Totaal aantal pageviews

maandag, juli 26, 2010

4daagse 2010

Blauwe maandag

De 4daagse begint voor mij altijd op maandag, dan komen alle wandelaars van Walkers4walkers bij elkaar voor een ontmoeting en eventuele kennismaking. Hans heeft mij bij het logeeradres afgezet en na de koffie zijn we samen de stad in gegaan. Eerst mijn barcodebandje ophalen, dat is nieuw dit jaar in plaats van een kaartje, en daarna even door de stad slenteren en wat eten. We zien een opname van TVGelderland, Harm Edens is weer in town. Hij filmt mensen met een alternatieve gladiolenversiering, een soort modeshow,heel leuk. Henrike doet er ook aan mee hoewel ik haar in eerste instantie niet herkende. Later zien we dit terug op TV bij Gerdien na het eten.
Sabine is er ook en ik krijg van haar een heel verrassingspakket voor het wandelen.
Maas loopt voor Ronald McDonald en deelt t-shirts uit, ik krijg er ook een nadat ik een donatie gedaan heb natuurlijk. We worden op de foto gezet omdat een sponsor een cheque gegeven heeft van 1000 euro!
Er worden heel wat foto's gemaakt, Danyell en Marja knippen er op los.
Aan het eind van de middag ga ik weer richting het logeeradres van Gerdien, twee straten verder, want het is weer tijd voor een lekkere maaltijd. Ik maak kennis met een paar nieuwe bewoonsters: Ank, Jennie, Diny en Marja. En Jolande en haar dochter Danielle die waren er vorig jaar ook, we zijn dus met zeven loopsters te gast. We zitten gezellig in de tuin bij te kletsen. De kinderen Pien en Mees zijn intussen weer gegroeid, Mees heeft wel weer praatjes en Pien is van plan om volgend jaar met haar moeder te gaan lopen. En dat gaat wel lukken, dat weet ik zeker!
We krijgen een lekkere Thaise maaltijd voorgeschoteld met yoghurt toe. Daarna gaan we even naar TV Gelderland kijken en duiken vroeg onder de wol, het is morgen weer vroeg dag. Wegens de weersverwachting van hoge temperaturen mogen we een uur eerder starten. Ik heb late start, dus dat wil zeggen dat ik nu ipv 6.15 uur om 5.15 uur mag starten.


Dag 1 Elst

Om vier uur gaat de wekker en na een lekker ontbijtje ga ik de deur uit om in de rij te gaan staan voor een vroege start. Ik ben niet de enige, het is erg druk en we moeten vrij lang wachten. Om half 6 mag ik eindelijk weg, en al snel kom ik Tina en Carla tegen waarmee ik een eindje op loop. Helaas moeten zij bij camping Lent naar de WC, ik hoef nog lang niet dus ik laat hen gaan.
De eerste rust is voor mij altijd in Bemmel, maar die mensen zijn blijkbaar met vakantie, want alles is donker! Dan maar een stukje verder rusten bij de RET. Daar kom ik Ellie tegen van sportsclub NRG. Vorig jaar kwam ik haar ook tegen op dag 1 bij de start. Na deze rust ga ik verder richting Elst en daar kom ik de broers tegen. Een man die samen met zijn twee broers loopt, kletst gezellig tegen me aan. De tijd gaat hierdoor lekker snel, en het is al best warm. Als we het viaduct overlopen richting Rijkerswoerdse plassen scheiden onze wegen en ik ga even lekker in het gras zitten/liggen. Phoe....wat is het warm!
Als ik weer verder ga kom ik een dame tegen die ik al eens eerder gezien heb bij een trainingstocht, ook gezellig. Er wordt een foto van ons gemaakt, de officiele 4daagsefoto. In Elst is het weer gezellig druk, al hoef ik hier niet stapvoets te lopen zoals andere jaren. Dat is beter! Vlakbij dit dorp zit Eric met een rustpost. Daar ga ik ook even langs voor een lekker soepje. Wat worden we altijd verwend door Eric!
Vlak na het dorpje Valburg gaat de route een andere kant op, want bij de zandafgraving zijn ze druk aan het werk waardoor wij er niet langs kunnen. Dit stukje is 300 meter langer. Hier ga ik ook even rusten om mijn watervoorraad aan te vullen. De watervoorziening is erg goed, de mensen langs de kant staan met waterslangen en we krijgen ook een paar keer flessen water aangereikt.
In Slijk-Ewijk staat Trudy klaar met haar foto toestel, en op dat moment belt Sabine en ik doe haar de groeten. Later blijkt dat zij een plannetje gesmeed hebben maar daarover later!
Nadat ik de dijk opgelopen ben koop ik nog even een chocomelletje en ga erbij zitten. Maar vijf minuten is genoeg om mij op te laden voor het laatste stukje. Die chocomel valt niet goed, ik raak een beetje misselijk en dat loopt niet lekker. Een jongen die naast me loopt heeft bijna hetzelfde ritme als ik, eventjes zeggen we niets tegen elkaar maar ik heb het gevoel dat het niet lekker met hem gaat en ik begin een praatje met hem. En dat klopt, het gaat echt niet lekker. Hij heeft niet getraind en vindt het zwaar tegenvallen. Het is een 18-jarige jongen met overmoed, dacht dat als hij een getraind hardloper is, hij ook wel 4 x 50 km kan wandelen.....
Op de Waalbrug verlaten we elkaar, hij loopt mij toch iets te langzaam. Later blijkt hij het op dag 2 opgegeven heeft en gelijk heeft ie!
Op de dijk is weer genoeg water te krijgen, wat is dat anders vergeleken bij die bloedhete dag in 2006. Het is erg warm en mijn hoofd lijkt wel een tomaat.
Ik krijg een SMS-je van mijn collega, want ik word verwacht in de VIProom van 9292. Dat duurt nog wel een minuut of tien voor ik daar aankom. Ze zijn net met een presentatie bezig en kan er niet in, zo kan ik eventjes lekker uithijgen in de riante stoelen. Het is binnen bloed heet en na een minuut of 15 vertrek ik weer na mijn verhaal gedaan te hebben. De collega's zagen wel dat ik er helemaal doorheen zat, het zweet droop aan alle kanten van me vandaan.
Kapot kom ik aan bij Gerdien, eventjes zitten en dan lekker douchen. Na een kort tukkie lekker aanschuiven voor het eten, we eten vandaag pasta met vleessaus en kaassaus, héérlijk! En ijs na.



Dag 2 Wijchen

Na een onrustige nacht, ik heb niet goed kunnen slapen van de herrie buiten (de wind stond zeker onze kant op, vorig jaar nergens last van gehad!) ga ik richting start met Diny en Jennie. We hebben vroege start, maar het is zo ontzettend druk dat we pas om 6.05 (!)door de start gaan. Het scannen werkt blijkbaar niet goed en er staan heel veel mensen in de rij voor de late start waardoor wij er niet door kunnen.
Ik raak Diny en Jennie uit het oog maar al snel loop ik samen met een wat oudere man, hij roept mij omdat mijn naam op mijn t-shirt staat. We raken aan de praat, hij gelooft niet dat ik al 48 ben en een zoon van 21 heb. Hij is zelf 70 jaar en dat zou je hem ook niet geven! Hij mag 30 km lopen maar hij loopt de 40 dit keer en dat gaat hem goed af zegt ie.
Na de Hatertse brug ga ik even wat eten maar helaas, ik ben mijn gesmeerde boterhammen vergeten, dan maar iets kopen. Erg duur hoor, € 3,50 voor twee witte bolletjes kaas en ham!
Als we de lus ingaan naar Wijchen, altijd een supersaai stuk want er staan geen mensen langs de kant, besluit ik even te gaan liggen in de schaduw, ik heb het helemaal gehad. Ik val bijna in slaap, heb er ruim een half uur gelegen. Maar dit geeft weer genoeg energie voor de rest van de dag!
Ik kom Bertus en Diny, zijn zus, tegen en met hen loop ik verder, ze hebben ongeveer hetzelfde tempo dus dat is wel lekker. In Wijchen loop je altijd langs het Kasteel maar ik had het nog nooit gezien. Bertus wees mij aan waar ik moest kijken en ja hoor, ik zie het nu voor het eerst! Ik ben er vier keer langs gelopen, nooit gezien..
Bij de rustpost van Eric, we zitten net buiten Wijchen, krijgen we een lekkere pannenkoek. Wat een verwennerij! De pannenkoeken gaan hard, ik heb net de laatste. Het was heerlijk!
In Beuningen is een rustpost van DeliXL, het bedrijf waar Bertus werkt, en daar gaan we even rusten. Ik mag er ook zitten en krijg van alles aangedragen. Ik inspecteer mijn voeten, zit er een gigantische blaar op mijn hiel! Niet gevoeld maar toch eventjes leeg laten lopen en afplakken. Ik heb ook last van een raar plekje op mijn enkel en dat gaat erg irriteren. Bij Gerrit, dr.Pain van het forum, ga ik even liggen voor een blaarbehandeling. Het is nog 10 km naar de finish, Diny en Bertus gaan weer verder terwijl ik behandeld word.
Het wordt nu wel krap aan want het is al laat dus ik moet doorstappen. Maar dan kom ik een heel aardige man tegen, uit Indonesie hij is oud-militair, en we kletsen wat af samen. Het is "roze Woensdag" en het publiek is uitzinnig vrolijk. De tijd is zo voorbij en voor ik het weet draaien we de Waalkade op. Het is 16.04 uur! Nog nooit zo snel geweest. Het is half 5 als ik uitgescand word.
Ik heb nog best energie over, en ga dansen bij Wipneus en Pim waar Syl en Bianca ook zijn, ze maakt een foto van me al dansend. Gezellig hoor! De spieren worden weer wat losser, en je hebt even geen last meer van je voeten lijkt het wel....
Daarna lekker douchen en eten, een overheerlijke spinazie-kaastaart met salade en ijs met vruchtjes na.

Dag 3 Groesbeek

Een hele zware dag! Ik heb last van blaren en mijn enkel. Op weg naar de start voel ik het al: dit gaat niet goed.....ik ga even op een bankje zitten bij Nollie, Sunny, Inger en Suus maar die zitten er blijkbaar ook doorheen want er wordt niets gezegd alleen hallo.....
Ik ga naar de andere kant, ik heb vandaag late start en ik mag om 6.20 uur op pad. We krijgen weer een ouderwetse knipkaart mee, want de controles verlopen niet goed met de scanners.
Maar o, o, wat is het moeilijk om op gang te komen! Ik heb mezelf voorgenomen om pas na 1,5 uur lopen te gaan zitten en dat doe ik dan ook bij de bekende plek "met de aardbeien en beschuit maar dan erachter". Met mijn MP3 op vol vermogen gaat het best.
Een mannetje spreekt me aan, hij loopt voor het Rode Kruis. Maar ik kan hem niet goed verstaan en hij ruikt niet erg fris! Als ik de Eneco-stand zie in Malden stap ik erop af want Han is er ook. Even ontsnappen. Ik krijg koffie aangeboden maar dat sla ik af omdat ik net bij "de aardbeien" gezeten heb. In Malden staan frisse toiletjes dus even naar het toilet en weer verder. Ik kom Diny en Bertus tegen bij de DeliXL en ga ook daar even zitten en krijg een jus'tje en een Kitkat, wat lief!
Maar ik kom slecht op gang en krijg onderweg een huilbui. Dag drie is de meest zware dag voor mij en gelukkig krijg ik steun van Diny en een schop onder de kont van Marina.......ik wil zitten maar mag niet van Diny (wat is ze streng!) Maar dat heb ik wel effe nodig.
De moeder van Carola heeft ook een rustpost, Syl kom ik tegen en die roept dat ze bij Millingen zit, vlakbij de "handjes". Ik weet precies waar dat is, dus effe volhouden maar. Daar aangekomen word ik lief ontvangen met een kopje koffie en een aardig woordje en ik kan weer verder. Diny en Bertus zijn al op weg, ik zet mijn MP3 op en ik loop verder naar Groesbeek.
Daar is een groot feest aan de gang en ik loop te genieten, je word gedragen door het publiek en je vergeet de pijntjes. Dan komt de 7heuvelen weg, die is erg zwaar door het stijgen en dalen. Ik kijk uit naar de rust bij Eric, maar hij zit niet op dezelfde plek als vorig jaar, wat nu? Heb hem toch niet gemist?
En dan kom ik Adri tegen die met Cor er een feestje van maakt (ze lopen maar 1 dag mee) en dat is heel gezellig. Hij sleept me naar de rust van Eric en eindelijk mag ik weer zitten en ik krijg een broodje worst aangereikt. Het smaakte me goed!
Als ik aankom in Berg en Dal is daar ook weer een feestje aan de gang. Het gaat aan mij voorbij, ik wil alleen nog maar finishen!
In Nijmegen aangekomen is het ook feest en de mensen sleuren me naar de finish. Diny en Bertus lopen met me mee. Het is half 5 als ik uitscan, toch nog ruim op tijd. Mijn vroege startkaart geef ik weg want ik heb geen zin om morgenochtend lang te wachten. Ik ga niet dansen bij Wipneus en Pim, daar ben ik veels te moe voor en ga linea recta naar Gerdien. Daar wacht mij een heerlijk biertje en na het douchen een heerlijke maaltijd: kip met sinaasappel en tortellini en sla met fruit na.


Dag 4 Cuijk

Late start vandaag en ik ga alleen op pad om 6.05 uur. Ik hoef niet te wachten, mooi toch? Het lopen gaat me beter af dan gisteren, al is mijn tempo wel gedaald, het gaat lekker. Bij het pompstation neem ik een lekkere appelflap, dat heb ik wel verdiend! Daar zitten Nollie, Bill en Inger maar die vertrekken als ik erbij kom zitten, misschien zitten zij er al een tijdje?
De koffie smaakte lekker en ik ga weer verder. Mijn plan is om rond twaalf uur in Linden te zijn, en ik zit goed op schema. Ik kom een man tegen die blijkt te werken bij BRENG, een busmaatschappij. Wel grappig want ik loop nu met een shirt van 9292 en krijg daar wel leuke reacties op: wanneer gaat de bus naar Nijmegen? en: heeft de trein vertraging naar Amsterdam? en meer opmerkingen van deze strekking.
Op de dijk ga ik eventjes langs de kant in het gras zitten: even mijn benen strekken. Het gaat best lekker en ik verwacht eerder dan 12 uur aan te komen in Linden. Aan het eind van de dijk neem ik een lekker puddingbroodje. De brug over de Maas is lang, erg lang! In Linden aangekomen, het is 11.15 uur neem ik een soeppauze. Carla is er ook en samen eten we een soepje die erg zout is! Ik laat de helft staan, veels te zout.
In Linden is het thema "feest" maar ik neem niet al te veel foto's, daar heb ik geen tijd voor, ik wil op tijd in Cuijk aankomen. Van Linden naar Cuijk is het best nog wel een eindje, in Beers word ik op de foto gezet door de officiële 4daagse fotograaf, ik krijg een code in mijn handen gedrukt. In Cuijk is het feest al een beetje voorbij, best wel jammer. Na de pontonbrug zit Henriëtte met de rustpost en daar ga ik eventjes zitten en krijg een sapje. Ik blijf er niet lang want het is nu nog 13 km naar Nijmegen.
Via Molenhoek en Mook ga ik naar Malden waar Eric staat met zijn rustpost. Daar wacht mij een verrassing: Sabine is er ook!Dat heeft ze dus met Trudy bekokstoofd! Zij loopt met mij de laatste 8 km naar de finish. Dit zijn héle zware km's en ik word chagerijnig van al die vrolijke mensen langs de kant met hun: "het is nog een klein stukje" ik kon ze wel slaan!! Goed bedoeld natuurlijk maar zij voelen niet wat ik voel!!!
Uiteindelijk zie ik de toren van Nijmegen opdoemen en dan is het niet ver meer. Om half 6 scan ik uit en krijg een enorme huilbui. Ik word getroost door de vrijwilligers achter de tafel en krijg een bosje gladiolen. Hans is intussen ook gearriveerd en samen strompelen we naar het gastgezin.
Daar aangekomen zie ik de rest van de wandelaars die ook allemaal binnen zijn, Ank is al gepakt en gezakt net zoals Jolande en Danielle. Marja zegt dat ik iets moet eten en even later komen Diny en Jennie er ook aan. Dus iedere loge heeft zijn 4daagse gehaald! Na een heerlijk biertje stappen we op om afscheid te nemen van het gastgezin. Ik heb het er heerlijk gehad, ze zijn echt heel gastvrij!
Dit was een hele zware maar ook leuke 4daagse. Zwaar door het warme weer van de eerste twee dagen wat het extra zwaar maakte en mijn schoenen die aan vervanging toe zijn!!!
De foto's van deze week staan rechts foto's in dit verslag geleend van Danyell en Marja.

6 opmerkingen:

Sunny zei

Nu je m'n hakken gezien hebt begrijp je misschien wel waarom ik niet zo spraakzaam was ;-)

Gefeliciteerd met je drietje!
Sunny

Anoniem zei

Meid, je hebt het weer geflikt ! Gefeliciteerd hoor, chapeau. Zo te lezen heb je het niet makkelijk gehad en dan toch doorzetten, super !
Helaas heb je me in Cuijk niet horen gillen, heb je wel vastgelegd op de foto, die ga ik je nog doorsturen !

Groetjes, Linda (aka Stappertje)

Anoniem zei

Hoi Ineke,

Leuk stuk om te lezen. Jij loopt inderdaad nooit alleen! Verhaal geeft erg leuk beeld van jouw gevoel van deze 4daagse.
Hoe is het met je blaren? Alles weer genezen? Kun je alweer zonder te strompelen over straat?
Hoop je 2011 weer te ontmoeten op ons gastadres in Nijmegen om iedere avond weer lekker aan te schuiven en heerlijk te kletsen over de belevenissen van die dag.

groeten,
Marja

noortje zei

Ik heb met plezier je verslag gelezen. De 4daagse lopen is zwaar maar ook een geweldige belevenis.
Zelf heb ik, ondanks de bloedblaar op de laatste dag, weer erg genoten en ik hoop er volgend jaar ook weer bij te zijn.
Wandelgroetjes van Noortje

Agnes zei

Wat heb je je ervaringen mooi beschreven. Ik heb er van genoten! Gefeliciteerd met het behalen van je 3e kruisje! Daar mag je trots op zijn!

Lopen op blaren zei

Hoi Ineke,
Ik las vandaag pas je reactie op mijn blog over de laatste dag van de vierdaagse....
Maar ik kan nu ook al volmondig zeggen: JAAAAAAAA, volgend jaar ben ik er weer bij. Vrije dagen zijn al geregeld, ik twijfel alleen nog aan de afstand. Die 50km moet beter kunnen, maar aan de andere kant hoef ik maar 40km. Gelukkig heb ik heb nog tijd zat om er over na te denken..!
Groetjes, Elvira (elfie-girl)