Totaal aantal pageviews

zondag, november 20, 2016

RS80 Wassenaar 19-11-2106 / 25 km

Zaterdagochtend rij ik naar Wassenaar. In de kantine van v.v. Blauw-Zwart is het startbureau te vinden van RS80 die weer een winterwandeling voor ons in petto heeft. Na een voorspoedige reis parkeer ik de koets op een grasveld vlakbij het sportpark. Op googlemaps had ik al gezien dat er genoeg parkeergelegenheid is. In de kantine is het al aardig druk en zie een aantal bekende wandelaars waar ik een praatje mee maak alvorens ik me aan ga melden voor 25 km. De routebeschrijving wordt precies om 9.00 uur uitgedeeld dus daar wacht ik nog even op.

Als het startsein is gegeven gaan we op pad richting het duingebied de Klip. In deze tijd van het jaar hebben de bomen een prachtige herfstkleur en hier kan ik erg van genieten. De omgeving is mij enigszins bekend want hier heb ik regelmatig een wandeltochtje gelopen. Het is een mooi duinlandschap van 2750 ha groot, we lopen over glooiende wandelpaden wat het lopen best inspannend maakt. We hebben genoeg gespreksstof en dan zien we alweer snel de rustlocatie opdoemen, boerderij Meijendel. We hebben er nu 8,3 km op zitten. Het is er lekker druk en warm, het haardvuur is aangestoken.
Mieke en haar vriendin zitten er ook en ik ga even bij hen zitten voor een praatje, en als zij even later weer verder gaan zie ik een plekje bij het haardvuur vrijkomen. Daar geniet ik van de pauze met een heerlijke cappuccino. Ik zie de pijlophalers binnenkomen.....jeetje we moeten nog opschieten ook! Zitten we nu al zo lang??

Na de rust vertrekken we weer de duinen in maar nu zijn de wegen niet verhard maar zanderig en heuvelachtig. Mijn beenspieren krijgen het goed te verduren! We genieten van de vergezichten en soms verschijnt er een regenboog.
We horen de zee in de verte, volgens de routebeschrijving gaan we een stukje strand op. En net als ik er een beetje klaar mee ben met die zandpaden zien we de strandopgang en kunnen we genieten van het uitzicht op Scheveningen, we zien de pier in de verte.
Met de wind in de rug en lopend over het verharde zand (gelukkig is het nu laag water) lopen we ruim twee kilometer over het strand alvorens weer via de duinopgang bij Meyendelse slag omhoog te lopen.
Als we bovenkomen moet ik eventjes uithijgen op een bankje! Een man komt aangelopen zonder sokken en schoenen, die blijkt in de branding gerend te hebben. Ik vraag aan hem: is dat niet erg koud?? En hij antwoordt: ijs- en ijskoud!! Nou......mij niet gezien, ik hou mijn schoenen en sokken liever aan! Even later loopt hij ons hardlopend voorbij.
Hierna gaan we weer de bossen in, om na twee kilometer weer bij het Pannenkoekhuis aan te komen. Vanaf hier is het nog 8 kilometer naar de finish maar we gaan toch nog eventjes een bakkie doen en ik ga naar het toilet.

En weer komen we de pijlophalers tegen die gelijk met ons naar buiten lopen. Wij blijven ze net voor als we de route vervolgen. We lopen een stuk door de bebouwde kom van Wassenaar. Hier staan de mooiste huizen! Prachtige oprijlanen en tuinen zijn hier te bewonderen.

Als we de ingang van Duinrell in het zicht krijgen weet ik dat de finish niet ver meer is. En ja hoor, na nog een klein stukje bos zie ik de ingang van het voetbalveld weer verschijnen. We zijn precies om 16.00 uur binnen en zijn ook de pijlophalers vóór gebleven. We melden ons af en babbelen nog even na met drankje.

Ik neem afscheid en stap met een voldaan gevoel in de auto. Het was een heerlijke wandeldag, wel fris met maar één flinke regenbui en verder prima wandelweer!

Nog een paar foto's klikkerdeklik

1 opmerking:

Anoniem zei

Hallo Ineke,

Je hebt een druk weekend gehad in ieder geval heb je twee mooie tochten gelopen.
Omgeving duingebied Wassenaar ken ik heel goed, veel gewandeld.
Het verslag is weer heel duidelijk en helder geschreven, fantastisch.
Ik herken in het verslag heel veel van de omgeving.

Groetjes,
Jan