Totaal aantal pageviews

zondag, juni 21, 2009

Amersfoortse Tweedaagse 2009 /19-20 juni

Veters in de verkoop voor KWF!
Voor de derde keer ga ik deze Tweedaagse lopen en ik kan ook weer logeren bij mijn schoonouders. Dit keer gaat Hans weer mee en samen rijden we donderdagavond richting Voorthuizen.
Na een korte nacht sta ik om 05.00 uur op om me klaar te maken voor de lange dag.
Hans mag een uurtje langer slapen, hij hoeft alleen maar heen en weer te rijden naar Amersfoort.
De start is weer op een sportterrein aan de Gasthuislaan en het is er al vrij druk. De lopers voor de 50 km staan al te trappelen van ongeduld bij de start als ik om 6.45 uur aankom.
Er zijn ook al redelijk veel Walkers aanwezig en de stemming zit er al goed in. Klokslag 07.00 uur vertrekken we richting Amersfoort. Er zit een kleine wijziging in met vorig jaar, we gaan nu naar rechts i.pv. naar links, de bebouwde kom in. Tot aan de eerste rust is de omgeving mij onbekend. Die rust is al na 8 km bij de Stoeterij. Daar staat een lange rij voor de Dixies en ik besluit om toch even in de rij aan te sluiten, ik moet errug nodig!!

Nog eventjes gezeten daar en al snel ging de stoet weer verder richting het defensie terrein "De Vlasakkers". Hier mogen normaal gesproken geen burgers komen, maar voor de Tweedaagse wordt een uitzondering gemaakt. Je moet wel je kaartje laten zien anders mag je er niet op.
Het is er mooi en rustig, en je mag over brede paden lopen. Het is wel zwaar want af en toe gaat het flink stijl omhoog (en omlaag!) En het is vrij warm dus ik loop flink te zweten!
Als we na ongeveer 10 km het terrein aflopen is het nog 2 km naar de volgende rust, sportterrein Peijnenburg. Ik heb veel veters bij me voor KWF om te verkopen en voordat ik eindelijk water mag halen word ik nog aangehouden om veters te verkopen. De verkoop gaat goed en ik krijg veel reacties op de veters.
Eindelijk water want ik heb maar een fles bij me en die is al snel leeggeraakt. De rij voor het toilet is niet zo lang en water halen is geen probleem.
De volgende rust is niet bij restaurant de Vlasakkers maar wij gaan de andere hoek om, naar het pannenkoeken huis voor poffertjes! We kunnen hier ook weer lekker in de zon en de poffertjes worden al snel aan tafel gebracht. Heerlijk! Hier zitten ook Jan en Dries van het GGG.
Als we weer verderlopen hoor ik een bekende stem: Mary die ik vorig jaar hier ontmoet had. Bart is er ook maar die loopt wat sneller dan Mary. We raken weer gezellig aan de praat hoewel het niet zo lekker gaat met haar, ze heeft er heel veel moeite mee, ik moet haar echt naar de finish meeslepen. Maar ze heeft het wel gered. Leuk om haar weer gesproken te hebben.
Bij de finish komen we om 15.30 uur aan, dit is de kortste 40 km ooit! Want bij elke rust hebben toch ruim een half uur gezeten.....Nou ja, het was een leuke en warme dag, een paar spettertjes regen ondanks de slechte voorspellingen een mooie dag.
Als ik het terrein verlaat, kom ik ook nog Lenie en Joke van de Dordtse bende tegen! Zij lopen de 40 km route, Joke gaat de Nijmeegse lopen.
Ik word opgehaald door Hans en na het eten ga ik vroeg naar bed, ik ben best wel moe.

Henschotermeer

De tweede dag sta ik een kwartiertje later op want ik heb genoeg tijd om mij klaar te maken voor de volgende wandeldag. Het is schitterend weer en dat blijft het de hele dag. P.Paulusma zit er weer goed naast!
Bij de start druppelen de walkers langzaam binnen en klokslag 07.00 uur vertrekken we weer richting het park van Amersfoort. Daar moeten we filelopen, het is een smal paadje. Maar dat vind ik niet erg, ik moet een beetje op gang komen, mijn voeten doen een beetje zeer en ik heb een kleine blaar. Maar uiteindelijk komen we weer in de bebouwde kom en worden de straten wat breder waardoor we een beetje door kunnen lopen. We gaan weer richting Dodeweg, een supersaai stuk langs de snelweg. Aan het eind van deze weg mogen we het bos weer in. Er volgen nu veel onverharde wegen en dat loopt niet zo lekker. Veel steenslag en zand. Ik moet ook erg nodig plassen en ik denk dat ik het niet red tot aan de rust, dat is nog een uurtje verder. Daarom duik ik maar de bosjes in en ik raak verder van de groep verwijderd. Met als gezelschap mijn MP3 stamp ik door naar de rust. Daar zie ik mijn wandelmaatjes weer en gaan gezamenlijk weer op pad. We zitten op 10,5 km en de volgende rust is 12 km verder, bij het Henschotermeer. Dat is een mooie natuurgebied waar kinderen spelen in het water (brr...fris hoor!).

Het meer is ontstaan tijdens de mobilisatie voor de Tweede Wereldoorlog toen men ter versterking van de Grebbelinie hout en zand nodig had. Naderhand (1972) werd de in die tijd ontstane plas uitgediept en vergroot om als zwemplas te dienen.In het meer ligt een eiland, dat door twee voetbruggen met het strand verbonden is. Om het meer heen ligt een recreatiegebied waar men onder andere kan wandelen.

Wij besluiten om verder te lopen naar Austerlitz, want daar is lekkere patat. Ik vind er niets meer aan, de paden zijn stijl, vol stenen en zand en dat loopt op zijn zachtst gezegd niet lekker...... en ik zit er een beetje doorheen. Ik loop samen met Silvia die haar schoenen verruild heeft voor Teva's omdat ze behoorlijk pijnlijke voeten heeft door de blaren.

Bij de snackbar van Austerlitz nemen de meesten van ons een lekker vet patatje, ik pik er een paar van Syl want een grote bak is mij net iets teveel. Het is goed toeven want het zonnetje schijnt nog steeds en ik krijg steeds meer tegenzin om verder te lopen, ik ben er een beetje klaar mee! Maar ja, we moeten toch weer verder. Adri weet kortere weg naar de finish en wij volgen hem (erg he). We blijken het mooiste gedeelte van de route gemist te hebben maar jammer dan, wij hebben lekker snel door kunnen wandelen zonder zandpaadjes en hellingen. Het ging best lekker zo met de muziek op: immer grader aus!
Bij de laatste rust nemen we het er lekker van. Voetjes omhoog en een ijsthee toe. Nepijsthee, dat weer wel.......................Syl trakteert ons op een lekkere mars en dan is het laatste stukje een peuleschil.
Bij de finish is het gezellig druk, de muziek staat hard. Na mijn drietje in ontvangst genomen te hebben en een mok (de Amersfoortse was voor de 60ste keer gehouden) koop ik een lekkere haring en zak neer op het hockeyveld. Dit was een pittige Tweedaagse, nu weet ik weer wat afzien is! Maar ik heb ondanks de kleine blaar en af en toe een flinke dip toch lekker gelopen!!
En ook heel mooi: ik heb voor 155 euro aan veters verkocht!
Een paar "veteranekdotes": mevrouw, wat kosten ze? Drie euro per paar. Geef mij er maar vier. Ik vier paar veters uit mij bos trekkend zegt ze: nee ik wil er vier! Ja, maar dat zijn twéé paar! Oh.......zijn ze dan niet per stuk???!
Mevrouw, wat zijn dat voor dingen achter u? Dat zijn veters. Opbrengst voor de KWF,wilt u ze ook kopen? Nou wat moet je daar dan mee doen? (wat denkt u zelf??) In je schoenen gebruiken, op je tas knopen, aan je kleinkinderen geven (huh, zie ik er ZO oud uit?).
Iemand uit een legergroepje, een wat oudere man vroeg ook wat ik nou bij me had, ik uitleggen wat het was, nou nee hij wou ze niet kopen. Ik zie hem wel met zijn portefeuille rommelen, krijg ik één euro. "Hier, dat is voor de winst".
Een man vraagt aan zijn maat: hee.....heb je effe zes euro voor die dame? En loopt de bosjes in voor een plas. Waarvoor vraagt die ander, nou ja geef nou maar. Ik geef hem twee paar veters en er komt een walm van bierlucht me tegemoet. Hij is er erg blij mee (denk ik) knoopt ze om zijn nek en schommelt verder.

2 opmerkingen:

Noortje zei

Leuk verslag. Ik was er ook. Misschien heb ik je wel gezien zonder dat ik wist dat jij het was. Ik zag namelijk wel wandelaars met veters om te verkopen. Ik vond het een mooie route (het was de eerste keer dat ik hem liep) en heb gelukkig geen last van mijn voeten gehad. Wel was ik na de binnenkomst wat stijf toen ik een poosje gezeten had. Ik moet mijn verslag nog op mijn log plaatsen.

Anoniem zei

Hoi, Ineke

Leuk verslag met foto`s heb je gemaakt, het was heel gezellig.
Volgend jaar weer?

groetjes Syl