Totaal aantal pageviews

woensdag, september 26, 2018

SOP tocht Zwijndrecht 26-9-2018 / 25 km


De wandelingen van de SOP zijn altijd op een woensdag en het zijn groepswandelingen. SOP staat voor Samen Op Pad. Nog niet zo heel lang geleden maakte ik kennis met deze vorm van wandelen. En dat is mij wel goed bevallen, het wandelen krijgt hier een andere dimensie. En daarmee bedoel ik, dat je het wandelen op een andere manier ervaart als je in een groep loopt, omdat je niet op pijlen e.d. hoeft te letten, je loopt gewoon met de groep mee zodat je meer oog hebt voor wat er om je heen gebeurt. En het is natuurlijk ook erg gezellig, er wordt wat afgekletst onderweg! Een lopend theekransje als het ware......

De wandeling van vandaag is uitgedacht door Quirinus Hoogland uit Zwijndrecht. Elke wandeling wordt door iemand anders, meestal een local, uitgezet.
Vandaag is dus de start in Zwijndrecht, bij Xiejezo, een wijkcentrum. De start is altijd stipt om 10.00 uur en Quirinus begint eerst met een praatje en vervolgens wordt Gerda in het zonnetje gezet voor 168 wandelingen en krijgt een certificaat uitgereikt. Daarna kunnen we op pad, de A16 onderdoor richting de eerste wagenrust. De rusten worden ook georganiseerd door de maker van de tocht. Quirinus heeft zijn vrouw, dochters en kleindochters ingezet en jeetje, wat hebben zij er een werk van gemaakt! Het lijkt wel een high tea, zoveel lekkers staat er op de tafel. Genieten dus....van de rust die we staande genieten want het duurt niet lang voordat het fluitje klinkt.

We lopen een heel mooi stuk langs de Waal en passeren diverse mensen die wel zullen denken: hee.....is de vierdaagse verdwaald? Aldus Joop, een wandelaar waar ik een stukje mee oploop. We kletsen wat af en zo zijn we alweer snel bij de grote binnenrust in een voetbalkantine van v.v. Rijsoord. Ik moet even een telefoontje plegen en Joop haalt een bakkie voor ons. Helaas duurde het telefoontje iets te lang waardoor ik niet echt heb kunnen genieten van de rust want het sein “vertrekken” klinkt alweer snel voor mijn gevoel. Maar ja, het is lekker weer en gaan op pad als iedereen weer present is.

D.m.v. een zogenaamd “heen-en-weertje” lopen we weer verder en doen het plaatsje Hendrik Ido Ambacht aan wat tegen Zwijndrecht aan ligt. De weilanden worden niet geschuwd, we mogen zelfs een paar hekjes over klimmen wat weer andere spieren doet aanspreken. De klimspieren hahaha! Het maakt de wandeling wel afwisselend.

De zon schijnt uitbundig vandaag, de jassen kunnen weer uit. Via het Burgemeester Baxpark komen we bij een bijzonder stukje van de route, het Perenlaantje. Mooi overdekt door perenbomen die door een soort hekwerk gesteund worden, het lijkt op een tunnel. Aan het eind van de “tunnel” komen we bij de tweede high tea rust. Wel jammer dat ik aan het eind van de rij sta en als ik bij de tafel aankom bijna alles op is en wij ook weer verder gaan......

Om de laatste kilometers vol te maken lopen we via een parkje met allerlei kunstobjecten naar de waterkant met zicht op de skyline van Dordrecht. Ideaal voor veel foto momentjes, het is er prachtig weer voor! We komen aan bij het drie-rivieren punt waar de Beneden-Merwede, de Noord en de Oude Maas bij elkaar komen. En lopen langs de Watertoren met het zicht op de “blokfluit brug”. We lopen richting de finish middels een paar zigzaggetjes door de straten van Zwijndrecht. En net als ik denk: phoehee, waar is nou die finish? Zien we ineens het wijkcentrum opdoemen.
Ik bestel een “gele rakker” voor Joop en een frisje voor mezelf en praten nog even na. Een leuke wandeldag is weer een feit! Ik neem afscheid van mijn wandelmaatjes van vandaag en bedank Quirinus voor de mooie tocht. Ik ben weer een ervaring en een stempel in mijn boekje rijker!





voor foto's klik hier

Geen opmerkingen: