Totaal aantal pageviews

zondag, september 23, 2012

Dam tot Dam 201222 september 2012 staat al heel lang in mijn agenda genoteerd, omdat op deze dag de tiende editie van de Dam tot Dam loop georganiseerd wordt door Le Champion. Voor de 7e keer ga ik die dag richting Amsterdam samen met wandelmaatje Silvia vanaf station Alexandrium. De auto zet ik tegenover het station en duik nog even een dixie in die daar staat en open is want we gaan met de Sprinter naar Amsterdam en die hebben geen toilet aan boord!

Zo gezegd zo gedaan, wij komen aan in een zonnig Amsterdam waar het al heel druk is met wandelpubliek. Er komen ruim 15.000 wandelliefhebbers op af! In totaal ruim 16.000 maar er is ook een kleine tocht van 9 km die in Zaandam begint en eindigt.

We gaan eerst nog ff een bakkie doen op de hoek van straat richting de Dam, een heerlijke cappuccino plus koekje. Dat gaat er goed in! Nog even een toiletbezoek en dan richting de Dam voor de start. Als we het restaurant verlaten kom ik ineens de wandelgroep uit Dordrecht tegen, de Dordtse Bende! Wat leuk! Zij gaan 18 km wandelen. Silvia is haar startkaart vergeten.....en dus nog even naar de helpdesk voor een nieuwe kaart. Dat wordt snel geregeld, Sil heeft haar hubbie gevraagd wat haar startnummer is. En hoppa, Sil heeft een nieuwe kaart en kunnen we van start.

Heerlijk struinen door de straatjes van Amsterdam en winkeltjes bekijken. Leuzen als "it's not a job, it's a lifestyle" zijn er te lezen en nog veel meer! De route is dit keer verrassend ietsje anders, en het is maar goed dat er iemand van de organisatie ons daarop wijst, we hebben die pijl echt niet gezien! We komen langs het monumentale gebouw "De Waag" en de markt. Na deze kleine D-tour komen we toch weer op de vertrouwde route. We passeren de Munttoren, ook een bekend monument in Amsterdam.

En na een bijna een uurtje wandelen komen we alweer bij de eerste rust, bij de Schellingwouderbrug. De brug staat in de stijgers wegens herstelwerkzaamheden en de trommeldames hebben even pauze. Dat is jammer, hun opzwepende getrommel is altijd leuk om te horen. We krijgen hier een flesje water en een appeltje en we gaan er eventjes bij zitten om dit op te peuzelen. We gaan vandaag niet voor onze PR en het zonnetje schijnt heerlijk!

Deze tocht staat bekend om zijn vele rustpunten maar wij plakken er zelf nog eentje tussen, onze "appeltaartrust". We bereiken deze uitspanning alweer na ruim een uurtje wandelen en Sil gaat vast een plekje uitzoeken terwijl ik in de (kleine) rij ga staan voor de wereldberoemde appeltaart en een cappuccino. De dames achter de bar zijn geroutineerd snel en ik mag de consumpties met een dienblad zelf naar buiten brengen, ideaal! We genieten van de lekkernij en liggen in een deuk om de sms-jes van onze wandelmaatjes die vandaag aan het wandelen zijn op de Afsluitdijk. Eigenlijk is het meer leedvermaak want ze hebben het erg zwaar. Het is niet niks, 80 km heen en terug zonder afwisseling van omgeving. Ik moet er niet aan denken!


We vervolgen onze weg richting de tweede rust bij het Barkpad, dat dit jaar een stukje verder zit ivm de ruimte. Hier kunnen we lekker ruim zitten, er is plek zat! We krijgen wederom een flesje water. Het is hier gezellig maar we gaan toch weer snel op pad nadat ik nog een schuinstaande dixie bezoek. Brrrr....best eng zo'n wiebelding! Wel raar dat ze hier staan want aan de andere kant van het pad dat recht loopt is ruimte genoeg......

We genieten van de leuke huisjes met mooie geveltjes in Zaanse stijl, groen en wit. De bewoners hebben hun best gedaan door de route zo veel mogelijk te versieren, het ziet er allemaal vrolijk uit. Er zijn er bij die hun geluidsinstallatie buiten hebben gezet en ook mensen die hun koffieapparaat uitbuiten door koffie aan te bieden a 0,50 per kopje. Kassa!

De fotograaf staat er ook weer, maar op een foto a 6 euro zitten wij niet te wachten! We kregen ook geen kans gefotografeerd te worden want twee mensen voor ons moesten uitgebreid poseren, zeker de eerste keer dat ze hier lopen..............

De route tussen de derde en de vierde rust is vrij saai, we lopen een stukje langs de snelweg en over een industrie terrein. Maar ja, we hebben genoeg stof tot kletsen en daarom zijn we al weer snel bij de vierde en laatste rust aangekomen aan de Vredeweg in Zaandam, want we zijn ondertussen ook al in Zaandam aangekomen.

Hier krijgen we standaard een stolletje van Albert Heijn en gratis koffie. Ik heb een beetje last van mijn maag dus voor mij even geen koffie en het stolletje gaat de tas in voor later. Hier blijven we ook niet lang en het is nog maar 5 km naar de fnish. Dit is wel een leuk stukje, want je loopt een groot deel langs het water en over het water naar het centrum van Zaandam. Daar zijn de terrasje overbezet en het is er heel gezellig. En bij de finish, we komen daar aan om 15.45 uur is het ook erg druk. We missen de finishboog maar zien dan een bordje staan met "finish" en we zetten elkaar even op de foto om alvorens onze medaille in ontvangst te mogen nemen. Hij is erg mooi!


Nadat we een stempeltje voor ons boekje gehaald hebben gaan we richting centrum om een terrasje op te zoeken. We hebben wel zin in een lekker frisje. Zo gezegd zo gedaan, even na genieten van deze dag. Omdat Sil nog naar een verjaardag moet vandaag besluiten we de trein van 16.30 uur te halen. Al klunend door het winkelend publiek stiefelen we naar het station. Het centrum van de stad ligt nog steeds helemaal open vanwege een verbouwing, het is er lastig lopen zo in die drukte. Maar we komen op tijd aan en stappen wederom in een Sprinter die erg vol is. Bij Amsterdam Centraal gaan er veel mensen uit en dan kunnen we met z'n tweeen zitten tot Alexander. Daar komen we aan om 17.54 uur.

In de auto liggen mijn sandalen, heerlijk om die aan te kunnen doen, er zit een rare bobbel op mijn voet waar ik erg veel last van heb (waarschijnlijk door de nieuwe sokken?) Verder geen noemenswaardige problemen...... Om 18.30 kom ik moe maar voldaan aan in Spijkenisse. Dit was weer een dag om in te lijsten!!

De foto's staan rechts.

3 opmerkingen:

Larissa zei

Leuk verslag Ineke en misschien lukt het volgend jaar om ook eens die tocht te lopen. Dit jaar was het toch echt de KM over de afsluitdijk die op je rooster had moeten staan.

Leo zei

je hebt weer een leuk verslag gemaakt maar je zal mij, als ras-rotterdammer, never nooit niet kunnen motiveren om in 020 te gaan wandelen, MET jou niet en ZONDER jou al helemaal niet (hahahaha)

Noortje zei

Genoten van het lezen van je verslag. Ik moest aan 2 jaar terug denken toen we elkaar ontmoet hebben bij de Van Dam tot Dam tocht.
Wandelgroetjes van Noortje