Totaal aantal pageviews

vrijdag, september 08, 2017

SOP Sassenheim 6-9-2017 / 25 kmWoensdag is voor mij een ongebruikelijke dag om te lopen. Maar deze wandelingen worden alleen maar op de woensdag gelopen, de zogenaamde "SOP"-tochten. En SOP staat voor Samen Op Pad. Dat zijn groepswandelingen, je start en finisht allemaal tegelijk. En dat is een hele andere loopervaring dan mijn gebruikelijke rondjes! Wel heel leuk, want de route is niet gepijld, voor en achter de groep loopt er iemand mee van SOP die de weg wijst en iedereen bij elkaar houdt.

Dit keer start de route vanuit Hotel Van der Valk in Sassenheim, Monique heeft de route uitgezet. Als ik die ochtend aankom na de spits drukte op de weg overleefd te hebben, zit ze al te wachten achter de inschrijftafel. Ik besluit later ook een stempelboekje te kopen van deze tochten, ik ben van plan wat vaker op woensdag te gaan lopen.
Ik krijg ook al meteen de vraag wat ik wil drinken.....eeeuhh....nou eerst maar effe aanmelden hoor! Ik ga met mijn koffie aan een tafeltje zitten, even bijkomen van de rit......ik ben gewend om in het weekend te rijden, dat is toch anders!
Voordat de wandeltocht begint, precies om 10.00 uur, worden er nog mensen in het zonnetje gezet vanwege het aantal gelopen tochten, Diny voor 72 keer, en Joost voor 192 keer. Allebei krijgen ze een certificaat uitgereikt. Er lopen dit keer 50 deelnemers/-sters mee, een aantal bekenden van mij zijn erbij!

Na het startsein lopen we gezellig keuvelend richting Warmond. Ik raak aan de praat met Jaqueline die haar eerste SOP-tocht loopt, ben benieuwd hoe ze het gaat vinden!
We lopen eerst een flink stuk langs de autoweg A44 om vervolgens aan te komen bij
Ruïne Warmond. Er lopen ook heel veel kippen rond valt me op, en ik zie zelfs een waarschuwingsbord: attentie loslopende kippen! De wandelgroep lijkt ook een beetje op kippen, er wordt heel wat afgekletst!

Als we er bijna 5 km op hebben zitten komen we bij een wagenrust, door Monique geregeld. Hier kunnen we even op adem komen met een pakje drinken en wat lekkers voor de liefhebber. Dit duurt maar 10 minuten en dan klinkt het fluitje weer, we gaan op pad! Na ongeveer 200 meter horen we achter ons dat we verkeerd lopen, we lopen eerst achterop maar nu voorop. En dan hoor ik twee dames zeggen dat ze een sanitaire stop gaan doen, en ik heb daar ook wel oren naar.....dat doen we bij een fietsenwinkel waar we van het toilet gebruik mogen maken, waarvoor dank!

En iedereen wacht op ons, dat is wel de bedoeling, het is dan ook een groepswandeling! Dan lopen we voor de tweede pauze naar het centrum van Leiden, langs het huis van Rembrand van Rijn en langs de molen De Put. En via vele bruggetjes komen we dan eindelijk op de markt aan, waar we zelf een rustplek mogen zoeken tussen de vele horeca tentjes hier. Maar eerst kijk ik mijn voet na, er zit iets niet lekker maar we hebben maar een half uur de tijd! Dat is dan het "nadeel" van een groepswandeling, dat je niet kan doen wat je wil, trainen op rusten is er hier niet bij.
Na de pauze in de Waag gaan we weer verder richting Poelgeest en een mooi stuk natuur. Zelfs de schapen hebben zin om met ons mee te lopen, en ook een paar ganzen vinden we op ons pad met bovendien heel wat dierenpoep! Langs een levensgroot waterrad lopen we richting de tweede wagenrust van Monique waar we getrakteerd worden op een pakje drinken en een reepje voor de liefhebbers. Ik zie een laag stenen afscheiding van een tuin en ga eventjes erbij zitten. Dit duurt ook maar 10 minuten!
Nog 4 kilometer tot de finish waarbij we langs het huisje van Jan Steen lopen, en zijn borstbeeld staat aan de overkant. En Huis te Warmond wat net een klein kasteel is, echt prachtig om te zien. Een doorkijkje, waarbij een leuk bootje de achtergrond siert zet ik nog op de foto en dan zijn we er bijna want ik zie een grote pijl: station. Daarmee wordt het treinstation van Sassenheim bedoeld zodat sommige wandelaars vanaf hier naar de trein kunnen lopen, dat scheelt. Om vier uur is de finish in zicht en ik meld mij af. Ik bedank Monique voor de mooie en afwisselende tocht, koop een stempelboekje en neem afscheid van mijn wandelmaatjes. Dit was weer een heerlijk dagje buitenspelen! En Jaqueline vond het leuk, zij koopt namelijk ook een stempelboekje!


hier nog meer foto's

1 opmerking:

Babs zei

Moet je dan echt snel wandelen of is dit ook te doen voor trage wandelaars zoals mij? Hier je heb je euradax of zo iets, maar die gaan vrij snel.