Totaal aantal pageviews

maandag, september 10, 2012

Wereldhavendagtocht 2012

De jaarlijks gehouden Wereldhavendagen is altijd een hele happening. De stad is toegankelijk gemaakt voor iedereen en met name het havenonderdeel kan goed bekeken worden. Er zijn diverse demonstraties, kraampjes en er liggen schitterende schepen in de haven die ook bekeken kunnen worden.

Maar ons doel is niet het bekijken van de schepen, maar een wandeltochtje te lopen in en om de stad Rotterdam. De wandelvereniging BOTU organiseert al vele jaren deze wandeltocht voor jong en oud. Er kan 7 km gelopen worden maar ook 35. Wij kiezen voor de 15-km variant. Sabine heeft haar buurvrouw meegenomen om gedrieen deze tocht te lopen. En het belooft ook nog eens prachtig weer te worden dus wij treden aan in onze korte box!

Vanaf het metrostation Marconiplein staan er al duidelijke pijlen naar de start, de routebouwer heeft zijn best weer gedaan! Want de gehele route is de bepijling uitstekend te noemen! Wij raken niet één keer van het padje af......

Vanaf het clubhuis "De Bolder" vertrekken wij vol goede moed richting de Schiedamse weg. Deze is heel lang en het is er nog heel rustig, het is ook pas 9.10 zondagmorgen!

Al kletsend en kwebbelend lopen we alweer over de Westzeedijk waarvandaan de Euromast goed te zien is. Een kenmerkend bouwwerk voor Rotterdam als ook het Erasmus MC dat in de stijgers staat omdat deze herbouwd gaat worden. Er is al een groot gedeelte klaar, maar er moet nog veel gebeuren. Langs de Kunsthal lopen we het Museumpark in en we steken een groot terrein over wat dienst doet als openluchtbioscoop.

Langs het Maritiem museum lopen we richting de pontonbrug die we over moeten steken om richting Rotterdam-Zuid te kunnen lopen. Het museumschip "De Buffel" maakt zich klaar voor een groot bezoekers aantal vandaag.

Langs de kantoorpanden lopen we richting de Willemsbrug. Maar voordat we daar aankomen lopen we een stukje door de Oude Haven waar allerlei barretjes en restaurantjes zitten. Helaas is er nog niets open, we kunnen nog geen bakkie drinken. Er staan al wel diverse kraampjes met rommel voor een rommelmarktje.

De Willemsbrug is een brug over de Nieuwe Maas.
De brug verbindt de rechteroever van de Nieuwe Maas met het Noordereiland. De huidige brug is de tweede generatie Willemsbrug. De eerste werd ontworpen door C.B. van der Tak, is in 1878 opengesteld en werd vernoemd naar koning Willem III. De tweede brug is ontworpen door C. Veerling en is opgeleverd in 1981.

Na deze brug komen we op het Noordereiland. Er is een ponton met een bar aan het opstarten, zij groeten ons enthousiast en Sabine vraagt: "Is er al koffie"?. Ja hoor, kom maar zitten en dat doen we dan ook graag! Een heerlijk bakkie voor mij en een frisje voor de dames.

Het Noordereiland is een eiland in de Nieuwe Maas in Rotterdam, verbonden door de Willemsbrug en Koninginnebrug. Het heeft 3600 inwoners en is onderdeel van de deelgemeente Feijenoord in Rotterdam-Zuid. Sinds 2005 heeft het eiland de status van beschermd stadsgezicht. Hier lopen we een stukje rond-om zodat we ook zicht hebben op de Erasmusbrug die we straks ook over moeten. De Koninginnebrug steken we over om over de Stieltjesstraat naar de Erasmusbrug te lopen. Er is nu al veel bedrijvigheid op en om deze brug, allerlei demonstraties zijn er aan de gang. Wij besluiten aan de andere kant van de brug te gaan lopen, om de drukte te kunnen vermijden.

De Erasmusbrug is ontworpen door Ben van Berkel en opgeleverd in 1996. De 802 meter lange tuibrug heeft een 139 meter hoge geknikte asymmetrische stalen pyloon, waaraan de brug de bijnaam "De Zwaan" dankt. Tussen de Kop van Zuid en de pyloon is er een 89 meter lange basculebrug voor schepen die niet onder de tuibrug door kunnen. Deze basculebrug is de grootste en zwaarste basculebrug in West-Europa.

Na deze brug komen we over vervolgens de Willemskade, Veerkade, Wesplein, Veerhaven en Westerkade. Hier is het enorm druk met bezoekers en allerlei kraampjes en bezigheden. Er staat ook een mobiel toiletgebouw waar we even gebruik van maken. Er liggen ook allerlei mooie en grote schepen in de haven en die schepen kunnen bezocht worden. Maar daar doen wij niet aan mee, wij vervolgen onze wandeltocht.

Bij het Maastunnelgebouw aangekomen moeten we achterlangs lopen om naar de Parksluis te kunnen lopen. Hier ligt ook het Chinees Restaurantschip en de Berenboot en Pannenkoekenboot aangemeerd. We kunnen nu de Euromast goed zien, er zijn allerlei activiteiten hier waaronder "abseilen". Brrr....mij niet gezien!

Na een stukje Westzeedijk gaan we weer even op een bankje zitten om even bij te komen van deze warme dag. Best inspannend zo in die hitte! We moeten nog maar een klein stukje maar vandaag is het trainen op rusten en is de tijd niet belangrijk.

Nog een klein stukje Delfshaven en dan zijn we weer aangekomen bij het clubhuis. We kunnen lekker buiten zitten uitpuffen met een drankje en een tosti voor Sabine. En even bijkletsen met andere wandelaars en Dick die als vrijwilliger aanwezig is bij BOTU. Om te voorkomen dat de spieren al te stijf worden, gaan we gezamenlijk richting het metrostation lopen maar we vertrekken in tegenovergestelde richting. Ik moet nog eventjes op mijn metro wachten maar uiteindelijk kom ik ook weer aan op mijn eindbestemming. Een heerlijk wandeldagje, de eerste na de Vierdaagse!!!

Foto's van mijzelf en Wikipedia

4 opmerkingen:

sabine zei

Leuk verslag weer, ik ben nog compleet kapot. overal spierpijn dus goed dat ik weer wat ben gaan doen. Vandaag lekker tussen de middag wat geslapen. Groetjes sabine

Mar aan de wandel zei

Hoi Ineke,

Wat een gezellig verslag, net of ik erbij was... en weet je, aan het eind van de middag waren manlief en ik ook even daar, bij het Willemsplein dan want na een ochtend en voormiddag op de motoren weg zijn we 's middags dus toch ook nog even wezen kijken... De grootste trekpleisters waren inmiddels al geweest maar we pikten nog wel even de sfeer mee.
Misschien dat ik volgend jaar gewoon meewandel, ik weet immers nu al dat er dan dus een wandeltocht is ;)

Leo zei

Je verrast me, je geeft zoveel details over Rotterdam. Ze mogen je wel ambassadeur van de Botu noemen!
Leukverslag hoor.

Monique zei

Prachtige tocht altijd, ik geloof niet dat ik er ooit een langere afstand dan 10 gelopen heb.... maar daar altijd de hele dag over deed. Er is ook zo veel te zien. Het is dan ook meestal heerlijk weer en dan is het laatste, toch wel lange stuk altijd nog even een opgave.