Totaal aantal pageviews

zaterdag, oktober 13, 2018

RS80 Rijswijk 13-10-2018 / 15 km

Het is vandaag een historische dag! Waarom? Omdat het de warmste dag die ooit gemeten is! Ter vergelijking: 13 oktober 1975 was het 3,5 graden en het had gesneeuw! Zie foto.
Op deze bijzonder warme dag gaan Hans en ik naar Rijswijk, de Randstad Serie lopen. Een van de 10 wandelingen die in de winter wordt georganiseerd door RS80 en in korte broek en t-shirt!
Bij de startlocatie in zwembad de Schilp is het natuurlijk erg druk, Hans parkeert de auto buiten het terrein. Ik ga vast inschrijven.

Met een uitgebreide routebeschrijving voor 15 km gaan we op pad, mijn jasje kan in de auto blijven. De eerste kilometers zijn al prachtig, we lopen door twee parken, langs landhuis de Voorde en langs het Museum Bescherming Bevolking. Ook doen we huis Overvoorde aan en bereiken het Kruisvaarderspark. Het blijkt dat we op de Landhuizen route zitten, getuige de mooie huizen die we zien. Na zo'n 1,5 uur lopen krijgen we trek in koffie en we hebben dan inmiddels het centrum van Rijswijk bereikt. Even lopen we in een mensenmenigte omdat het vandaag marktdag is, wat veel gezelligheid brengt maar de pas kunnen we er niet meer in houden! Dat geeft niet, want we zien al snel een lunchroom waar we een cappuccino kunnen drinken. Gelukkig gaat het draaiorgel een eind verder staan, jeetje wat een herrie! Ik krijg ook trek en vraag naar de soep van de dag..........die is er niet! Jammer!! De koffie komt niet in onze top 10 en al snel vervolgen wij ons pad.

Er volgen nog een aantal parken waaronder het von Fisennepark en het Rijswijkse Bos. We lopen in een prachtige laan met uitzicht op de Naald van Rijswijk. De Naald van Rijswijk is een obelisk die ter herinnering aan de vrede van Rijswijk (september 1697) is opgericht in Rijswijk op de plaats waar vroeger het stadhouderlijk paleis Huis ter Nieuburch heeft gestaan. In dit gebouw vond de ondertekening van het vredesverdrag plaats. De gedenknaald werd gebouwd in de periode 1792-1794 uit materiaal van het Huis ter Nieuburch, dat toen werd afgebroken. In het Monumentenregister is de naald ingeschreven onder nummer 20086 met de naam "Ter Nieuwburg". De gedenknaald was tot 15 januari 2016 eigendom van de Staat (in portefeuille van de Rijksgebouwendienst); dit monument is op 15 januari 2016 overgedragen aan de Nationale Monumentenorganisatie. Het Rijswijkse Bos is nog steeds eigendom van de Staat: in Staatsbosbeheer. Aldus Wikipedia.
Het is een mooi park en we genieten van de herfstachtige kleuren want ondanks dat de temperatuur anders doet denken, het is wel herfst! We lopen langs het oude stadhuis wat aardig in verval is geraakt, en langs een mooie singel achter de Rijswijkse Schouwburg, de mooie fontein zet ik op de foto. We lopen langs een glazen piramide wat lijkt op het Louvre maar wat het treinstation Rijswijk blijkt te zijn. Op het plein waar drie mannen op elkaar staan (niet echt maar een kunstwerk) gaan we eventjes bij een snackbar zitten, we krijgen nu toch wel weer trek. Een broodje bal en een soepje gaan er wel in en daarna lopen we de laatste kilometers naar de finish. Helaas over een lange, opgebroken weg. Maar wel met een dixie die open is, ik moet heel nodig en maak er dankbaar gebruik van. De finish bereiken we rond 13.45 uur, ik ga alvast de auto opzoeken terwijl Hans ons afmeld. Ik heb genoten van de warme, zonnige wandeldag met veel natuurschoon. Bedankt RS80!


klikkerdeklik voor de foto's

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Zo te lezen hebben wij er goed aan gedaan door voor Hoogvliet te kiezen. Meer natuur en minder Kunst.
Groetjes, Quirinus.

Anoniem zei

Hallo Ineke,

Wat een leuke leerzame wandeltocht is dit geweest.
Plus nog eens heel mooi weer.
Zoals altijd weer een heel mooi wandelverslag geschreven.
Tevens een stukje historie.
Heel leuk!
Groeten,
Jan

koos&els zei

Ineke, ten eerste:GEFELICITEERD met je verjaardag, Hans en jullie kinderen ook gefeliciteerd met deze Heugelijke dag !
En je heb er goed aangedaan om voor de wandeling in Rijswijk te kiezen.
Je heb er van de mooie Natuur, wat Kunst, Buitenplaatsen en Historie en van de zaterdagse markt rondom de uit de 15e eeuw stammende Kerk kunnen genieten !
Wat de wandeling veel plezierige afwisseling gaf, denk ik als niet wandelaar.

Groeten, Koos&Els van der Horst uit het mooie Delft!

Unknown zei

Wat een weertje he Ineke. Zondag 14 oktober was het net zo mooi tijdens mijn wandeling. Gr. André