Totaal aantal pageviews

zondag, augustus 27, 2017

Edese 4 daagse 23-8 t/m 26-8-2017 / 4x20 km


Voor deze vierdaagse gaan Hans en ik logeren in Ede, bij een leuke B&B in de buurt. Dit doen we al een aantal jaar en dat bevalt ons heel goed! Jan en Alice van de Boskamp heten ons weer hartelijk welkom als we daar op dinsdagavond arriveren. De start van de 4daagse is woensdagochtend.
Het is een van de mooiste vierdaagsen van Nederland en we zijn vol verwachting wat ons wordt voorgeschoteld. We zijn er inmiddels al mee bekend dus we weten het wel zo ongeveer: veel bos- en zandpaadjes en onverharde wegen. Het weer zit ons alleszins mee, er wordt voor de komende dagen geen regen verwacht. We zijn er dan ook goed op gekleed: korte boxen en een topje, meer is er niet nodig. Oh ja, een petje en een zonnebril tegen de felle zon. Maar omdat we veel door de bossen zullen lopen, is dat niet echt noodzakelijk.

Wekerom


De eerste dag is de dag van Wekerom, en dat wil zeggen dat de grote "zandbak" in de route zit. De route is goed gepijld, eigenlijk is de routebeschrijving niet nodig, behalve dan om de pauzes te bekijken en op welke afstand deze zitten. Altijd handig!
We vertrekken vanaf de startlocatie de Schuilplaats, een mooie plek voor een startbureau, lekker ruim en een grote parkeerplaats. Die hebben wij de eerste 2 dagen niet nodig, de B&B zit op loopafstand. Na een praatje met Trudy die zoals vanouds weer aanwezig is en met de routebeschrijvingen klaar staat, gaan we op pad, meteen al de bossen in! Het is heerlijk koel en de pas zit er lekker in. We maken nog een foto van mij bij een maisveld, ik kom er zogenaamd uit. Vaak een uitgelezen "plasplek" voor mij maar nu even niet!
Tot we bij de eerste rust komen, verzorgd door Veluwezoom Catering. Er staan genoeg bankjes dus we nemen even de tijd voor een bakkie en maken ons op voor het zwaarste maar mooie deel van de route: het Wekeromse zand.
Het is dit keer echt ploeteren door het mulle zand, maar dit stukje is echt de moeite waard, het is er heel erg mooi! Zo stil ook......wat een verschil met de Randstad waar wij vandaan komen!

We komen nog langs een aanduiding van het "middelpunt van Nederland"

Bij de volgende rust op 12 km zijn we wel even toe aan een flinke break, Hans heeft trek in een snack en gaat daarvoor in de rij staan. Het terras is gelukkig grotendeels in de schaduw en we rusten hier lekker uit van de inspanningen. De rust is op landgoed de Scheleberg, er staan leuke vakantiehuisjes eromheen. Na de rust vergapen wij ons aan al die mooie stulpjes, het zal allemaal niet goedkoop zijn!
De uitzichttoren De Koepel is open, maar wij hebben de puf niet om naar boven te lopen en ik kijk mijn voeten even na, giet al het zand eruit wat ik opgeschept heb in de zandbak van het Wekeromse zand.

Op weg naar het eind van de route komen we nog bij een derde rust die eigenlijk niet nodig is, maar het is een leuke plek, de Goede aarde. We gaan eventjes in de leuke tuin zitten om wat te drinken en een sanitaire stop. Het is nu nog drie kilometer naar de finish. Daar komen we na ruim 20 km aan en melden ons af, we krijgen meteen een kaartje mee voor de volgende dag, de dag van Renkum! Vanavond gaan we de stad in om te eten bij De Verleiding.

Renkum
Na een uitgebreid ontbijt vertrekken we weer te voet naar het startbureau, een praatje met Trudy en een routebeschrijving in ontvangst nemend vertrekken we weer voor de tweede dag. We bekijken de verdeling van de rusten, op 7,4 de Panoramahoeve en op 14,9 de Veluwezoom catering dus een goede verdeling.
Na een paar kilometer door de bossen, het is heerlijk weer maar nog wel fris, komen we bij de Cougartank waarvoor ik weer een pose maak voor de foto, inmiddels ook een traditie geworden.

Als we bij het uitkijkpunt komen waar ik meestal aan voorbij loop, wil ik deze keer eens gaan kijken en we maken er een foto van.
Het is nog steeds heerlijk wandelweer, en een kleine salamander laat zich even zien, zich warmend aan de zon. Hans maakt er een foto van, want wanneer kom je nou salamanders tegen op een wandeltocht?

Bij de eerste rust, de Panoramahoeve is het lekker rustig, we nemen hier even de tijd voor een bakkie met iets lekkers. Helaas is het mij te zoet, ik laat de helft staan maar desalniettemin genieten we hier van de rust. Op weg naar de volgende rust komen we een "raceauto" tegen, althans het is een gewone auto maar hij rijdt zo hard dat hij bijna gelanceerd wordt als hij over een verkeersheuvel gaat. Even later zien we hem de bocht nemen met slippende wielen, die bocht moeten wij ook nemen. Daar staat hij stil en een wandelaarster buigt zich naar het openstaande raampje van de auto. Even denken we dat hij haar aangereden heeft, maar nee, de meneer beklaagt zich over het feit dat wij op een eigen weg lopen wat verboden is, en hij vraagt het telefoonnummer van de organisatie! Wel raar, want we lopen al jaren deze route!! Hij zegt ook nog dat het gevaarlijk is vanwege loslopende honden maar wij hebben er nog nooit een hond gezien, ook nu niet.......


De enige plaatsnaampaaldansfoto (phoe....een leuk woord voor scrabble!) is in Bennekom en daarmee ook de enige bebouwde kom van vandaag.
Vanaf de rust spreken we nog een tussen-rustmomentje af, maar elke keer als we een bankje zien, is deze bezet! Ik ben er best wel een beetje klaar mee.....het Hoekelumse landgoed waar ik twee bankjes weet zijn ook al bezet. Een dame die voor ons loopt, neemt het laatste bankje in bezit, dan maar doorlopen naar de rust.
We lopen over het psychiatrisch terrein van Karakter, waarna we bij de laatste rust van vandaag komen van de Veluwezoom Catering. Maar voordat we daar kunnen gaan zitten, staan we vrij lang te wachten voor een spoorwegovergang en zien Diny en Alfred al zwaaien naar ons. Zij staan te wachten om ons kaartje te kunnen knippen!
Hier nemen we ook weer even de tijd voor een lekker bakkie koffie. Hehe even bijkomen hoor! Het valt me zwaar vandaag want het is in mijn rug geschoten: spit! Gelukkig heb ik genoeg pijnstillers bij me en met lopen heb ik weinig last want bewegen is beter dan stilzitten met spit heb ik gelezen op google!
Na deze rust lopen we door tot de finish waar we ons weer afmelden na ruim 20 km. Ik verheug me alweer op het avondeten bij Resy's een heerlijk restaurantje vlakbij de B&B!

Otterlo

Deze dag is de dag van de ontmoetingen en leuke gesprekken, de leuke rustpunten en uitzichten. We gaan dit keer met de auto naar het startbureau omdat we na het lopen naar Sauna de Veluwe rijden in Lunteren. Maar zover is het nog lang niet, eerst nog 20 km wandelen! En ik scoor nog een leuk paars wandelshirt met achterop de tekst "Edesevierdaagse", een leuke herinnering aan deze week.

Het is nog steeds prachtig weer, de weg naar de eerste rust gaat over zandpaden en bospaden overdekt met wortels van de bomen die langszij staan waardoor het flink ploeteren is! En na al twee van dit soort wandeldagen is het best zwaar. Onderweg komen we het Belgische hondje Das en zijn baasjes tegen. We raken in een geanimeerd gesprek. Het hondje wordt afwisselend gedragen of rijdt mee in zijn wagentje. Het wagentje gaat altijd mee op hun wandelingen en ineens breekt er iets af waardoor het lopen met de wagen nog zwaarder wordt! Ik ben blij dat ik die wagen niet hoef voort te duwen maar kennelijk heeft het hondenbaasje er geen moeite mee! Al kletsend komen we bij de rust van de Veluwse zoom aan en na een knuffel van Diny die ons kaartje knipt gaan we er lekker bij zitten. En dan komen Elly en Fred eraan en gaan naast ons zitten. We kletsen wat af en zo zitten we geruime tijd voordat het weer tijd is om te vertrekken. Geeft niks, we hebben de tijd en we trainen op rusten vandaag!

We doorkruisen het gebied van Planken Wambuis om vervolgens, na vele bos- en zandpaadjes aan te komen bij de tweede rust, Boerderij-theeschenkerij Mossel. Een hele fijne plek, eventjes bijkomen in de schaduw. Het is een zware dag vandaag en ik kom niet goed in mijn ritme.....misschien ook door de rugpijn. Ik had ook een pijntje in mijn teen, dat bleek een oude blaar die open is gegaan maar met een pleister is dit verholpen. Met een lekkere courgettesoep nemen we lekker de tijd voor de rust.


Na de rust gaan we het mooie heidegebied in en komen langs wat keien in het veld. Morgen komen we hier ook en dan maken we er een foto van, het is een kunstwerk. Als tip wordt genoemd het uitzichtpunt de Valeberg, we nemen daar ook een kijkje. Een adembenemend uitzicht is onze beloning.
Het lopen is erg zwaar, over vele zand- en bospaden en als ik een heuvel zie waar ik eerder op gerust heb, gaan we er dankbaar zitten. Het is gelukkig niet al te warm want er is geen schaduw. We hebben daar een mooi uitzicht en in de verte zien we een kudde schapen. Als we er later langslopen horen we dat het een dubbele kudde is van wel 660 schapen! Een schaapje maakt zich los van de kudde om te drinken.


Het laatste deel van de route voert ons over fietspaden en gezien het mooie weer zijn er vele fietsers waar we voor opzij moeten. Helaas zijn er geen gescheiden wegen en delven wij wandelaars het onderspit! Dat maakt het lopen er niet ontspannender op, elke keer weer in de berm springen voor een paar fietsers!
Na de finish melden wij ons weer af en krijgen een kaartje voor de laatste dag, maar eerst rijden we naar de sauna, lekker ontspannen! Morgen dag vier de dag van Reemst.

Reemst

Vandaag rijden we weer naar de startlocatie omdat we meteen na de finish naar huis rijden. We nemen afscheid van Alice en Jan en als Hans een plekje voor de auto zoekt meld ik me vast aan.
Ik maak even een praatje met Trudy en Tina die het na een knieoperatie weer gaat proberen. Later komen we haar onderweg weer tegen en zo te zien gaat het haar goed af. De route voert ons langs de Kreelse plas dat als tip staat aangegeven en de plas van Gent maar allebei laten we dat aan ons voorbij gaan.
Na 7 km ploeteren, ik zit nu echt in een dip waar ik niet uitkom, komen we eindelijk aan bij de rust, boerderij en theetuin Mossel. Eerst hebben we nog een foto gemaakt van elkaar bij de stenen.

Bij Mossel is er nog voldoende plek in de schaduw ondanks de drukte, want vandaag is er ook een 40-km route te lopen en er zijn veel fietsers die hier ook een pauzeplek hebben. En het is weekend. Veel mensen zijn vrij. Hier nemen we een lekkere cappuccino en ik een suikervrij hazelnootijsje, dat smaakte verrassend goed!
Helemaal opgefrist maken we ons op voor het laatste stukje naar de volgende rust bij Juffrouw Tok, ook al een begrip tijdens deze vierdaagse. Maar voordat we hier aankomen eerst nog een aantal km's bos en heide. Op het uitkijkpunt bij Planken Wambuis nemen we een paar selfies, het is er wel druk we kunnen niet echt zitten. Dan maar verder.

De Ginkelse heide ligt te blaken in de zon, en wij mogen eroverheen lopen. Hier zien we weer een schaapskudde en twee herdershondjes die de boel in het gareel houden. Prachtig om te zien!



Onderweg naar de finish komen we Marieke nog tegen en we kletsen wat, haar tempo ligt beduidend hoger en ze gaat weer verder. Tot aan de finish is het nog even buffelen, maar de beloning is snel daar als we eindelijk bij de finish aankomen. We melden ons weer af en gaan er even bij zitten met een glaasje fris. Ik krijg een viertje en Hans zijn tweetje, en kletsen nog even na. Dit zou de laatste keer zijn geweest, maar er zijn geruchten dat het misschien toch weer wel doorgaat volgend jaar. We hopen er wel op en anders vullen we onze week in Ede anders in. Na nog een leuke finishfoto van mij met Inez en Diny van de organisatie nemen we afscheid van elkaar. Heb genoten van deze (zware) editie en ik hoop er volgend jaar weer bij te zijn!!!


klik hier voor meer foto's

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Ineke,
Wat heb je een superleuk verslag geschreven van deze mooie 4-Daagse!
Ik hoop ook dat er een doorstart komt, dan hoop ik eindelijk alle dagen mee te kunnen doen. Nu was het slechts 11 km op zaterdag.

groetjes,
Margriet

Anoniem zei

De Veluwe geeft als herinnering alleen maar een glimlach ........

Ineke Hutters zei

Hou eens op zeg met die onzin!