Totaal aantal pageviews

zondag, maart 18, 2018

RET Wandeltocht 17-3-2018 / 35 kmDe weersvoorspelling is niet al te best maar ik heb vandaag, zaterdag 17 maart, mijn zinnen gezet op een 40 km tocht in mijn eigen stadje, Rotterdam! Als ik de gordijnen opentrek zie ik een witte wereld, het heeft zelfs een beetje gesneeuwd! Maart roert zijn staart.......windkracht 8 vandaag met een gevoelstemperatuur van -10, ga d'r maar aan staan! Nou ja, muts en sjaal en een paar lagen kleding moeten de kou wel tegenhouden en ik ben niet van suiker..........

Na de auto sneeuw vrij te hebben gemaakt rijdt Hans mij naar de startlocatie, bij de remise van de RET in de Waalhaven, lekker dichtbij want na 21 minuten staan we voor een dichte deur......eeeeuh......we moeten eigenlijk aan de andere kant zijn maar wij zijn eigenwijs, en ik roep een chauffeur van de RET, die doet het hek welwillend voor ons open maar vraagt niets. Oké.......het is even zoeken naar de juiste ingang maar uiteindelijk toch gevonden! Er zitten al een aantal mensen te wachten, men is nog niet startklaar, de vrijwilligers van de Wandelvereniging RET moeten nog vanalles organiseren zoals een schaar voor de plaatjes! De koffie is ook nog niet klaar......Nadat ik mijn formuliertje heb ingevuld mag er dan eindelijk ingeschreven worden maar heel mijn doopceel wordt gelicht en dat duurt effe.......

Klokslag 8 uur, of eigenlijk een paar minuten voor 8 neem ik afscheid van Hans, hij vindt 40 km wat te ver en ik loop de koude ochtend in richting de Maastunnel met mijn muziek startklaar want ik loop alleen. Leuk, na jaren erdoor gefietst te hebben mag ik een keertje lopend door de tunnel. Met de grote roltrap naar beneden geeft een heel apart gevoel. Het is best bijzonder om op deze manier het water over te steken want we komen aan op de Parkkade aan de overkant. De Euromast en het drijvende Chinese restaurant is ook best wel typisch Rotterdams! Wij hebben daar ooit onze trouwfoto's geschoten.....

Bij de "pluk-me-kaal-straat", dat is Rotterdams voor de Puntegaalstraat gaan we de brug over naar de parksluizen. In deze straat zat vroeger het kantoor van de belastingdienst, nu doet het gebouw dienst als appartementen complex.

Bij de Aalbrechtkade waar een oversteekplaats is zien we een moskee, de Mevlanamoskee. Een moskee die in 2001 voor de Turks-Nederlandse gemeenschap werd gebouwd naar ontwerp van architect Bert Toorman. De moskee heeft twee minaretten van 42 meter hoog en een met koper. Het is een imposant gezicht.

Middels de Beukelsdijk komen we bij de oude ingang van diergaarde Blijdorp, de nieuwe ingang zit aan de andere kant. De ingang wordt nog wel steeds gebruikt en ziet er wat ouderwets uit.

En dan herken ik de achterkant van het grote treinstation van Rotterdam, het Centraal Station. Dit station is recent verbouwd met aan de voorkant een mooie gevel, daar zie je nu niets van helaas, we lopen er voorbij.

Voor ik er erg in heb loop ik het centrum alweer uit en eigenlijk ben ik nu wel toe aan een rust maar ik moet nog eventjes doorlopen. Het duurt nog twee kilometer voor ik me kan opwarmen bij brasserie Woodz aan het Langepad in Kralingen. Het opwarmertje doet me goed maar ik blijf niet al te lang zitten, ik mag nog een paar kilometer, heb er net 12 op zitten.

Na de rust ga ik de kou weer in, richting Kralingse bos. Hier heb ik heel wat voetstappen liggen vanwege de vele winterseries die ik heb gelopen bij de RWV. Ik loop ruim vier kilometer door dit bos tot aan de wijk Oud-Kralingen waar veel mooie en statige huizen staan. Het is een rustige buurt. Hier staat ook een oorlogsmonument waar ik even bij stil sta, altijd een bijzonder moment en ik maak tijd voor een foto. Later hoor ik van Annie dat dit de Steen der 1000 tranen heet.

Vlak voordat ik het arboretum Trompenburg bereik, maak ik weer eens kennis met de grond! Dat heb ik al een tijdje niet meer gedaan, vorig jaar februari voor het laatst dus het werd weer eens tijd! Gelukkig geen nadelige gevolgen en ik kan weer verder met de tocht. Ietwat aangeslagen loop ik de Maasboulevard op, gelukkig met de wind in de rug! En wat voor wind, windkracht 8! Maar hierdoor heb ik er lekker de vaart erin en ik krijg geen kans om het koud te hebben. En er valt hier heel wat te zien, de overkant met het Unilever gebouw, de Willemsbrug in de verte en natuurlijk de Erasmusbrug. En het oude zwembad Tropicana dat nu grondig verbouwd gaat worden. De Willemsbrug gaan we over richting het Noordereiland. En hier heeft de wind wel vat op ons, het is nu echt bikkelen tegen de wind in! Maar aan het eind van de brug draaien we meteen het eiland op, de luwte in. Het eiland is geen onbekend terrein voor mij, ik kijk er dagelijks op vanuit mijn kantoor in de Wilhelminatoren.

Op 25 km is er een kans op een warme onderbreking waar ik dankbaar gebruik van maak. We lopen de pier op richting Hotel New York, Las Palmas en LantarenVenster. Vlakbij het hotel ga ik bij Loetje naar binnen, ik heb zicht op de Rijnhavenbrug, a.k.a. "De taartschep" of de Hoerenbrug die Katendrecht verbind met het vaste land. Maar daar ga ik straks naartoe, eerst even een theetje drinken!

Ik ben weer lekker opgewarmd en vervolg de route naar Katendrecht. Ik loop vier wandelaars achterop, blijkt één van hen een oude bekende te zijn, Ellen. Zij lopen de 15 km route en het tempo is mij wat te laag dus ik blijf niet bij hen en loop door, als ik even later op drie wandelaars stuit. En één daarvan is ook een bekende, Sjaak. We maken allemaal op hetzelfde moment een foto van Hotel New York. We lopen een stukje samen op, tot de wagenrust van RET opdoemt. We gaan er even een hartversterkertje halen, tenminste de mannen, ik hou het bij een yoghurtje. Ik wil niet te lang zitten want het is buiten en dus koud en ik heb net gezeten, ik neem weer afscheid van Sjaak.

We verlaten Katendrecht, lopend langs de Rijnhaven. De wind heeft hier vrijspel dus ik ben blij als ik het einde van de kade bereik. En dan richting Maashaven, daar kom ik Rinus tegen met drie dames. Met hen loop ik een stukje op tot de splitsing, zij lopen 25 km.

En dan gaat het mis......in het Zuiderpark raak ik het spoor bijster. Ik let teveel op de route beschrijving, iets met een eiland, zonder de pijlen te volgen. Ik zie geen pijlen meer, ik raadpleeg een plattegrond en ik vraag aan een voorbijganger waar we zijn. Het blijkt de Oldengaarde te zijn.......maar wat nu, links- of rechtsaf gaan? In de verte zie ik Bert lopen, ik vraag aan hem: waar is het fout gegaan en hij besluit terug te lopen naar de brug, waarschijnlijk ging het daar fout. Maar ik weet dat we vlakbij Slinge zijn en ik loop door, geen zin om te verdwalen in die kou!!

Op de Oldengaarde.....jee wat is die straat lang....zie ik ineens weer een pijl en besluit deze te volgen, het park weer uit en op naar de Dorpsweg. Daar bel ik Hans want volgens mij zit ik nu niet ver meer van de finish al geeft mijn gps aan dat ik nog lang geen 40 km gelopen heb!

Ik herken nu waar ik ben, en inderdaad, de finish is in zicht! Er staat 35 kilometer op de teller en het is 16.17 uur, een uur te vroeg! Hans is inmiddels ook gearriveerd, ik meld mij af en ga nog heel even "nabieren" met Ed, Peter, Maaike en Anneke die ook een rondje Rotterdam gedaan hebben.
Een leuke tocht die alles in zich had: (veel) stad, bos en water en mooie uitzichten. Ondanks dat ik Rotterdam op mijn duimpje ken, heb ik toch weer nieuwe dingen gezien! Jammer van de snijdende kou maar ik heb desondanks wel genoten. Wandelsportvereniging RET bedankt!


klikkerdeklik en bekijk de foto's hier

3 opmerkingen:

Alffen zei

Bedankt voor je reactie, leuk om te lezen. We zullen zeker proberen de puntjes van kritiek volgend jaar nog te verwerken. Het startklaar maken van de lokatie is altijd weer een uitdaging, dat geef ik toe. Zeker als er ook nog eens onverwacht 4 vrijwilligers uitvallen. Volgend jaar komen we om kwart over zes, ipv kwart voor zeven, dat beloof ik!

Groet,
Rob de Winter

Anoniem zei

Hallo Ineke
Wat een mooie wandeltocht is dit.
Herken hier heel veel in, heb zelf op zuid gewoond.
Dus komt het mij allemaal zeer bekent voor.
Zoals de voetgangerstunnel,waar heel veel voetstappen van mij liggen.
Geweldig zoals je het weer hebt beschreven.
Groeten,
Jan

Tiny zei

Ineke,

Leuk dat je ook nog steeds wandelverhalen schrijft. Helaas is mijn blog vorig jaar uit de lucht gegaan.
Ik ben bezig met een nieuwe blog onder de naam tinykouters.blogspot.com Kom eens kijken.
Wil je de link op je website ook aanpassen?

Tiny