Totaal aantal pageviews

maandag, september 04, 2017

Wereldhavendagen 2-3 september 2017 / 29 km


Dit weekend staat in het teken van Rotterdam omdat daar de jaarlijkse Wereldhavendagen worden gehouden en ik heb daar twee dagen gewandeld.
Zaterdag trekken Hans en ik erop uit, met de metro naar Rotterdam. We willen de Wereldhavendagtocht lopen die ook jaarlijks wordt georganiseerd door BoTu, de Wandelvereniging Bospolder Tussendijke. Het startbureau is aan te lopen vanaf de metro.
Na een babbeltje met Dick melden we ons aan en kunnen dan op pad gewapend met een uitgebreide routebeschrijving die we niet echt nodig hebben, er is dusdanig gepijld dat je ze zelfs vanuit een helikopter kan zien......aldus de vrijwilliger aan de inschrijftafel!
Het belooft een zonnige dag te worden, ik heb geen jas aan maar als we de Schiedamse weg oplopen is het best fris. Gelukkig komen we al snel in de zon.
Langs de Lage Erfbrug richting Erasmus MC. Hans neemt foto's ervan omdat het ziekenhuis zoals die nu bestaat afgebroken gaat worden de komende twee jaar, ze zijn al heel lang bezig om een nieuw ziekenhuis te bouwen en dat is bijna klaar.

Langs het Natuurhistorisch museum en de Kunsthal lopend komen we langzamerhand dichtbij het centrum van Rotterdam. Het museum Booijmans van Beuningen lopen we voorbij en zo de stad in langs de Blaak richting het Maritiem museum. Daar is het behoorlijk druk en twijfelen we over de afstand die we gaan lopen: 12 km of 17 km? Na enige aarzeling kiezen we voor 12, de kilometers van Ede zit Hans nog in de benen.

Het is inmiddels tijd geworden voor een bakkie en bij het Mainport hotel is er een plekje in de zon vrij dus nemen we hier even pauze. Lekker bijkomen met een heerlijke cappuccino.

Vervolgens lopen we een klein stukje langs de Erasmusbrug langs een zingend Shantikoor en lopen we er onderdoor om aan de andere kant uit te komen, de drukte in. Want druk is het met veel belangstellenden voor de Wereldhavendagen. Die worden elk jaar georganiseerd in het eerste weekend van september om de mensen voor te lichten over het werk in de haven, en jonge mensen te motiveren voor een baan in de havensector. De grote schepen die aan de walkant liggen zijn voor het publiek geopend vandaag. Er staan veel kraampjes van havenbedrijven en kraampjes met allerlei lekkers om te proeven en te kopen. De Veerhaven is ook één en al bedrijvigheid en het tempo is hier ver te zoeken, we moeten stapvoets lopen. Maar dat is niet erg, we genieten er wel van.

Als het tegen lunchtijd loopt krijgen we trek in een gehaktbal van de Ballentent, die is vlakbij. Gelukkig zien we net een paar mensen vertrekken, er is een plekje vrij langs het raam. Zo hebben we heerlijk uitzicht op de bedrijvigheid langs en op het water.
Ineens zien we een kolossale veerboot van P&O die vandaag de haven aandoet. Wat een imposant gezicht is dat! Fototoestellen en mobieltjes maken nu overuren.....

Na de lunch vertrekken we weer richting finish, maar eerst komen we langs de voet van de Euromast, de Reus van Rotterdam genoemd. Er staat een gigantische rij voor de ingang maar wij lopen door. Ik heb een sanitaire stop nodig, daarvoor lopen we richting het ziekenhuis, dat is een klein stukje om.....

Opgefrist lopen we het Loydkwartier in, langs de "pluk-je-kaal-straat" eeeeuh de Puntegaalstraat. Hier staat het voormalige belastingkantoor maar nu zitten er appartementen in. Helaas is het een beetje saai lopen zo langs die flatgebouwen, voormalige pakhuizen die omgetoverd zijn tot appartementen. Maar we hebben ook uitzicht op het water, dat dan weer wel. Ik zet een groot jacht van de Marine op de foto die versierd is met vlaggetjes.

Met het zicht op "Scheepswerf de Delft",Scheepswerf lopen we richting Delfshaven. Daar maken we nog een paar rondjes om de vele watertjes en bruggetjes wat dit gebied rijk is, en stevenen we af op de finish. Het laatste gedeelte gaat over het Dakpark een leuk stukje aangelegd natuur. Bij de finish aangekomen melden we ons af, de bureaulist zegt: tot morgen en ik zeg: ja is goed! Morgen, zondag ga ik hier weer een stukje lopen maar dan de 17 km!

Zondag is de route nagenoeg hetzelfde alleen de extra lus naar de Oude Haven, de Willemsbrug, het Noorder eiland en de Erasmusbrug zit er nu bij. En hoewel Rotterdam mijn thuisstad is, ontdek ik steeds weer nieuwe dingen zoals het monument vlakbij het Poortgebouw ter nagedachtenis aan de gevallenen, vooral kinderen, in de oorlog 40-45!
Het staat er al een tijdje maar ik ben er altijd aan voorbij gelopen.....vandaag dus niet.

Ik wil BoTu bedanken voor de perfecte organisatie van deze wandeltocht(en), het was een heerlijk weekend en ik kan weer 29 km bijschrijven in mijn boekje!

Klik hier voor meer foto's

Geen opmerkingen: