Totaal aantal pageviews

zondag, juni 14, 2015

Kippenloop 13-6-2015 / 25 km

Vandaag 13 juni 2015 is het weer eens tijd voor de Kippenloop! Het is alweer een tijd geleden dat ik deze tocht gelopen heb! Hij wordt al jaren georganiseerd en in 2005 was de eerste editie. Dit is de geschiedenis van de Kippenloop, overgenomen van de website:

Op 17 oktober 2004 overleed Gijs van den Oever op veel te jonge leeftijd aan kanker. Ter nagedachtenis aan Gijs wilden twee kameraden een wandeltocht organiseren, een sponsorwandeltocht waarvan de totale opbrengst naar KWF Kankerbestrijding zou gaan. Gijs van den Oever had in Katwijk de bijnaam ‘Gijs de Kip’. Het idee voor de Kippenloop was geboren. Inmiddels is de Kippenloop uitgegroeid tot een groot wandelevenement dat duizenden deelnemers uit heel het land en zelfs omringende landen trekt. Ongeveer 200 vrijwilligers zetten zich in voor de Kippenloop.

Op zaterdag 21 mei 2005 vond voor de eerste maal de Kippenloop plaats. Ruim 1.700 wandelaars namen deel en liepen € 24.000 bijeen voor KWF Kankerbestrijding. Inmiddels is de Kippenloop uitgegroeid tot een groot en gezellig wandelfestijn. De tiende editie van de Kippen- en Kuikenloop vond plaats op zaterdag 14 juni 2014 en was een groot succes. Ruim 7.000 Kippen en Kuikens trokken naar de Zuid-Hollandse kust en wisten het fantastische bedrag van € 200.000 bijeen te wandelen, waarvan € 86.000 ten goede kwam aan KiKa en € 114.000 aan KWF Kankerbestrijding.

Ik ga zaterdagmorgen vroeg op pad om op de afgesproken tijd aan te komen in Katwijk. Door een paar vrijwilligers word ik naar de parkeerplaats geleid, het staat er nog niet helemaal vol gelukkig en ik kan met wat passen en meten in een parkeervak staan, wel met een beetje hulp......

Bij de koffietent zie ik Sandra van Facebook-vierdaagsevrienden staan en we maken even een praatje met haar, ze staat te wachten op haar wandelmaatjes, wij gaan na het drinken van een bekertje koffie ook op pad.

Richting het strand maar eerst nog even een ommetje door een stukje duingebied. We passeren de sluis en een monument voor verdronken zeevissers. Dan de boulevard op richting de eerste rustpost aan het eind van de boulevard. Daar gaan we het strand op en krijgen we een krentenbol aangeboden. Het is ook mogelijk een kopje koffie of thee te drinken maar dat doen we niet, we zijn net een beetje warmgelopen. Want het is fris en er staat een straffe wind!
Die hebben we pal tegen als we het strand oplopen richting Wassenaarse slag. De meeuwen schreeuwen ons tegemoet, zij hopen op een stukje krentenbol!

Na 9,2 km komen we aan bij de tweede post waar we een banaan krijgen en een flesje water. Hier kom ik Daniël tegen, hij ziet mij eerder dan ik hem. Ik zeg hem even gedag en dan halen we hier weer een bakkie met! Appeltaart natuurlijk, dat is traditie inmiddels tijdens het wandelen!! Het is een beetje gaan miezeren en de druppels op de ramen worden steeds groter! Dan maar even wat langer zitten......tot de bui over waait. Er zijn ergere dingen.......

Na een goed uur gaan we weer op pad, het is inmiddels zo goed als droog. De duinen in richting Katwijk terug lopen en dat is bepaald geen straf!
We kijken onze ogen uit en genieten van wat de natuur ons biedt. Het is een mooi jaargetijde, er staan veel bloemen en planten in bloei. Links en rechts ontwaren we wat vennetjes......prachtig!

De duinpaden zijn goeddeels onverhard maar goed te belopen en het is ook niet vlak dus de beenspieren krijgen het zwaar te verduren. We hebben er geen moeite mee en het tempo zit er lekker in, we passeren continue mensen die een langzamer tempo hebben.....
In dit duingebied ligt ook een tankwal uit de Tweede Wereldoorlog. Het wandelpad loopt erlangs en we maken er foto's van. Ook zien we een stukje van een tankversperring liggen, zogenaamde drakentanden.

Deze Duitse drakentandversperring (Höckerlinie) en anti-tank muur in de duinen was onderdeel van Stutzpunkt Gruppe Katwijk. Ook zijn er enkele bunkers in de tankversperring geïntegreerd. De tankversperring bij Katwijk wordt gezien als één van de mooiste van Europa.

Vlakvoor we bij de rust "met kip" op 19 km komen, lopen we een bruggetje op voor een Brugmomentje. Op deze brug komen we Jaap, Bas, Ellen, Esther en Brechje tegen. Bij de kippenrust, waar we in de rij gaan staan voor een kippenpootje kletsen we wat. Deze heerlijke kippenpootjes zijn traditie bij deze wandeltocht, en gaat vergezeld met een blikje appel Radler, erg lekker! We zoeken een plekje tussen de bankjes en dat lukt nog ook! Heerlijk, even genieten voordat we ons opmaken voor de laatste 6 km naar de finish.

We vervolgen de route langs een autoweg, dit is het saaiste gedeelte van de route. Maar na verloop van tijd gaan we gelukkig weer de duinen in, al worden we gezandstraald door de harde wind! Na verloop van tijd zien we de laatste rust- en stempelpost opdoemen waar men kippensoep en een banaan uitdeelt, maar wij besluiten door te lopen naar de finish.

Langs de boulevard is een nieuw pad aangelegd dat vlak langs de zee loopt, en aan het eind van dit pad lopen we zo het centrum van Katwijk in waar het erg gezellig is. Hier nemen we onze medaille in ontvangst en gaan we daarna nog even wat drinken en napraten in een strandtentje. Helaas is de finish niet waar de start is dus moeten we nog een flink stukje lopen naar de parkeerplaats maar dat is niet erg. Hier nemen we weer afscheid van elkaar. Het was een gezellige, mooie en leuke wandeldag ondanks het onstuimige weer! Goed georganiseerd en ik hoop dat er flink wat geld is opgehaald voor het KWF!!

3 opmerkingen:

Perry van empel zei

Wat leuk te zien dat je weer eens aan de wandel bent geweest.het is altijd leuk jou blog hier te volgen.
Ga door met de leuke verslagen en blijf aan de wandel de wandel.

Jaap Kraaijenoord zei

Goedenavond:

Leuk verslag, u had toch de bus kunnen nemen van de finish naar de parkeerplaats ? De hele dag zijn shuttle bussen ingezet vanaf de Witte Kerk naar de parkeerplaatsen.

Ineke zei

Ja Jaap, dat weet ik maar wij kozen ervoor om gewoon terug te lopen, zo ver is dat niet!