Totaal aantal pageviews

maandag, september 15, 2014

De 80 van de Langstraat - 13/14 september

Op 13-14 september ga ik de 34ste editie van de 80 van de Langstraat lopen, een Kennedymars in Waalwijk waar je 20 uur over mag doen.
Ik ben best nerveus, heb deze al wel een keer eerder gelopen en heb ervaring met andere KM's maar toch.....
Een klein tasje ingepakt voor onderweg en een iets grotere voor reservespullen, die gaat onderweg mee en kan je weer gebruiken bij de binnenrusten.
Met Carolien heb ik om 17.00 uur afgesproken op het Unnaplein waar je je startnummer op kan halen, en als ik mijn spullen in ontvangst neem kijk ik om me heen en hoor: "heee hallo!" Staan ze vlak naast me, het gezinnetje van Carolien.
We gaan op ons gemak wachten op het startsein, eerst nog even de maag vullen met wat lekkers: een patatje! De kids van Carolien eten gezellig mee, Carolien heeft al gegeten.

Als Carolien afscheid heeft genomen van haar gezin gaan we op een terrasje zitten, dezelfde als vorig jaar waar we ongetwijfeld bekenden tegen zullen komen. En ja hoor, even later zien we Kenneth zitten en gaan gezellig bij hem zitten.
En dan zien we Eric, Mirjam, Dirkje, Ron, Tjeerd (broer van Ron), Silvia en Angelique. Carola zien we in vogelvlucht, zij moest zich nog aanmelden. Bernard en Wil lopen ook maar die hebben we niet gezien. Kortom, een gezellig clubje Walkers!
We zullen allemaal wel ons eigen tempo lopen maar op de rusten zien we elkaar wel weer. Ilonka kom ik tegen bij de startplek. Het is reuze gezellig op het terras en we houden op een bierviltje bij hoevaak we "komt goed!" roepen.

Ruim voor het startsein lopen we naar het plein voor de start en dan zien we Albert en Meintsje die helemaal uit Friesland zijn gekomen om hier te lopen. Leuk dat ik ze nu in het echt zie, ik ken hen van facebook en hun wandelverslagen op www.troch-rinnen.nl
Hilariteit alom en er worden veel foto's gemaakt. Met een grote groep wandelaars worden we naar de uiteindelijke startplek geleid, en dat gebeurt best efficiënt, we hoeven niet lang te wachten voordat we een lekker tempo kunnen gaan lopen.
Het is heerlijk wandelweer, zo'n 19-20 graden en zal niet ver dalen, een jasje zal ik niet nodig hebben maar neem hem voor de zekerheid wel mee....

Het wordt al snel donker na de start om 20.00 uur en de eerste km's gaan voorspoedig. Er staat heel veel publiek langs de kant, met harde muziek en veel vuurkorven. Af en toe slaat de rook op de keel maar dat mag de pret niet drukken!
Na ruim 20 km en vier posten waar je wat te eten en te drinken kan krijgen, komen we om 23.47 uur aan bij de hoofdpost in Vlijmen. Daar is het ontzettend druk en daarom zoeken we een plekje buiten op. Hier doe ik mijn jasje in de tas, die zal ik denk ik niet meer nodig hebben, en wissel mijn schoenen om voor een lichtere versie.

Na de rust stappen we de nacht weer in richting Haarsteeg. Dit dorpje maakt er echt een feestje van, heel veel tuinen zijn versierd met als thema Holland. Ik heb er geen foto's van genomen, maar Bertus, een fervent wandelaar en fotograaf, zal ze wel gemaakt hebben. Hij loopt trouwens deze keer samen met zijn zus Diny en af en toe komen we hen ook tegen bij de rustposten.

Na 13 km zijn we weer terug in Waalwijk om 2.55 uur bij een hoofdpost en daar zegt Carolien tot mijn schrik dat ze ermee stopt omdat ze zo misselijk is! Maar als we even zitten besluit ze door te gaan maar dan op haar eigen tempo. Ron zegt hier ook dat hij gaat stoppen (knieproblemen) als hij weer terug in het centrum van Waalwijk is, daar kan je besluiten te stoppen of door te gaan. Ik loop nog een km of twee met haar mee, en dan nemen we afscheid van elkaar, ze kan mijn tempo niet bijhouden. Met pijn in mijn hart hoor, want ik had beloofd met haar mee te lopen maar ja...nu dus alleen verder........

Op 48 km zit weer een hoofdpost en daar kom ik om 6.15 uur aan en hoop ik Carolien weer te treffen, ik ga strategisch tegenover een deur zitten maar nee.......geen Carolien. Ik zie Jos en Marcel en zij zijn echt van de wereld.....ze slapen! Zeker een powernap......ik zou dat niet kunnen.
Albert en Meintsje zie ik nog vertrekken en even later ga ik ook maar weer, hoewel ik nu toch best wel moe ben, ik ben over de helft!

Het wordt langzaam lichter, en ik duik een maisveld in. Dat gebeurt regelmatig, de mogelijkheden om te plassen vind ik wat karig! En ik krijg het nu ook koud, het begint wat killer te worden....
Ik vind het nu best zwaar maar ik word gebeld door Rob die me een aantal km's begeleid door de telefoon en zo ben ik weer een paar km verder! Maar dit gaat ten koste van de batterij van mijn telefoon en de accu werkt ook niet goed meer! De volgende keer maar geen GPS aan!
De wegen zijn best lang, en saai zo zonder publiek. Een man die naast me komt lopen beaamt dat ook maar stapt weer soepel verder. Vanaf Dongen naar De Moer heb ik het niet zo naar mijn zin. Ben moe, mijn voeten branden en heb een beetje last van mijn rug. De laatste post zal in Loon op Zand zijn maar als ik van Rob hoor dat ik nog 4 km moet lopen ga ik in De Moer nog even bij een rustpost zitten, ik heb het even gehad!! Hier neem ik een heerlijk kopje thee, wat ik overigens wel fijn vind is dat je bijna bij elke post (lauwe) thee met of zonder suiker kan krijgen!
Ik pep mezelf weer op voor de 4 km tot de hoofdpost en ga op weg. Dit is wel een mooi stukje van de route, door de bossen maar wel over een verhard fietspad en maisvelden die ik weer met een bezoekje moet vereren!

Bij de laatste rust in Loon op Zand kom ik Kenneth, Silvia en Ilonka tegen, het is inmiddels 10.35 uur, en ik ga gezellig bij hen zitten, hopen dat ik Carolien hier wel nog even zie.
Ik ga mijn shirtje wisselen, daar knap ik even van op en eet een pannenkoek, van huis meegenomen (ik kan geen brood eten tijdens wandelen).
En warempel, Carolien komt er ook aan, de bikkel is toch doorgegaan! Wat een doorzettingsvermogen heeft die meid! Helaas komt ze net binnen als ik weg wil gaan en we nemen (weer) afscheid.
De laatste 14 km loop ik in een roes. Ik heb geen horloge om, mijn telefoon is min of meer dood en stap maar door en door met muziek op mijn oor! Op 73 km zit nog een laatste rust en neem daar nog een kopje thee en vul mijn flesje bij en ga naast een man zitten die commentaar geeft op de speaker die de lopers toespreekt op een hilarische manier en we kletsen wat. Hij blijkt later de laatste loper te zijn maar wat had die man een tempo! Ik zag hem nog een cafetaria induiken vlak voor de finish!

Nog 7 km en ik vlieg over het asfalt, het gaat erg lekker. Ik geniet van de mensen langs de kant die je toeroepen en zwaaien en klappen en wat een gezelligheid en saamhorigheid!! Met een grote glimlach loop ik de laatste meters naar de finish over een lichtblauwe loper (jammer.....geen rode) en neem mijn beloning in ontvangst. Ik vraag aan een vrijwilliger of hij een finishfoto wil maken. Finishtijd 14.01 uur!! Trots!!!
Na de finish ga ik nog even wat drinken om op Hans te wachten, hij staat in de file.
En ik klets daar met twee dames die me feliciteren met de prestatie. Helaas, in de auto kom ik er achter dat ik mijn shirtje heb laten liggen. Die had ik op het kussen gelegd omdat ik nogal bezweet was. Ik stuur ze wel een mailtje.....
Ik heb genoten van deze KM en ik ga volgend jaar zeker weer!!! Geen blaren, wel beurse voeten en wat stramme spieren maar dat zijn geen problemen volgens een medewandelaar! En daar ben ik het volkomen mee eens!

7 opmerkingen:

Liana zei

Wat een leuk verslag, van een topprestatie :)

Albert en Meintsje zei

Wat kan jij schrijven zeg!! TOP...en heel leuk dat we je nu ECHT gezien hebben! Groetjes Albert en Meintsje

Ikke zei

Diepe buiging ......... Wat knap weer van je .
Vierdaagse is daar bij een makie 😉

Ineke zei

Leuke reactie Ikke maar wie ben je eigenlijk????

Hans Wijnja zei

Lees het nu al. Geweldige tocht maar ook heel goed verslag. TOP.
Wil wel weer. Jij ook?

Ikke zei

Het was een hele zware wandeling de "IJssel wandeling " ;-)

Ineke zei

Oooh nu weet ik wie je bent hahaha!!