer bij zijn.