Totaal aantal pageviews

zondag, maart 03, 2024

Westerborkpad Putten - Ermelo - Harderwijk /15 km en Harderwijk - Nunspeet 1-2 maart 2024 / 20 km



Putten - Ermelo - Harderwijk 15 km

Op 1 maart is het weer tijd voor een etappe van het Westerborkpad, het pad in het spoor van de Jodenvervolging. Omdat het startpunt steeds verder weg is combineren we de wandeling met een overnachting in Harderwijk natuurlijk bij Van der Valk.
Vrijdagochtend rijden we dan naar het station om daar verder te gaan met de trein naar ons beginpunt in Putten. Het is heerlijk voorjaarsweer en we gaan op pad richting het werkkamp de Vanenburg. Het kasteel huisvestte in 1942 Joodse mannen die onder toezicht van de Heidemaatschappij dwangarbeid moesten verrichten: langs het IJsselmeer moesten weilanden geëgaliseerd worden. Met een stralende blauwe hemel zet ik het kasteel op de foto. Dan lopen we naar Ermelo langs de spoorlijn die een rode draad vormt in dit pad. Na 5 km rusten we even uit op een bankje. Uiteindelijk komen we aan in Ermelo en gaan op zoek naar een eettentje. Op de hoek vlakbij het station zien we Peacock en het is er druk maar we kunnen nog een plekje vinden. We lunchen hier lekker om ons op te laden voor de rest van de wandeling.
Door een onduidelijke aanduiding in het boekje lopen we een stukje verkeerd door de bebouwde kom van Harderwijk of we kijken verkeerd en missen daardoor een pijl. En vanwege werkzaamheden aan de infrastructuur lopen we weer een stukje verkeerd omdat de palen waar de stickers zouden moeten zitten weg zijn…. Uiteindelijk komen we wel weer op de route langs een huis waar twee meisjes ons uitnodigen voor een kopje koffie. Op ons: “helaas, we zijn onderweg naar ons hotel”, roepen ze nog: “het is gratis hoor!” Maar wij lopen door naar het station om daar weer in de auto te stappen naar ons hotel, 8 minuten rijden verder. Daarna checken we in om lekker uit te rusten van onze wandeling.

Harderwijk - Nunspeet 20 km

Na een heerlijke nachtrust en een uitgebreid ontbijt starten we weer bij het station Harderwijk. Maar een domper volgt: de treinen rijden niet vandaag vanwege werkzaamheden! Het is 10 uur als we bij het station aankomen. Er rijden wel NSbussen. Nou ja, we zien het dan wel weer, eerst maar eens een stukje wandelen. Het beginpunt is zoals altijd lastig te vinden en gaan aanvankelijk de verkeerde kant op. 
Het eerste stuk is leuk, door de straatjes van Harderwijk in het centrum waar ook een synagoge te vinden is. Dan gaan we het centrum uit om vervolgens over een heeeeeel lang pad te lopen, langs het spoor. Op de helft gaan we eventjes uitrusten want we zien twee bankjes. Om dan weer verder te gaan tot de voetgangers- en fietsbrug over het spoor en de weg die er naast loopt. We gaan de Hardewijkse bossen in, een oase van rust. Heerlijk rustig vervolgen we onze weg tot we bij de volgende verrassing komen! Het stukje over het Hulshorsterzand is afgesloten en we moeten een alternatieve route volgen. Deze route is geheel verhard en ook gepijld dus het moet maar. En ook hier lopen we een groot deel langs het spoor. Bij een stromend beekje gaan we eventjes uitrusten op een bankje en eten onze meegebracht eitje op om de eerste honger te stillen. We hopen onderweg een eettentje tegen te komen maar helaas, die is dicht. Dan lopen we maar door naar Hulshorst hoewel de route daar niet heen gaat doen we het toch, we willen eten! In Hulshorst is het onwerkelijk stil, hoewel het zaterdagmiddag is, zien we geen mens op straat! Wel een eettentje dat open is, gelukkig. Snackie Wok, de plaatselijke snackbar annex kroeg. Hij is ook sponsor van het plaatselijke jeugdelftal. De eigenaar is een gezellige jonge man die even staat te kletsen met ons.
Na ons buikje vol te hebben gegeten gaan we op pad voor het laatste stukje. Het Belvédère bos is ook weer erg rustig en is het nog maar een klein stukje naar Nunspeet. Maar omdat ze daar ook aan de infrastructuur bezig zijn, moeten we zigzaggend naar het station. Maar omdat de trein niet rijdt, naar het busstation een stukje verder. Gelukkig hoeven we niet al te lang te wachten op de bus en rijden we naar Harderwijk en stappen in de auto richting Spijkenisse.
Dit waren weer twee mooie wandeldagen mede door het zachte voorjaarsweer. Hoewel het allemaal niet echt volgens plan ging heb ik er toch van genoten. We zitten nu op 159 km van het 342 km lange-afstand-wandelpad.





Geen opmerkingen: