Totaal aantal pageviews

zondag, juli 19, 2020

Alternatieve Apeldoornse 4daagse 27 km


De Apeldoornse vierdaagse, dat was de planning. Het verblijf al maanden geleden geregeld maar ja, dat virus hè? Dan maar een andere planning gemaakt maar het verblijf hebben we laten staan.
En zo gebeurde het dat we deze week naar het Van der Valk hotel in Apeldoorn vertrekken.
Ik had twee wandelingen uitgezocht via internet, het werden een groene stadswissel in Apeldoorn van 10 km en een groene wissel vanuit Nijkerk van 17 km.

Apeldoorn
Het is vandaag woensdag en het is heerlijk weer, dus de korte box en een shirtje aan en gaan. Vanuit ons hotel is het even uitzoeken waar we de koets stallen maar op Google maps kun je tegenwoordig alles vinden dus dat is zo gepiept. Hans stuurt ons naar die plek en van daar uit de route volgen......easy peasy! We mogen 10 km in en om Apeldoorn lopen, de wandeltocht heet Griftbeek, Parken en Paleis het Loo, een combinatie van stadsparken en bebouwde kom. We zien mooie monumentale panden en lopen voorbij De Naald. De Naald is een Nederlands monument aan de Zwolseweg in Apeldoorn. De zeventien meter hoge obelisk werd geplaatst op 9 maart 1901 en staat bij Paleis Het Loo, op het snijpunt van een aantal zichtassen. De Naald was eigendom van de Staat (Rijksgebouwendienst) en is op 15 januari 2016 overgedragen aan de Nationale Monumentenorganisatie. Aldus Wikipedia.

Paleis Het Loo zien we in de verte, daar gaan we niet naartoe omdat het in de steigers staat. Het is pas in 2021 klaar.
In 2009 pleegde een automobilist een aanslag op de koninklijke familie en daar in de buurt is een glazen monument geplaatst met witte en blauwe ballonnen. Er kwamen toen 8 personen om onder wie de aanslag pleger. Daar lopen we langs en lopen over de lange Koning Lodewijklaan. Een brede weg met aan weerszijden bomen. We lopen veel over honden uitlaat plekken, dat is nu niet bepaald ideaal want er is kennelijk geen opruim plicht.....
Aan het begin van deze laan staat een Canadees monument, een grote man met zijn handen in de lucht. Ik ga er naast staan voor een foto.

In het centrum van Apeldoorn is het gezellig druk, doen nog een paar boodschapjes en nemen we een pauze bij café Julius. Vanwege de Corona beperkingen is het terras vrij groot maar zitten we bioscoop zit, dwz achter elkaar. Ik kan nu niet zeggen dat dit gezellig is. Maar het broodje is lekker en verkwikt lopen we weer verder richting station Apeldoorn. Vanaf daar lopen we door stadsparken naar ons begin punt waar de auto geduldig op ons staat te wachten.
We hebben genoten van deze alternatieve Apeldoornse wandeldag!


Nijkerk
Op vrijdag is het ook weer heerlijk weer en wederom in de korte box op pad naar Nijkerk. Een klein half uurtje sturen naar het treinstation aldaar waar genoeg plek is. Na de start lopen we het centrum in van Nijkerk om daar niet veel later de natuur in te lopen. De route gaat voor grote delen over een zogenaamd “klompenpad”. Dat zijn verschillende natuurwandelpadden uitzet d.m.v. bordjes. We lopen echt te genieten van al het moois en de verschillende ondergronden en uitzichten. Langs boerderijen en monumentale panden en grote weilanden. Maar na een kilometer of 10 krijgen we toch wel zin in een pauze alleen zijn er in geen velden of wegen bankjes te bekennen! Dan zien we een zogenaamd opstapje waar we aan weerszijden van een hekje gaan zitten. We nemen een meegebracht hard gekookt eitje en na vijf minuten stappen we weer op. Een groepje wielrenners grapt nog: “is dit een stempelpost?” Zij stoppen om op het klompenpad verder te fietsen, blijkbaar mag je er ook fietsen met een mountainbike.....
Maar ja, eigenlijk willen we een bankje. En warempel, even later als we weer verder gaan leest Hans op de beschrijving dat we moeten afslaan “bij een bankje”. Dan hebben we er al 12 km op zitten!
Na de pauze lopen we het bos weer in en dan zien we veel vaker een bankje! Nou ja.......
Het laatste stukje is echt kilometers maken en valt er niet veel te beleven. Op het einde van de route, we zijn bijna bij het station, maakt Hans nog even een foto van mij bij het plaatsnaambord van Nijkerk. Na 17 km stappen zetten we de Fitbit uit en lopen naar het restaurantje wat we in het begin voorbij gelopen zijn. Nu is het echt tijd voor een verlate lunch! Het broodje smaakt heerlijk, en we genieten hier nog na van deze wandeldag.

PS: de foto’s van Nijkerk staan op de pagina Nijkerk

klikkerdeklik voor foto’s Apeldoorn

Geen opmerkingen: