Totaal aantal pageviews

zondag, april 23, 2017

Zeemansloop 22-4-2017 / 40 km


De Zeemansloop start traditiegetrouw vanaf de Visafslag in Scheveningen. Ik ga zaterdag ochtend heel vroeg op pad om daar samen met nog vier wandelvrienden te lopen, de 40 km route! Als ik op de plaats van bestemming aankom staan er nog weinig auto's en ik kan heel riant vlakbij de start parkeren....

In de kantine van de visafslag is het nog erg rustig maar mijn wandelvrienden zitten al bijna startklaar om te vertrekken en nadat ik ingeschreven ben gaan we op pad. De weersvoorspelling is gunstig maar ik vind het nog vrij fris, er staat een harde wind!

Het tempo zit er al goed in, en de Scheveningse straatjes volgen elkaar snel op. De route zou een iets andere zijn dan die van vorig jaar, bij het Indiemonument gaan we nu niet rechtsaf maar linksaf en het pad gaat steil omhoog! Ik herken de omgeving van de Lightwalk die we vorig jaar december gelopen hebben.

We lopen langs Madurodam en een stukje langs de Waalsdorpervlakte. Na 8,6 km is er een rustmogelijkheid bij camping Duinhorst. Ik heb er nog niet echt behoefte aan maar sommigen van ons wel dus we besluiten eensgezind hier een (plas)pauze te nemen met een bakkie. We gaan lekker onder het afdakje zitten buiten want de sigaren komen op tafel, het zonnetje schijnt dus het is geen straf om buiten te zitten al is het nog wel fris.....
Het is maar goed dat we hier gepauzeerd hebben want koffiehuis 't Buurtje is nog lang niet open!

Vervolgens komen we in de duurste straat van Nederland, de Konijnenlaan, met zijn kapitale villa's! We kijken onze ogen uit. Er zijn zelfs een paar huizen in aanbouw. We maken ook nog even tijd voor een paaldansmomentje bij het bord Wassenaar.

Onze tweede rustpauze is in Paviljoen de Klip. Annika en ik raken wat achterop en denken de rust te zien tussen de bomen maar als we wat dichterbij komen zien we een andere naam staan, niet de Klip. Even later krijgt ze een appje van Maike dat ze in de Klip zitten en op ons wachten. Uiteindelijk komen we daar toch aan en kunnen weer lekker buiten zitten. We hebben er nu bijna 16 km op zitten.

We lopen richting Katwijk maar gelukkig nu niet vlak langs de autobaan maar een stuk parallel. Helaas komt er wel snel een eind aan dit pad en moeten we toch langs de weg gaan lopen, maar we hebben gespreksstof genoeg dus het is niet onaangenaam lopen, de kilometers vliegen onder de schoenen door!

Even later komen we in het duingebied "Pan van Persijn" dat bekend is vanwege de Kippenloop die ook altijd in deze omgeving is. De parkeerplaats waar de "kippenpotenrust" altijd is, is nu helemaal verlaten.

De zand- en schelpenpaadjes volgen elkaar snel op, het parcours is nu niet meer vlak en de beenspieren moeten flink aan de bak! De lucht is ineens donker aan het worden en de eerste spetters vallen. Ik denk het zonder poncho aan te kunnen maar doe hem toch maar aan wat in de harde wind niet meevalt!
Als we na 1,5 uur lopen toe zijn aan een rust zien we daar het vlaggetje van Paviljoen de Duinen, daar is de volgende rustpost. Helaas kunnen we niet al te lang buiten zitten vanwege de regen, het afdakje is te klein.

Na de rust vervolgen we de route die nog steeds niet vlak is. We zien zwarte plastic doeken ter bestrijding van de zwarte Engelbloem, een giftige soort. En een oude man is bijna in zijn blootje aan het hardlopen!! Ieder zijn ding hoor, maar het is geen gezicht!

Even raken we weer het spoor bijster, moeten we nu het trappetje op naar boerderij Meyendaal of over het pad? We kiezen voor het pad en zijn blij als we daar aankomen, de kilometers beginnen te tellen. Op dit moment hebben we wel zin in een rust en kunnen een plek vinden achter de boerderij. De zon is inmiddels weer gaan schijnen en het is genieten op het stille terras! Het valt ons op dat we erg weinig wandelaars tegenkomen, zouden ze allemaal in Geldermalsen zijn, bij de Bloesemtocht??

Na deze heerlijke onderbreking hebben we nog 10 km tegoed om bij de finish aan te komen. Het plan is om nog een keer te pauzeren bij de Watertoren, 3,5 km verder.
Onze wandelmaatjes zitten al heerlijk in de zon onder het genot van een ijsje en andere versnaperingen als wij erbij komen zitten. De wind is echter nog best fris, dus we blijven niet al te lang zitten, de finish lonkt!

We bereiken de boulevard van Scheveningen voor de laatste km's. Het is er druk met toeristen en dagjesmensen en hebben de wind in de rug. Het is zo aangenaam lopen en we genieten van de zee en de omgeving. Bij de vuurtoren gaan we richting Visafslag en bij de finish aangekomen melden we ons af en krijgen een bootje als beloning. We zijn 9,5 uur onderweg geweest met vijf(!) pauzes!
Als afsluiter gaan we nog een lekker visje eten bij Simonis, waar het een drukte van belang is! We moeten even in de rij staan maar dan heb je ook wat! We vinden zelfs een plek om te zitten, op dezelfde plek als twee jaar geleden! We genieten nog na van de dag en als we alles verorberd hebben nemen we afscheid van elkaar.

Met een voldaan gevoel rij ik terug naar huis, via een omweg want er zijn wegwerkzaamheden, waardoor ik er iets langer over doe om thuis te komen.
Ik kijk terug op een heerlijke wandeldag, ik heb genoten van de route en van het gezelschap. Bedankt Maarten, Maike, Annika en Jan voor de gezelligheid en het lachen!


klikkerdeklik voor meer foto's

1 opmerking:

Anoniem zei

Hallo Ineke,

Prachtig verslag heb je geschreven over de zeemansloop.

Heel veel punten zijn voor mij herkenbaar.

Zoals altijd weer heel goed geschreven.

Groeten,

Jan