Totaal aantal pageviews

zaterdag, juni 04, 2016

Molenwaardtocht 4-6-2016 / 20 km

Vandaag gaan Hans en ik een stukje wandelen in Kinderdijk. Daar wordt door de wandelvereniging Kinderdijk een tocht uitgezet van wel 7 afstanden, wij kiezen voor de 20 km route. Het beloofd een mooie dag te worden dus de korte box kan aan en een luchtig truitje en zo gezegd zo gedaan, stappen we vanochtend in de auto op weg naar het startbureau aan de Molenstraat in het partycentrum de Klok.
Het parkeerterrein is groot maar desondanks kunnen we net een plekje vinden, er is een flink stuk afgezet voor bussen, kan je nagaan hoe populair deze tocht is! Vooral bij Belgen....... In het startbureau aangekomen melden wij ons aan en na een toiletbezoek kunnen we van start, gewapend met een uitgebreide routebeschrijving.

Het eerste stuk is ruim 1,5 km lopen over de dijk en het voetpadgedeelte is smal en dat loopt niet erg prettig want we moeten steeds voor de langsrijdende auto's uitwijken! Gelukkig komt er een einde aan en lopen we het natuurgebied in en is het alweer snel tijd voor een Brugmomentje. Die zullen vandaag vaak voorkomen want we lopen in waterrijk gebied! Daarom staan hier al die molens, om het overtollige water weg te pompen naar de rivier de Lek. Als we bijna aan het einde van de tocht komen zullen we langs al deze molens lopen maar zover is het nog lang niet!
We krijgen een mooi natuurgebied voorgeschoteld en dat heeft ook een mooie naam: Lammetjeswiel. We genieten hier van de rust en de leuke paadjes die ons langs een scoutinghonk leiden. De jonge scouts zijn er druk in de weer, sommigen zitten op een brugleuning als wij uit het gebied lopen, de bewoonde wereld weer in. Saaie flats zijn dat wel! Via een winkelgebied en door de wijk lopend komen we na 6,2 km aan bij de eerste rust, een kantine van de plaatselijke schaatsbaan. Hier houden we even een kleine pauze, het is er benauwd warm maar buiten is geen plek meer dus vooruit dan maar.......

Na de koffie vertrekken we weer en zien dat de tweede rust ook weer hier is, we lopen straks een "heen-en-weertje". Dan arriveren we in het Alblasserbos en weer is het genieten van al dat natuurschoon en vooral de stilte! De randstad is dichtbij maar daar merk je hier niets van. Ook maken we vaak tijd vrij voor een Brugmomentje of een paaldansfoto als ik weer een plaatsnaambord zie.
Maar soms gaat de route langs een druk bereden weg waar veel autoverkeer is en dan is het echt opletten geblazen wil je niet aangereden worden door een wegpiraat. Ze rijden hier best hard! En er is ook veel fietsverkeer natuurlijk vanwege het mooie weer, mensen gaan er vandaag lekker op uit met de fiets!
Na ongeveer een uur gelopen te hebben is het inmiddels lunchtijd en dan zie ik een bordje met: "De kat in de wilg" en ik weet nog van de vorige keer dat ik hier liep, je kan daar lekker buiten zitten en misschien hebben ze wel een lekkere lunchkaart! Na niet al te lange tijd zie ik inderdaad een bekende uitspanning, de partyboerderij, want dat is de kat in de wilg. We zien wat tafeltjes met "gereserveerd" maar ook nog een paar vrije tafels gelukkig en we ploffen hier neer voor een uitgebreide pauze.......heerlijk toch dat wandelen! We genieten hier van de zon en de lekkere lunch. Maar.......er moet nog een gedeelte van de tocht gelopen worden dus na de lunch gaan we weer in de benen voor het slotstuk.
Maar voordat we aan het slotstuk kunnen beginnen moeten we weer eventjes bij de tweede rust langs voor de controle en niet voor een rust want die hebben we al gehad. Hier kom ik Inge en Kees tegen, zij rusten wel en wij gaan weer door voor het laatste deel van de route. Vanaf deze rust lopen we weer een stukje natuurgebied in, lekker in de schaduw! En over een leuk onverhard pad, tussen twee sloten in. Weer eens wat anders maar als je slechte knieeën hebt, niet zo fijn (ik passeer een dame die daarover klaagt).

Nu komen we aan bij de wereldberoemde molens. Deze molens staan sinds 1997 op de werelderfgoed lijst van UNESCO. Het zijn 19 molens en allen dateren ze uit 1738-1740. Het zijn 8 bakstenen windmolens, 8 met riet bedekte molens, 2 achtkantige molens en 1 wipmolen, de Blokker. Die is in 1620 gebouwd en in 1997 afgebrand maar in 2000 weer opgebouwd en sinds die tijd ook weer operationeel. De molenrijen zijn alleen te voet of per fiets goed te bereiken en wij doen dat middels een grasdijk. Dat is wel fijn want dan lopen we de fietsers niet in de weg! Het is echt genieten hier, van het mooie weer en de aanblik van die mooie molens aan het water. We maken dan ook veel foto's! Er is 1 molen open en tegen betaling te bezichtigen maar dat doen wij niet. Het is er erg druk en lopen door. Aan het eind van dit pad is een bezoekers centrum waar je ook wat kunt drinken en er staat een grote klomp buiten. Ik ga erin zitten voor een leuke foto.....
Nu zijn we helaas aan het einde gekomen van de tocht en moeten nog een klein stukje over de Molenstraat tot het partycentrum lopen. Daar melden we ons af en ik bedank de vrijwilligers voor de mooie tocht!! We hebben echt genoten vandaag maar voor Hans is (ruim) 20 km wel genoeg geweest.....
Moe maar voldaan rijden we weg vanuit een broeierig Alblasserdam. Er is onweer op komst die losbarst als we al lang en breed thuis zitten!

De volgende tocht die op het programma staat is volgende week zaterdag 25 km, de Kippenloop in Katwijk.

bekijk hier alle foto's

3 opmerkingen:

Fred van der Horst zei

Jullie hadden prachtig weer ,mooi-weer-lopers ..knipoog. Het gebied rond Kinderdijk is inderdaad fraai, errug leuk verslag vooral het stukje/ uitleg over de molens ..ben er zelf ook al regelmatig met wandeltochten langs gelopen maar had mij eigenlijk nooit zo in die geschiedenis over de molens verdiept. Toppie hoor.

Frans zei

Al die " paal " foto's werpt zijn vruchten af zie ik ....je klimt nu steeds hoger de paal in 😂
Leuke foto's Ineke 😎

marjoleintje vh pleintje zei

Erg leuk leesverslag
Wij hebben, net als U, van deze (eerste) wandeltocht super erg genoten.